Moderator: Global Moderator
tutaj masz tajemnice benzynek typu premium na naszych stacjach w PL:Nie wszyscy wiedzą, że benzyna starzeje się - potrafi wręcz zgnić, jak często określają to zjawisko mechanicy. Wytrącające się składniki benzyny, woda oraz inne osady doprowadzają do zamulenia układu paliwowego
Co ciekawi mnie najbardziej że porównywałem benzynę polską z niemiecką i na niemieckiej robił więcej KM, dziwne nie?- benzyna 95 OKT i 98 OKT oparte są na takiej samej bazie paliwowej. Podniesienie oktanów w paliwie 98 odbywa się poprzez dodanie węglowodorów aromatycznych (toluen, ksylen - mieszanina izomerów, n-ksylen). Generalnie paliwa te nie zawierają substancji zawierających tlen (np. eterów).
- benzyna 98 Ultimate jest to (UWAGA, PO PRZECZYTANIU ZAPOMNIEĆ, TAJEMNICA HANDLOWA FIRMY BP benzyna 95 OKT do której dodano eter tert-metylo-butylowy (MTBE, RON=120) w ilości 14%. Rzeczywista liczba oktanowa tego paliwa (RON/2+MON/2) wynosi nieco ponad 99 OKT, ale ze względów handlowych nazwano to 98 Ultimate.
- benzyny V-power (ZAPOMNIEĆ J.W., POWAŻNA TAJEMNICA FIRMY SHELL :mrgreen: ) produkowane są na dwa odmienne sposoby: 95 V-power jest to 95 OKT z dodatkami obniżającymi tarcie na poziomie molekularnym - dokładnie jest to 95 + Motorlife, vel MoS2, vel siarczek molibdenu. 99+ V-power jest to 95 V-power + TAME (inny eter, zbliżony do MTBE) + mieszanka węglowodorów aromatycznych j.w..
to już wiem dlaczego amerykańskie wozy tak dobrze jeżdzą na ukraińskiej benzyncew USA najwiecej oktanow to 93
to co napisałeś to zupena prawdarat4 pisze:nie ma sensu, jak masz za dużo pieniędzy to lej 98 nic ci to nie da, silnik może troszkę ciszej kulturalniej będzie chodził no a ty będziesz mieć kilkanaście złotych mniej w portfelu...
Po drugie benzyna 98 jest rzadziej tankowanym paliwem co sprawia że leży miesiącami w zbiornikach, i nasuwa się pytanie co się z tym dzieje po dłuższym czasie....
Jak ktoś zostawił auto na miesiąc i potem jechał na starej benzynie to wie o czym mowa, benzyna się starzeje i woda się z niej robi...nie dosłownie może ale jednak....
motofakty:tutaj masz tajemnice benzynek typu premium na naszych stacjach w PL:Nie wszyscy wiedzą, że benzyna starzeje się - potrafi wręcz zgnić, jak często określają to zjawisko mechanicy. Wytrącające się składniki benzyny, woda oraz inne osady doprowadzają do zamulenia układu paliwowegoCo ciekawi mnie najbardziej że porównywałem benzynę polską z niemiecką i na niemieckiej robił więcej KM, dziwne nie?- benzyna 95 OKT i 98 OKT oparte są na takiej samej bazie paliwowej. Podniesienie oktanów w paliwie 98 odbywa się poprzez dodanie węglowodorów aromatycznych (toluen, ksylen - mieszanina izomerów, n-ksylen). Generalnie paliwa te nie zawierają substancji zawierających tlen (np. eterów).
- benzyna 98 Ultimate jest to (UWAGA, PO PRZECZYTANIU ZAPOMNIEĆ, TAJEMNICA HANDLOWA FIRMY BP benzyna 95 OKT do której dodano eter tert-metylo-butylowy (MTBE, RON=120) w ilości 14%. Rzeczywista liczba oktanowa tego paliwa (RON/2+MON/2) wynosi nieco ponad 99 OKT, ale ze względów handlowych nazwano to 98 Ultimate.
- benzyny V-power (ZAPOMNIEĆ J.W., POWAŻNA TAJEMNICA FIRMY SHELL :mrgreen: ) produkowane są na dwa odmienne sposoby: 95 V-power jest to 95 OKT z dodatkami obniżającymi tarcie na poziomie molekularnym - dokładnie jest to 95 + Motorlife, vel MoS2, vel siarczek molibdenu. 99+ V-power jest to 95 V-power + TAME (inny eter, zbliżony do MTBE) + mieszanka węglowodorów aromatycznych j.w..
na pewno nie ma to związku z oktanami a z jej kalorycznością.
To samo się ma w porównaniu z benzyną ukraińską a polską też autko delikatnie słabiej jeździ niż na polskiej i spala jej trochę więcej.
Ciekawe jak u nas chrzczą to paliwo bo do najlepszych w europie polska wacga nie należy...