koledzy może ktoś mi podpowiedzieć czego najlepiej użyć do zaspawania (wygładzenia) zderzaka jakie materiały kolejność żeby to potem nie pękało. szukam w necie ale nic konkretnego nie znalazłem
1. nie ten dział. tutaj trafiaja manuale, a pytania techniczne powinny byc zadawane w "100 technicznych do.."
2. mozesz uzyc drugiego zderzaka i w niego wyciac potrzebne czesci, albo uzyc innego rodzaju plastiku i pospawac to razem
Chlopaki ale koledze chodzi o wygladzenie zderzaka a nie uzupelnienie brakow, po uderzeniu na parkingu np.
pawel 6n uzywasz do tego szpachli natryskowej. Matujesz zderzak, tak jak bys go mial malowac, malujesz podkladem do plastikow (jesli zderzak jest czarny, tzn nie byl wczesniej lakierowany) Pozniej nakladasz pistoletem szpachle natryskowa, tam gdzie Ci sie podoba. Mozesz uzyc wlokna szklanego zamiast tego, ale pozniejsza obrobka jest trudniejsza (bardziej pracochlonna), bo wlokno szklane jest twardsze. Pozniej znow podklad i malowanie lakierem juz. Zderzak tak czy siak Ci popeka jak dojedziesz za bardzo pod sciane, zachaczysz o kraweznik. Tak wygladzany zderzak to nie oryginal i nie jest jednolity.
Nie pomoże koni kupa, jak kierowca dupa...
Pogotowie komputerowe, alarmy samochodowe, centralne zamki... 664 183 673
Na allegro znalazłem też szpachlę z dodatkiem włókna szklanego (w ofercie ma go użytkownik Euromobil)- z tego co napisali w opisie przeznaczoną właśnie do naprawy zderzaków. PS. nie robię im reklamy kupowałem u nich lakier Bolla do zderzaków i widziałem że mają też szpachle w ofercie.
ja spawalem lutownica transformatorowa i wygladzalem taka z szerokim grotem (nie wiem jak dokladnie ona sie nazywa). Wyszlo dobrze. Cienka warstwa szpachlu, podklad, lakier i po sprawie. Caly zderzak przydaloby sie pomalowac albo szpachla natryskowa albo podkladem wypelniajacym (caly zderzak trzeba zmatowic).