śnieg na akumulatorze !!!

Moderatorzy: Global Moderator, Moderator

m
merczedes
Newbie
Newbie

śnieg na akumulatorze !!!

Post autor: merczedes »

mam taki trochę dziwny problem, a raczej pewnie po prostu nie mam garażu ... ale w sumie chodzi o to, że ostatnio zaczęło trochę sypać śniegiem i kiedy dziś rano odpalałam samochód okazało się, że na całej szerokości, na podszybiu zebrał się śnieg (z jednej strony akumulator, z drugiej kable - wszystko stało w śniegu). mój polaczek,to kombi z94r. - czy to "normalne" ;-) jak sobie radzicie z tym problemem ??
pozdrawiam i z góry dziekuję
C
Crazy
Swój
Swój

Post autor: Crazy »

to jest normalne, ja sobie radzę z tym w ten sposób że akumulator przykryłem kawałkiem styropiany, i śnieg leży na styropianie a nie na akumulatorze.
a na dłuższą metę już myślałem o jakiejś osłonce jak jest nad nawiewem powietrza, tylko że z braku czasu pracę stanęły w miejscu.
m
merczedes
Newbie
Newbie

ok !! o styropianie słyszałam, że dobrze trzyma temperature i akumulator się nie wyładowuje w zimie (podobno można okręcić styropianem akumulator dla "lepszego" efektu). spróbuje pomyśleć o Twoim sposobie (tylko nie wystawiaj rachunku za używanie patentu ;-) )
a swoją drogą ten wpadający śnieg, czy deszcz pod maskę jest nie do pojęcia dla mnie, ale w końcu to mój pierwszy samochodzik i jeszcze długa droga przede mną i pewnie jeszcze wiele pytań ... dziękuję za pomoc i pozdrawiam serdecznie :grin:
Awatar użytkownika
Lechu_1987
Trochę już znaczę
Trochę już znaczę

Post autor: Lechu_1987 »

a ja zadam pytanie Ci czy posiadasz takie dwie gumowe 15cm osłonki co sa nad kablami i akumulatorem ?? bo może tu tkwi przyczyna dostawania sie śniegu ???

Obrazek
Vw Polo 86c2f 94r. 1.0 AAU = 60 KM i 83Nm
Vw Golf II 90r. 1.6 TDi SB -80 KM = 101KM i 198Nm
Vw Passat B4 94r. 1.9 TDi 1z 90KM = 114KM
Vw Golf III 95r. 1.9 TDi 1z 90KM
Vw Sharan 97r. 1.9 TDi AHU 90KM = 110KM
Vw Golf IV 00r. 1,9 TDI AJM 115KM
m
merczedes
Newbie
Newbie

!!! nie mam !!! może te osłonki faktycznie mogły by osłonić trochę te wszystkie kabelki!!! ciekawe czy uda mi sie takie gdzies dostac-poszukam w składnicy skarbów - na allegro - pozdrawiam :-D
ODPOWIEDZ

Wróć do „elektryka + centralny zamek”