Słabe ładowanie czy sam już nie wiem co....

Moderatorzy: Global Moderator, Moderator

m
marcus747
Newbie
Newbie

Słabe ładowanie czy sam już nie wiem co....

Post autor: marcus747 »

Witam!

Problem jest taki. W wakacje zakupiłem nowy akumulator centry aby nie zaskoczył mnie w zimę rozładowany akumulator a tu kupa. Wsiadam dziś do auta ( z 4 dni nie jeździłem) i akumulator padaka...... Kontrolki gasną ogólnie kaplica :cry:

Odpaliłem auto bo akurat na górce stałem :)

Biorę w dłoń miernik i przy wszystkich sprzętach elektrycznych w aucie wyłączonych pokazuje ładowanie 13,98 V Mysle chyba ok. Samochod pochodził z 20 minut podładował aku i zgasiłem. Odpala bez problemu. dzis :)

Ale mówię sobie sobie zobaczę jak to pod obciążeniem wychodzi bo przeciez aku sam z siebie się nie rozładował przecież nówka sztuka (3 miechy) !

Włączyłem światła, drogowe, stop i dmuchawe na 3 stopień i mierze a tu ładowanie 12,97 V i to juz za mało........ Co jest nie teges?

Regulator napięcia? Alternator kończy swoje życie? Jak odróżnić usterkę jednego od drugiegio? Czy stan tych szczotek ma wpływ na napięcie ładowania? Bo wyczytałem w "polo sam napr..." ze trzeba by je obczaić. Poradzcie cos.......
Awatar użytkownika
rat4
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post autor: rat4 »

sprawdź ładowanie na włączonym silniku, koniecznie na klemach aku, powinno być 14,4 max
u mnie pokazywało 13,9 ze światłami wł.
ja jednak obstawiałbym tu uszkodzenie akumulatora, pewnie jedna cela padnięta i takie jaja się dzieją,
dziwne bo mam już aku od 2002 i dalej śmiga bez problemu.
Jaki aku kupiłeś? BTW
Tak na przyszłość unikaj odpalenia z górki bo może ci przeskoczyć pasek rozrządu i będzie lipa
civic r18a2/407 1,6 HDi
m
marcus747
Newbie
Newbie

Aku to nowa Centra 44ah

Ładowanie to bez obciążenia 13,98V
z obciązeniem 12,97V (Włączyłem światła, drogowe, stop i dmuchawe na 3 stopień)
Awatar użytkownika
rat4
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

no trochę małe bym powiedział z obciążeniem, sprawdź wszystkie styki klemy i masę czy wszystko jest dobrze podłączone i nie zaśniedziałe
civic r18a2/407 1,6 HDi
m
marcus747
Newbie
Newbie

Klemy i zaciski akumulatora błysk jak zakładałem nowy aku to czyściłem.......... Gdzie są te połączenia które jeszcze mam sprawdzić?
Awatar użytkownika
Cooyon
Swój
Swój

Post autor: Cooyon »

[quote=""marcus747""]sam z siebie się nie rozładował[/quote]
Sprawdź jeszcze ile Ci auto pobiera prądu na wyłączonym silniku i pogaszonych światłach wewnętrzych i zewnętrzych.
Masz alarm?
Wcześniej (na starym aku) też sie tak działo?
Interfejs VAG - na stanie i co się stanie? Nic kuna... VAG cudów nie czyni. On tylko zwiększa poczucie niepewności.
Szukam literatury fachowej...

"To nie są programy wpisane w stylu \'\' if \'silnik\' jest zmulony then więcej \'wachy\' "." (by Dee Jay Gucio)
D
Dziadek13
Trochę już znaczę
Trochę już znaczę

Post autor: Dziadek13 »

Wymień regulator napięcia 35zł i problem z głowy.
Obrazek
Ostatnio zmieniony 17 lis 2009, 16:46 przez Dziadek13, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
ghul177
Zainteresowany
Zainteresowany

Post autor: ghul177 »

a taki mały offtopic mam diesla i na kablu minus w połowie odległości jest on zachaczony do blachysamochodu koło półki od aku (chyba produkcyjnie) i nakońcu kabla jest tez zamocowany do silnika.Tylko że przy tej blasze kabel widać ze nie jest perfekcyjnej jakości(zaśniedziały jest troszke) i rzekł bym że 20% tych kabelków co są w środku ukruszyło sie(luźno chodzi i można nim bez przeszkód ruszać, ale pali w miare ok nie ruszam tym kablem bo boje sie żeby sie do końca nie ukruszył bowiem w tym miejscu ma słaby punkt. co najlepiej zrobić z tą sprawą szukać na złomie jakiś kabli z klemami? czy uda mi sie kupić nową? ładowanie mam ok też
m
marcus747
Newbie
Newbie

Na starym aku tak nie było......

Stary aku wymieniłem bo padł w zime i narobił mi wiele kłopotu ( było -25 st)

Wymieniłem bo nie chciałem miec już z tym problemów

Alarmu nie mam

Pobór pradu zmierze ale to raczej nie to zyby cos go rozładowywało. Wcześniej tak nie było a ja nic z elektryki nie zmieniałem........

Chyba na pierwszy strzał idzie ten regulator...... To kupić jakiejś określonej firmy?? Może jakiś link.... :) Altek to bosch polo 6n 1.4 60 km
D
Dziadek13
Trochę już znaczę
Trochę już znaczę

Post autor: Dziadek13 »

[quote=""ghul177""]co najlepiej zrobić z tą sprawą szukać na złomie jakiś kabli z klemami? czy uda mi sie kupić nową? ładowanie mam ok też[/quote]
Są w sklepach moto takie kable plecionki miedziane można je kupić.A jest ważny bo z alternatora idzie plus ładowania na aku a mase z aku ma właśnie przez tą plecionke jak ona ci odpadnie to minus będzie szukał innej drogi np linki i jakieś przewody o małym przekroju które np przy rozróchu samochodu może upalić je i zapalić ci samochód ponieważ rozrusznik potrzebuje dużo prądu a masa słaba.
[quote=""marcus747""]To kupić jakiejś określonej firmy?? [/quote]
Każdy będzie dobry nic nie jest na wieczność.
m
marcus747
Newbie
Newbie

Ok, czyli regulator. Jutro podjadę do sklepu, zakupie i zmontuje. Zobaczymy czy coś się zmieni.

-- Śro Lis 18, 2009 2:51 pm --

Regulator wymieniony. trochę grzebactwa z tym było (strasznie ciasno tam jest)

Pomiary z nowym regulatorem:

-bez obciążenia 14 V
- z obciążeniem (światła, dmuchawa, radio i ogrzewanie tylnej szyby) było 13.15 V

Trochę się poprawiło ale coś czuję że ten akumulator nie pozwoli tak szybko o sobie zapomnieć............
m
marcus747
Newbie
Newbie

Oczywiście sprawa powróciła prędkością błyskawicy przy kolejnym przymrozku....... Jako ze jestem elektrykiem i nie przystoi :) mieć problemów z elktrycznością to zająłem się ta sprawą na poważnie. Aku oczywiście się rozładował przy -2 st.....

I teraz dla potomnych:
- napięcie z alternatora musi być ponad 14 na wyłączonych odbiornikach
- u mnie był do regeneracji alternator, sprawe załatwiłem sam, kupiłem części i trochę pogrzebałem
- wymieniony wcześniej regulator to chyba nie to było ale zostawiłem już ten nowy
- koszty (70 zł płytka z mostkiem diodowym do alternatora, 50 zł regulator) i jakieś 2 godzinki roboty
- teraz po regeneracji ładowanie bez obciążenia 14,5 V a po max obciążeniu ( wszystko co mam w aucie na prąd) to 13,95V)
- teraz odpala jakoś nawet lepiej (lepiej doładowany aku) i póki co jest ok
Awatar użytkownika
Kolo z Polo
Raczkujący
Raczkujący

Post autor: Kolo z Polo »

w jaki sposób "pielęgnujecie" te klemy wystarczy zaatakować szczotką drucianą?
my little Poli
Awatar użytkownika
rat4
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

jest kilka technik na ten temat, zazwyczaj czyści się je do sucha potem papierem ściernym i nakłada się na nie wazelinę techniczną, ja to robię w ten sposób że oczyszczam drobnoziarnistym papierem potem zakładam a na końcu z góry daję wazelinę i jest OK, ważne jest żeby klemy utrzymywać w czystości.
civic r18a2/407 1,6 HDi
ODPOWIEDZ

Wróć do „elektryka + centralny zamek”