Wskaźnik poziomu LPG

Coś nie działa? Nie wiesz jak uporać się z usterką bądź problemem technicznym w Twoim polo? To właściwy dział,by zadać pytanie.

Moderator: Global Moderator

t
tolek102
Mały interesant
Mały interesant

Wskaźnik poziomu LPG

Post autor: tolek102 »

Chciałbym się dowiedzieć czy ma ktoś jakiś patent na zrobienie wskaźnika poziomu lpg tak żebym wiedział ile mniejwięcej mam gazu w butli, nie wyrzucając przy tym wszystkiego z bagażnika żeby zobaczy na wskaźnik przy wielozaworze
chodzi mi np. o wskaźnik diodowy żeby go gdzieś w desce umiejscowić
zawsze patrze na przebieg żeby wiedzieć ile przejechałem i kiedy zatankować ale czasem zapominam skasować przebiegu i nie wiem czy dojade tam gdzie chcę czy po drodze skończy mi się gaz
ew. jeśli ktoś się orientuje ile takie coś może kosztować u gazowników
Ortografia to moja bardzo słaba strona, więc wybaczcie mi wszystkie błędy :D
Obrazek
m
marcin86
Swój
Swój

Post autor: marcin86 »

To jak to nie masz wskaznika poziomu gazu?
Tu masz takie cus http://motoallegro.pl/item828261301_sen ... pgh_1.html
Nie pomoże koni kupa, jak kierowca dupa...
Pogotowie komputerowe, alarmy samochodowe, centralne zamki... 664 183 673
t
tolek102
Mały interesant
Mały interesant

mam wskaźnik poziomu gazu ale tylko przy butli, na desce mam tylko przełącznik do gazu i nic więcej, nawet diody rezerwy nie mam ;/
Obrazek
Awatar użytkownika
bRq
Początkujący
Początkujący
Kontakt:

Post autor: bRq »

No to tego nie podlaczysz. Ty masz pewnie instalacje 1 generacji, czyli tzw. "przelacznik"?
t
tolek102
Mały interesant
Mały interesant

zastanawiam się nad kupnem tego:
http://www.allegro.pl/item828158644_wsk ... _gazu.html
jest to na czujniku poziomu pola magnetycznego więc do każdej instalacji powinno podejść, tylko cena troche za wysoka jak dla mnie
Obrazek
m
marcin86
Swój
Swój

Upewnij sie czy masz w butli plywak. Powinienes miec 2 przewody do elektrozaworu przy butli i moze bedziesz miec same piny, przylacze, wtyczke cos w tym rodzaju do plywaka. Po ogladaj sobie dobrze wielozawor przy butli.
t
tolek102
Mały interesant
Mały interesant

mam 2 przewody do elektrozaworu i jest też coś co wchodzi do szybki wskaźnika poziomu gazu przy wielozaworze i do tego idą też 2 przewody
tak to wygląda:
Obrazek
Obrazek
m
marcin86
Swój
Swój

Obstawiam ze jest to plywak. Osobiscie nie przygladalem sie swojemu zbiornikowi tylko wnioskuje po tym jak to powinno dzialac. Sprawdz gdzie te przewody leca. Z tego co widac na zdjeciu to z jednego z zasilan elektrozaworu jest brane +12V dla plywaka, a nastepnie drugim przewodem leci sobie w glab instalacji samochodu. Moim zdaniem masz tam plywak i przewody od niego sa gdzies wyprowadzone, tylko trzeba je znalezc.
a
adam
Trochę już znaczę
Trochę już znaczę

Post autor: adam »

tolek102
Widze ze masz wskaznik, a w niego wkrecony czujnik od rezerwy z gory uprzedzam ze da sie tym krecac wyregulowac rezerwe :D
marcin86
A to nie bierze zasilania tylko mase, nie znam sie na elektronice za bardzo, ale wiem tyle ze ten kabelek czarny polaczony z zielonym, gdy sie go dotknie o mase auta wtedy na centralce gazowej powinna ci sie zaswiecic rezerwa
Obrazek
z
zulv
Mały interesant
Mały interesant

Post autor: zulv »

Dla mnie taki wskaznik jest bez sensu. Szkoda kasy. Wiesz ile Ci spala autko i wiesz kiedy mniej wiecej pojawic sie na stacji. Tez mam instalacje I generacji. Mam przelacznik z diodami i mam diode rezerwy. Samemu sie ja ustawia. Tylko ze ciezko dobrze trafic ale wiem ze jak mi sie juz zapala i nie gasnie przy hamowaniu :) to musze myslec niedlugo o tankowaniu. Wtedy patrze w swoj kajecik jaki stan licznika mialem przy ostatnim tankowaniu i po prostu kalkuluje. Jezeli zblizam sie do magicznej bariery 300 km to wiem ze powoli musze szukac stacji bo polo srednio wciaga 8 l/100 km po miescie. Czasami wezmie 7,3 czasami 8,5 ale srednio 8l/100 wezmie. Moj max to przy mega dynamicznej jezdzie, gaz do dechy zmiana przy wysokich obrotach wzial 10.5 l ;)) Tak naprawde najtanszym wskaznikiem jest kawalek papieru dlugopis i regularne notowanie stanu licznika na stacji :)
Sprzedam]
1. Monowtrysk + silniczek krokowy(9k km przebiegu).
2. Licznik wersja podstawowa - od wersji 1.0 AAU.
ODPOWIEDZ

Wróć do „100 technicznych pytań do...”