OSTATNIE MIEJSCE NA SZYBIE PRZÓD !

Moderatorzy: Global Moderator, Moderator

Awatar użytkownika
alpkamil
Początkujący
Początkujący

OSTATNIE MIEJSCE NA SZYBIE PRZÓD !

Post autor: alpkamil »

WITAM SZEFÓW! :cool2: Ostatnim miejscem na przedniej szybie w mojej POLCE 6N, jakiE zostataje nie odparowanie, nie ogrzane teraz w zimie, po zapaleniu silnka i nawet po przejechaniu kilku km- - - - jest NA JOWISZA obszar centralnie przed oczami kierujacego!!!!!!!!!!!! U WAS TEZ???? jak wyeliminaowac to moze ktos podpowie? nie rowno wyloty powietrza na szybe dmuchaja?? nie sa zatkane..... bardzo jest to irytujace........... POZDRAWIAM PRZY OKAZJI
Awatar użytkownika
bleah
Stały bywalec
Stały bywalec

Post autor: bleah »

U mnie równomiernie odparowuje szyba, musisz mieć cos zapchane i daltego nie dmucha .
Awatar użytkownika
conan
Mały interesant
Mały interesant

Post autor: conan »

a filtr kabinowy wymieniony ? może zasyfiony dlatego wentylator ma ciężej i nie równo odparowuje.
k
ko-ma
Mały interesant
Mały interesant

Post autor: ko-ma »

[quote="alpkamil"]WITAM SZEFÓW! :cool2: Ostatnim miejscem na przedniej szybie w mojej POLCE 6N, jakiE zostataje nie odparowanie jest obszar centralnie przed oczami kierujacego[/quote]
Zacznij moze od solidnego umycia ( ale nie przetarcia brudną ścierką szyby skropionej płynem do spryskiwaczy ! ) szyby od wewnątrz.
Przetarłeś sobie szybę na wprost oczu brudną szmatką to teraz masz .
Awatar użytkownika
suhhar
Swój
Swój

Post autor: suhhar »

polecam szmatke z fibry do szyb i dobry plyn. A jak ci dalej nie rowno rozdmuchuje to na 100 masz cos w tych przewodach doprowadzajacych powietrze bo u mnie rowno wszystko odparowywuje.
Obrazek

Zawsze szukam dziury w całym więc proszę się nie denerwować !!!
Awatar użytkownika
alpkamil
Początkujący
Początkujący

[quote="ko-ma"][quote="alpkamil"]WITAM SZEFÓW! :cool2: Ostatnim miejscem na przedniej szybie w mojej POLCE 6N, jakiE zostataje nie odparowanie jest obszar centralnie przed oczami kierujacego[/quote]
Zacznij moze od solidnego umycia ( ale nie przetarcia brudną ścierką szyby skropionej płynem do spryskiwaczy ! ) szyby od wewnątrz.
Przetarłeś sobie szybę na wprost oczu brudną szmatką to teraz masz .[/quote]

.... chamstwo i nic innego.... ze Ty myjesz szybe scierą z podlogi to nie znaczy za kazdy tak robi...... :banghead: :rotfl: :rotfl: :rotfl: :rotfl: :rotfl: :rotfl: :rotfl: :rotfl: :rotfl: :rotfl:
m
mmmarcin
Zainteresowany
Zainteresowany

Post autor: mmmarcin »

alpkamil uważaj co piszesz. Brudna szyba to główna przyczyna przymarzania/parowania. Płyn do szyb i porządne szorowanie od środka to podstawa. Później jak już pisali filtr kabinowy.

Obejrzyj dokładnie szybę przy okazji czy nie jest w żaden sposób uszkodzona.
Awatar użytkownika
madxmad
Mały interesant
Mały interesant

Post autor: madxmad »

alpkamil

To nie chamstwo a tylko zwrócenie uwagi na fakt że czasami gąbki z irchą są po pewnym czasie pomimo jeszcze znośnego wyglądu brudne. A wystarczy porządny płyn do szyb i choćby dobrej jakości (grube i miękkie oraz chłonne) ręczniki papierowe.

Ja jak mi zaparuję szyba to staram się nie ruszać tego do puki się samo nie odparuje. To rozwiązuje dużo problemów. :thumbsup:

Co do nawiewów to tak jak koledzy mówią sprawdzić drożność kanałów dolotowych na szybę.

Przerabialem ten problem w ...fiacie 126p BIS, od tego czasu nauczyłem się dbać o szybę.

Wesołych Świąt i pozdrawiam
Była CZARNA WDOWA jest BIAŁA DAMA
k
ko-ma
Mały interesant
Mały interesant

Post autor: ko-ma »

alpkamil : przyznaj, nie spróbowałeś nawet umyć tej szyby od wewnątrz, ale uznałeś, że wszystcy Cię obrażają .
A zaręczam Ci, szybę trzeba umyć i ( ważne ) wypolerować na sucho nawet kilkukrotnie, zanim osiągnie się poządany efekt.
I zapewniam Cię : wystarczy odruchowo przetrzeć szybę wierzchem dłoni w rękawiczce czy ściereczką / irchą, której używało się wcześni8ej i nie wyprało - i szyba będzie w tym miejscu parować zawsze, ilosć tłuszczu przeniesiona na szybę jest wystarczająca.
Byłem instruktorem nauki jazdy jeszcze w czasach, gdy standardowo jeździło się na 126p bez żadnego nadmuchu ( nadmuchu od silnika nie liczę ) i tam zaniedbanie szyby mściło sie boleśnie.
Jeśli porządne wymycie nic nie da - trzeba dalej starać się zmniejszyc napiecie powierzchniowe na szybie, np. poprzez natarcie ... odrobiną najtańszej pianki do golenia, wysuszenia szyby i wypolerowania jej na sucho czystą, świeżo praną ściereczką.
Skuteczny jest też - płyn do mycia szyb CLIN anty-para, stosowany tak samo : natryśnięcie, rozprowadzenie i przetarcie, wysuszenie i polerownie. Tego płynu dla odmiany nie należy wycierać do sucha, dać mu wyschnąć i zapolerować zacieki szmatką lekko zwilżoną tym płynem , później suchą. Zabiegi z CLINem trzeba powtarzać dosć często, ale jest on chyba najskuteczniejszym środkiem dostępnym w rozsądnych pieniądzach. NO i zasada : nie przecierać, poczekać na odparowanie przez nadmuh - jest święta.
Awatar użytkownika
_edi
Uzależniony
Uzależniony

Post autor: _edi »

Clin faktycznie dużo daje, tak jak pisze przedmówca z tym, że dla dobrego efektu trzeba myć nim szybę raz na tydzień. Zwłaszcza kiedy jest bardzo wilgotno. U mnie w połączeniu z klimatyzacją działa rewelacyjnie :D
Awatar użytkownika
alpkamil
Początkujący
Początkujący

o widzicie... :acute: dalo sie wyczerpujaco poradzic biednemu koledze :) BARDZO DZIEKUJE ZA CENNE UWAGI :) takich odpowiedzi jak ko-ma zycze wszystkim... :) dadac moge (na swoje usprawiedliwienie :) ) ze szybe myje Clinem od wewnatrz, nie wycieram byle czym- reką czy czyms podobnym o czym koledzy pisza, filtr kabinowy zmieniam zawsze przed zima i problem dalej jak byl - tak jest nadal... wiec wniosek zostaje jeden, ze trezba szukac przyczyny w nawiewach na szybe.. po stronie kierowcy najprawdopodobniej.... BARDZO DZIEKUJE jeszcze raz ze cenne wskazówki pozdrawiam :) wszystkiego dobrego panowie!! :bye: :piwo:
ODPOWIEDZ

Wróć do „nadwozie + wnętrze”