problem z układem paliwowym - zapowietrza się ???

Moderatorzy: Global Moderator, Moderator

n
nowy
Newbie
Newbie

problem z układem paliwowym - zapowietrza się ???

Post autor: nowy »

Podczas ostatnich mrozów ( rano ok - 16 -, 17 stopni) mam problem z układem paliwowym -polo 1.9 D rok 1996 . Objawiło się to w następujący sposób. Samochód po kilku obrotach rozrusznika nie odpalił. Podniosłem pokrywę silnika i okazało się, że w przewodzie paliwowym pomiędzy filtrem paliwa a pompą nie ma paliwa. Po dłuższym kręceniu auto odpaliło, przez cały dzień jeździłem i było ok. Następnego dnia rano poszedłem odpalić auto. Przed odpaleniem podniosłem pokrywę silnika, okazało się, że paliwo jest we wcześniej opisanym przewodzie. Przystąpiłem do odpalenia auta. Po przekręceniu kluczyka i kilku obrotach auto odpaliło, pochodziło kilka sekund i zgasło. Podchodzę do silnika i znowu widzę pusty przewód. Siadam do auta, kręcę , kręcę, po około 1 minucie auto zasysa paliwo i odpala. Jeździ przez cały dzień bez problemów. Dzisiaj rano identyczna sytuacja jak w dniu wczorajszym. Zaznaczam, że gdy było ciepło auto chodziło bez żadnych problemów.
Awatar użytkownika
suhhar
Swój
Swój

Post autor: suhhar »

ropa przymarza to sa stare numery niestety takie przygody czekaja nas az mrozy odpuszcza ;)
Obrazek

Zawsze szukam dziury w całym więc proszę się nie denerwować !!!
n
nowy
Newbie
Newbie

Kiedy tankowałem na orlenie wlałem paliwo verva ( za namową speca). Sprzedawca zapewniał mnie, że z paliwem nie powinno się nic dziać do - 30 C.
Awatar użytkownika
vjarecki
Zainteresowany
Zainteresowany

Post autor: vjarecki »

[quote=""nowy""]Podchodzę do silnika i znowu widzę pusty przewód. Siadam do auta, kręcę , kręcę, po około 1 minucie auto zasysa paliwo i odpala.[/quote]
W filtrze paliwowym jest woda i przymarza, od spodu filtra jest specjalny korek spustowy.
Najlepiej wymienić filtr na nowy, bo z kiepskiego ON wytrąca się parafina i zapycha filtr przy minusowych temperaturach.
[quote=""suhhar""]ropa przymarza to sa stare numery niestety takie przygody czekaja nas az mrozy odpuszcza [/quote]
Tak się dzieje, jeżeli tankuje się letni olej napędowy
Trzeba stosować do niego specjalne uszlachetniacze zimowe - ogólnodostępne na stacjach paliwowych a nie jakieś wynalazki z hipermarketów w litrowych pojemnikach

Trzeba tankować dobrej jakości zimowy ON i nie będzie żadnych problemów z przymarzaniem.
n
nowy
Newbie
Newbie

Ok. spróbuję zacząć od spuszczenia wody, jeżeli to nie pomoże to będę wymieniał filtr.
ps. trochę szkoda, bo filtr wymieniałem w zeszłym miesiącu.
n
nowy
Newbie
Newbie

A co sądzicie o pomyśle mojego kolegi który radzi, żeby dolać denaturatu w ilości 0.5 litra na 10 litrów ropy ?
ODPOWIEDZ

Wróć do „pozostałe”