no to standard, tak mniej więcej jeździ AKV, cudów nie ma przy 60 konikach, zależy jeszcze jakie masz buty, jak szerokie np. 195 to nie ma się co dziwić, u mnie do 110 km/h jedzie całkiem żwawo a potem to już walka z czasem bo drogi może nie starczyć,
ewentualnie sprawdź Vagiem czy jakichś błędów nie ma, przeczyść obadaj cały układ zapłonowy, filtry i inne bajerki nawet ciśnienie w oponach czy ewentualne opory toczenia z hamulców które nie odbijają, nawet zła geometria może robić takie cyrki,
przy takiej symbolicznej mocy silnika przy prędkościach powyżej 100 km/h jakakolwiek usterka ma znaczenie
[quote=""rat4""]no to standard, tak mniej więcej jeździ AKV[/quote]
Mit... Osobiście rozpędziłem bez problemów do ok. 150 ( nie licznikowe, tylko rzeczywiste ) 50- konne AER.
Jeśli samochód "nie jedzie" - po prostu jest niesprawny. I trzeba szukać przyczyny.
Bardzo szerokie opony pogarszają dynamikę auta, podobnie jak i koła o zbyt dużej średnicy - ale prędkości maksymalnej tak radykalnie nie obetną.
Jeżdżąc swojego czasu 1,4 8v w normalnym ruchu osiągało się prędkości rzedu 130 bez najmniejszego trudu, jaka była prędkość maksymalna - nie wiem, bałem się sprawdzać...
ja nic nie powiedziałem o prędkości max, też spokojnie rozpędzę się do 150-155 ale tak powyżej 110 to już nie jest tak dynamicznie jak wcześniej no dłuuuga droga do vmax, wszystkie podzespoły są OK, dbam bardzo o auto.
kompresja bardzo wysoka, no może rozrząd minimalnie źle ustawiony i taki tego wynik, z tym nic nie kombinowałem.
cos z nim jest nei tak. ja mam 1.4 8v i latem full wyladowany samcohod 5 osob + bagaz. lacze 14" 195mm szerokosci wykrecilem niemalze 170. dokladnie bylo 168 i to nie bylo polgodzinne rozpedzanie. u mnie 140 to jest norma. wyzej juz duzo wolniej idize ale idzie. 120 to zamalo na ten silnik cos jest nie tak.
no to widze ze macie problemik bo ja mam silniczek AKV i autko sie normlanie rospedza pieknie po 110km/h do 155km/h jechalem wiecej sie juz balem i nie jest mułowate ani nic wiec cos musisz miec zle ustawione bo ja takich problemow niemam