Jak z tyłu podnieść polóweczkę ?

Moderatorzy: Global Moderator, Moderator

p
przemo179
Newbie
Newbie

Jak z tyłu podnieść polóweczkę ?

Post autor: przemo179 »

Witam. Zależy mi na podniesieniu mojej polówki z tyłu. Kupiłem nowe amortyzatory i sprężyny. Myślałem że to spowoduje że autko się trochę podniesie, bo już siedziało i amortyzatory były do wymiany. Teraz pytanie jak można podnieść polo bez wymiany sprężyn i amorków, czy są jakieś sposoby ?? Słyszałem o gumach na sprężyny które powodują że auto nie siada i jest bardziej twarde. Z góry dziękuję za porady :) Pozdrawiam wszystkich :)
J
JarekF
Mały interesant
Mały interesant

Post autor: JarekF »

przemo179
Na początek gratulacje za oryginalny pomysł :piwo: jak ktoś chce coś robić z zawiszeniem to zwykle obniża :grin:

A teraz tak ... O ile mnie wzrok nie myli to polo fabrycznie stoi wysoko ... I to nawet w miarę wysoko :scratch: Możesz sobie pokombinować co najwyżej a amorami i sprężynami z innych aut ale szkoda zachodu :agree: Coś mam przeczucie, że bardziej chodzi Ci o to, że auto jest "za miękkie" i z tym się zgodzę - wsiadają na tył dwie "dobre" osoby i auto leży i do tego właśnie wsadzają te gumy, które pracują jak odboje na amorach tyle, że są "większe" i nie pozwalają spręzyną się tak ścisnąć.
Jednak osobiście odradzam takich kombinacji. Jak się "odbijesz" kiedyś na jakiejś dziurze to się ździwisz :good: Jesli już naprawdę przeszkadza Ci ten ty ło to pokombinuj ze sprężynami sportowymi (twardymi) ;)

Wrzuć zdjęcie żeby ocenić czy aby napewno tak nisko CI siedzi, może z tymi sprężynami, które kupiłeś jest coś nie tak ;-)
p
przemo179
Newbie
Newbie

A więc mój pomysł wziął się stąd że polówka służy mi bardziej jako autko do lasu i chciałbym żeby było wyższe. Tak, masz rację polo fabrycznie stoi dość wysoko, jest ok. Z tyłu raczej nikogo nie wożę, więc nie dostrzegłem tego żeby autko było za miękkie.
W wolnej chwili porobię zdjęcia jak autko wygląda obecnie z tyłu :)
J
JarekF
Mały interesant
Mały interesant

Post autor: JarekF »

Pogadaj z adr0444 :-D Z tego co wiem jako auto do lasu załatwił sobie fiestę :grin:
Awatar użytkownika
Lechu_1987
Trochę już znaczę
Trochę już znaczę

Post autor: Lechu_1987 »

sa takie grube gumowe tuleje w gornym mocowaniu amorka z tego co wiem jedynie tak odzie autko podniesc z tyłu. no nie mowiac o spreżynach. ooo mam link z allegro : http://allegro.pl/item810227653_guma_po ... mocja.html
Vw Polo 86c2f 94r. 1.0 AAU = 60 KM i 83Nm
Vw Golf II 90r. 1.6 TDi SB -80 KM = 101KM i 198Nm
Vw Passat B4 94r. 1.9 TDi 1z 90KM = 114KM
Vw Golf III 95r. 1.9 TDi 1z 90KM
Vw Sharan 97r. 1.9 TDi AHU 90KM = 110KM
Vw Golf IV 00r. 1,9 TDI AJM 115KM
p
przemo179
Newbie
Newbie

ok, dzięki serdeczne za doradzenie :) Zakupię gumy i się okaże jak to wygląda :) Pozdrawiam
Awatar użytkownika
Artpolo
Uzależniony
Uzależniony

Post autor: Artpolo »

przemo179 nie wiadomo ile te gumy wytrzymają. W IC odradzono takie gumy ze względu na ich wytrzymałość.
Lepszym rozwiązaniem są tuleje metalowe. Ktoś tutaj na forum użył do tego celu starych łożysk.
Jeżeli z góry zakładasz, że czemuś nie podołasz - nie uda Ci się to nigdy..... Bruce Lee :)
Awatar użytkownika
Bruczyk
Global Moderator
Global Moderator

Post autor: Bruczyk »

na allegro sa regulowane tuleje, tzn zakladasz taka tuleje i ona ma gwint i sobie regulujesz o ile chcesz autko podniesc. http://www.allegro.pl/item816763438_tal ... t_kpl.html o prosze cos takiego.
Awatar użytkownika
vwkas18
G-LaderMan

Post autor: vwkas18 »

guma miedzy sprężyny za 7 zł sztuka
albo rozciąganie i hartowanie sprężyn na nowo koszt ok 60-90 zł za 2 sztuki
Awatar użytkownika
Dawi18
Raczkujący
Raczkujący

Post autor: Dawi18 »

Witam

chcialbym sie zapytac gdzie dostane sprezyny do polo 86c 91r. takie ze auto wyzsze od standardowych sprezyn? mam wsadzone po 2 gumy ale to nic niedaje... prosze o rade bo u mnie sa takie drogi ze moja poloweczka bardzo cierpi :(
Awatar użytkownika
Bruczyk
Global Moderator
Global Moderator

Post autor: Bruczyk »

Dawi18
nie ma wyzszych od standartowych. przeczytaj dokladnie temat a dowiesz sie jakie sa sposoby na podniesienie
Awatar użytkownika
danielvw
Newbie
Newbie

Post autor: danielvw »

[quote=""JarekF""]ednak osobiście odradzam takich kombinacji. Jak się "odbijesz" kiedyś na jakiejś dziurze to się ździwisz :good: Jesli już naprawdę przeszkadza Ci ten ty ło to pokombinuj ze sprężynami sportowymi (twardymi) ;)
[/quote]
nie wybije ci auta w góre na dziurze mając założone gumy między sprningami chyba ze amory ci juz nic nie trzymają to i z gumą czy bez bedziesz sie odbijac jak ping pong, wybić ci moze na dziurze jak założysz odboje a to inna bajka, sportowe spręzyny ci samochodu nie dzwigną bo sportowe sprężyny są po to aby obniżyc i utwardzić auto. ja osobiscie swego czasu miałem gumy z tyłu (po 3,50zł) :) i z przodu tez zanim mialem nadkola poszerzone i jezdzilem dosyc duzo, zadnej roznicy w prowadzeniu wiec spokojnie mozesz założyc, autko pojdzie troche w góre i bedzie nieco twardsze, na tył proponuje dać po dwie gumy. a jak nie no to z innego auta sprężyny dopasować, ja mialem kiedys w astrze bodajze z kadeta combi i je wywaliłem, koza jak cholera i twardy był

mozesz jeszcze zrobic tak jak kas pisze dac je do hartowania u mnie w okolicy tez okolo 30zł za sztuke biorą
ODPOWIEDZ

Wróć do „pozostałe”