benzyna 95 i 98

Coś nie działa? Nie wiesz jak uporać się z usterką bądź problemem technicznym w Twoim polo? To właściwy dział,by zadać pytanie.

Moderator: Global Moderator

c
cfk
Mały interesant
Mały interesant

benzyna 95 i 98

Post autor: cfk »

Witam.

Jako że krązy sporo mitów na temat benzyn ultimate, vervy oraz roznic miedzy pb 95 i 98 mam kilka pytań.

Wiadomo że jesli silnik przystosowany jest do pb 95 to wlanie 98 raczej mu nie pomoze (dla wiekszosc silnikow) - ale czy mu nie zaszkodzi? - wg. mnie nie ale chciałbym się upewnić.

Lecąc z drugiej strony jak jest przystosowany do 98 to wlanie 95 moze szkodzić. np. w 1,6 fsi vw.

I pytanie na koniec. Ost. słyszałem opinie że w zimie auto ma lepiej odpalic na np. pb98 verwa niz na zwyklej 95 - powiedzial mi tak gosc na stacji jak tankowal mi gaz - ale jakos srednio mu wierze i o to też chciałem się dopytać.
Bo czerwone jest szybsze

cFk
b
borys_wrocek
Swój
Swój

Post autor: borys_wrocek »

było już użyj opcji szukaj.
lanie do silnika 95 benzyny 98 nie ma sensu.
Awatar użytkownika
Olo
Wielebny

Post autor: Olo »

Tym bardziej, że do 6N jest zalecana jeszcze niższa 91 ROZ tylko jej w PL nie ma. Albo może i jest... pod nazwą 98 :mrgreen:
It\'s like a death in the family.

W klubie od 22.03.2005.
Awatar użytkownika
rat4
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post autor: rat4 »

nie ma sensu, jak masz za dużo pieniędzy to lej 98 nic ci to nie da, silnik może troszkę ciszej kulturalniej będzie chodził no a ty będziesz mieć kilkanaście złotych mniej w portfelu...
Po drugie benzyna 98 jest rzadziej tankowanym paliwem co sprawia że leży miesiącami w zbiornikach, i nasuwa się pytanie co się z tym dzieje po dłuższym czasie....
Jak ktoś zostawił auto na miesiąc i potem jechał na starej benzynie to wie o czym mowa, benzyna się starzeje i woda się z niej robi...nie dosłownie może ale jednak....
motofakty:
Nie wszyscy wiedzą, że benzyna starzeje się - potrafi wręcz zgnić, jak często określają to zjawisko mechanicy. Wytrącające się składniki benzyny, woda oraz inne osady doprowadzają do zamulenia układu paliwowego
tutaj masz tajemnice benzynek typu premium na naszych stacjach w PL:
- benzyna 95 OKT i 98 OKT oparte są na takiej samej bazie paliwowej. Podniesienie oktanów w paliwie 98 odbywa się poprzez dodanie węglowodorów aromatycznych (toluen, ksylen - mieszanina izomerów, n-ksylen). Generalnie paliwa te nie zawierają substancji zawierających tlen (np. eterów).

- benzyna 98 Ultimate jest to (UWAGA, PO PRZECZYTANIU ZAPOMNIEĆ, TAJEMNICA HANDLOWA FIRMY BP benzyna 95 OKT do której dodano eter tert-metylo-butylowy (MTBE, RON=120) w ilości 14%. Rzeczywista liczba oktanowa tego paliwa (RON/2+MON/2) wynosi nieco ponad 99 OKT, ale ze względów handlowych nazwano to 98 Ultimate.

- benzyny V-power (ZAPOMNIEĆ J.W., POWAŻNA TAJEMNICA FIRMY SHELL :mrgreen: ) produkowane są na dwa odmienne sposoby: 95 V-power jest to 95 OKT z dodatkami obniżającymi tarcie na poziomie molekularnym - dokładnie jest to 95 + Motorlife, vel MoS2, vel siarczek molibdenu. 99+ V-power jest to 95 V-power + TAME (inny eter, zbliżony do MTBE) + mieszanka węglowodorów aromatycznych j.w..
Co ciekawi mnie najbardziej że porównywałem benzynę polską z niemiecką i na niemieckiej robił więcej KM, dziwne nie?
na pewno nie ma to związku z oktanami a z jej kalorycznością.
To samo się ma w porównaniu z benzyną ukraińską a polską też autko delikatnie słabiej jeździ niż na polskiej i spala jej trochę więcej.
Ciekawe jak u nas chrzczą to paliwo bo do najlepszych w europie polska wacga nie należy...
civic r18a2/407 1,6 HDi
b
borys_wrocek
Swój
Swój

Post autor: borys_wrocek »

[quote="rat4"]
Co ciekawi mnie najbardziej że porównywałem benzynę polską z niemiecką i na niemieckiej robił więcej KM, dziwne nie?
[/quote]

po prostu w niemczech inaczej odbywa się modyfikacja paliwa poprzez zastosowanie innych procesów chemicznych rozbija się łańcuchy na krótsze, a u nas ten sam efekt uzyskuje się poprzez dodawanie ulepszaczy:( che che chemik mi to tłumaczył ale trudnymi słowami wiec dokładnych nazw procesów nie pamiętam :D
Awatar użytkownika
Cooyon
Swój
Swój

Post autor: Cooyon »

To, co wyżej oraz: viewtopic.php?f=2&t=2953
No i szukaj, szukaj, szukaj.... :D

Ps 1.: Ciekawe, gdzie na świecie można kupić prawdziwą benzynę 95 :blush2:
Ps 2.: A takie benzyny mają w Kanadzie :)
Obrazek
Interfejs VAG - na stanie i co się stanie? Nic kuna... VAG cudów nie czyni. On tylko zwiększa poczucie niepewności.
Szukam literatury fachowej...

"To nie są programy wpisane w stylu \'\' if \'silnik\' jest zmulony then więcej \'wachy\' "." (by Dee Jay Gucio)
Awatar użytkownika
Bruczyk
Global Moderator
Global Moderator

Post autor: Bruczyk »

[quote="Cooyon"]Ps 2.: A takie benzyny mają w Kanadzie :)[/quote]

nie tylko w kanadzie. powiem wiecej

w USA najwiecej oktanow to 93
Awatar użytkownika
rat4
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post autor: rat4 »

w USA najwiecej oktanow to 93
to już wiem dlaczego amerykańskie wozy tak dobrze jeżdzą na ukraińskiej benzynce :) pewnie ma ona coś koło tego oktanów
civic r18a2/407 1,6 HDi
G
Grzela300
Mały interesant
Mały interesant

Post autor: Grzela300 »

Ale jak mi zaczęło autko świrować, po odpaleniu chwile normalnie popracował silnik a potem gasł. Zacząłem
tankować (Verve98+dodatek do paliwa) na Orlenie i jakimś cudem wszystko przeszło, a już miałem wymieniać czujnik temperatury itp. Jak sie okazało zupełnie niepotrzebnie.
Awatar użytkownika
Cooyon
Swój
Swój

[quote="Grzela300"]Verve98+dodatek do paliwa[/quote]
Jaki dodatek?
Interfejs VAG - na stanie i co się stanie? Nic kuna... VAG cudów nie czyni. On tylko zwiększa poczucie niepewności.

"To nie są programy wpisane w stylu \'\' if \'silnik\' jest zmulony then więcej \'wachy\' "." (by Dee Jay Gucio)
G
Grzela300
Mały interesant
Mały interesant

http://www.prestone.pl/produkty/dodatki ... eaner.html
dokładnie taki, "odrobinę" drogi ale w moim przypadku ta mieszanka z verva98 pomogła.
m
mmmarcin
Zainteresowany
Zainteresowany

Post autor: mmmarcin »

Jeśli chodzi o Liczby oktanowe to polecam poczytać sobie o RON i MON. W Europie podaje się RON a w USA i Kanadzie MON. Ot i cały sekret.
Awatar użytkownika
Cooyon
Swój
Swój

[quote="Grzela300"]ale w moim przypadku ta mieszanka z verva98 pomogła.[/quote]
No to nie wiadomo, czy to przez zmianę paliwa, czy przez zastosowanie tego środka.

Awatar użytkownika
vwkas18
G-LaderMan

Post autor: vwkas18 »

rat4 pisze:nie ma sensu, jak masz za dużo pieniędzy to lej 98 nic ci to nie da, silnik może troszkę ciszej kulturalniej będzie chodził no a ty będziesz mieć kilkanaście złotych mniej w portfelu...
Po drugie benzyna 98 jest rzadziej tankowanym paliwem co sprawia że leży miesiącami w zbiornikach, i nasuwa się pytanie co się z tym dzieje po dłuższym czasie....
Jak ktoś zostawił auto na miesiąc i potem jechał na starej benzynie to wie o czym mowa, benzyna się starzeje i woda się z niej robi...nie dosłownie może ale jednak....
motofakty:
Nie wszyscy wiedzą, że benzyna starzeje się - potrafi wręcz zgnić, jak często określają to zjawisko mechanicy. Wytrącające się składniki benzyny, woda oraz inne osady doprowadzają do zamulenia układu paliwowego
tutaj masz tajemnice benzynek typu premium na naszych stacjach w PL:
- benzyna 95 OKT i 98 OKT oparte są na takiej samej bazie paliwowej. Podniesienie oktanów w paliwie 98 odbywa się poprzez dodanie węglowodorów aromatycznych (toluen, ksylen - mieszanina izomerów, n-ksylen). Generalnie paliwa te nie zawierają substancji zawierających tlen (np. eterów).

- benzyna 98 Ultimate jest to (UWAGA, PO PRZECZYTANIU ZAPOMNIEĆ, TAJEMNICA HANDLOWA FIRMY BP benzyna 95 OKT do której dodano eter tert-metylo-butylowy (MTBE, RON=120) w ilości 14%. Rzeczywista liczba oktanowa tego paliwa (RON/2+MON/2) wynosi nieco ponad 99 OKT, ale ze względów handlowych nazwano to 98 Ultimate.

- benzyny V-power (ZAPOMNIEĆ J.W., POWAŻNA TAJEMNICA FIRMY SHELL :mrgreen: ) produkowane są na dwa odmienne sposoby: 95 V-power jest to 95 OKT z dodatkami obniżającymi tarcie na poziomie molekularnym - dokładnie jest to 95 + Motorlife, vel MoS2, vel siarczek molibdenu. 99+ V-power jest to 95 V-power + TAME (inny eter, zbliżony do MTBE) + mieszanka węglowodorów aromatycznych j.w..
To samo się ma w porównaniu z benzyną ukraińską a polską też autko delikatnie słabiej jeździ niż na polskiej i spala jej trochę więcej.
Ciekawe jak u nas chrzczą to paliwo bo do najlepszych w europie polska wacga nie należy...
to co napisałeś to zupena prawda
testowałem różne paliwa z różnych stacji itp
prawda jest taka że w PL paliwo to tylko gaz jest mało chrzczony choć mieszanki są tak rózne propanu i butanu że głowa mała
ja leje 98 albo 95 Vpower oraz Vpower Recing
paliwo ma dużą kaloryczność co sprawia że auto cichnie w mgnieniu oka i znikają problemy z silnikiem, wszystkie polo jakie miałem lałem 5 litrów v power recing (z eterem) i gaźnik po przepalanie chodził jak marzenie
G
Grzela300
Mały interesant
Mały interesant

[quote="Cooyon"][quote="Grzela300"]ale w moim przypadku ta mieszanka z verva98 pomogła.[/quote]
No to nie wiadomo, czy to przez zmianę paliwa, czy przez zastosowanie tego środka.[/quote]

Rzeczywiście tego nie jestem pewien czy dodatek pomógł czy paliwo. Jak tankowałem na Neste samobsługowej,
to cały czas coś się niedobrego działo z autem.Zresztą widzę jak sąsiedzi rano próbują odpalić swoje samochody w
takie mrozy jak teraz i tracą nerwy, a też tam tankowali.Ciekawe co oni leją do tego paliwa.
ODPOWIEDZ

Wróć do „100 technicznych pytań do...”