Wewnątrz samochodu śmierdzi paliwem

Moderatorzy: Global Moderator, Moderator

Awatar użytkownika
gucio024
Raczkujący
Raczkujący

Wewnątrz samochodu śmierdzi paliwem

Post autor: gucio024 »

W mojej Polówce od początku kiedy ja kupiłem przy właczaniu nawiewu czuć benzyne.
Oglądałem tam wszystko pare razy dokładnie żadnych wycieków niema.

Czy może to być przyczyna filtra kabinowego albo cos takiego?
Gdzie on się znajduje i jak się go wymienia?
Awatar użytkownika
rat4
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post autor: rat4 »

sprawdź wszystkie przewody pod maską najlepiej te co idą do pojemnika na opary paliwa (taka czarna puszka i od góry wchodzą 2 przewody) może poluzowane i śmierdzi.
civic r18a2/407 1,6 HDi
Awatar użytkownika
sidewinder3
Pan Kubeczek

Post autor: sidewinder3 »

Filtr kabinowy znajduje się w komorze silnika, w podszybiu od strony pasażera. Zeby się do niego dostać należy wymontować plastikową oslonę podszybia, a resztę - intuicyjnie - na pewno dałbyś sobie radę. Nię sądzę jednak żeby winnym był filtr kabinowy. Zapewne skądyś zasysane jest powietrze z zawartością oparów. Najbardziej prawdobodobnym jest, że ulatniają się ze zbiorniczka z węglem aktywnym (taki cylindryczny pojemnik do którego przychodzą od góry 1 albo 2 rurki; znajduje sie w komorze silnika przy prawym nadkolu, nieco ponizej rury doprowadzającej powietrze do filtra powietrza), tak jak pisze przedmówca. Możnaby też poszukać w okolicy kolektora dolotowego, ale to wiąże się z odkręceniem obudowy filtra powietrza.
Miałem kiedyś podobną sytuację jak po chwili jazdy śmierdziało w środku czymś jak benzyna, olej... okazało się że totalnie sparciała była rura odmy (taka gumowa rura prowadząca od komory silnika do dolnej części filtra powietrza) i stąd tem aromat. Po wymiane na nową juz nic nie waniajet>
Awatar użytkownika
gucio024
Raczkujący
Raczkujący

FILT WĘGLOWY JEST JEST OK NIEDAWNO GO WYCIĄGAŁEM I TAM NIC NIE PRZEPUSZCZA SPRAWDZE TE WEŻYKI OD FILTRA POWIETRZA DOKŁADNIE
m
maniek750826
Newbie
Newbie

Post autor: maniek750826 »

miałem to samo poprostu sprawdz odme
Awatar użytkownika
kolekcjoner79
Newbie
Newbie

Post autor: kolekcjoner79 »

kolego układ wydechowy tzn: albo uszczelka od kolektora wydmuchana albo złącze elastyczne tak zwana plecionka już dziurawa albo kolektor krzywy lub katalizator do wyrzucenia miałem to samo i tam powinieneś szukać winy
D
Dziadek13
Trochę już znaczę
Trochę już znaczę

Post autor: Dziadek13 »

[quote=""gucio024""]Nowy postWysłany: Pon Paź 12, 2009 8:19 pm[/quote]
Ale tamat odkopaliście.
J
JaCEkkk
Raczkujący
Raczkujący

Post autor: JaCEkkk »

Witam
Jesli sprawdziles te wszystkie propozycje co wczesniej koledzy podali to z pewnoscia jest to winna nieszczelnego ukladu wydechowego (sprawdz od kolektora wydechowego do zlaczki tzw.plecionki). Takie moje zdanie :) pozdro
Awatar użytkownika
suhhar
Swój
Swój

Post autor: suhhar »

wlasnie wyczytalem na necie ze opary benzyny powodują agresję u osob ktore ja wdychają więc zlokalizuj ta usterke jak najszybciej bo komus moze sie stac krzywada :P
Obrazek

Zawsze szukam dziury w całym więc proszę się nie denerwować !!!
Awatar użytkownika
gucio024
Raczkujący
Raczkujący

Po problemie. Okazało sie że właśnie oprócz wężyka od odmy który sobie wisiał luzem jeszcze dziurawe złacze elastyczne, po wymianie problem znikł
ODPOWIEDZ

Wróć do „pozostałe”