[9N3] Kontrolka (lampka sygnalizacyjna spalin)

Moderatorzy: Global Moderator, Moderator

Awatar użytkownika
rafcioss
Raczkujący
Raczkujący

[9N3] Kontrolka (lampka sygnalizacyjna spalin)

Post autor: rafcioss »

Witam
Dzisiaj zapaliła się kontrolka (żółta) sygnalizacji spalin( tak jest opisna w instrukcji obsługi)
Czy ktoś z forum spotkał się z takim zjawiskiem ,prosze o jakies opinie co ewentualnie bedzie do wymiany( jakiś czujnik?) :-(
Jutro jadę z poówką na kompa do znajomego mechanika i wieczorkiem napiszę co się stało.
Rafcioss
c
caro
Początkujący
Początkujący

Post autor: caro »

Mi się paliła od kupna jak zacząłem sprawdzać okazało się że jest minimalna nieszczelność na jednym z wężyków. Zasysał lewe powietrze. Usunąłem usterkę i teraz już nie pokazuje się
Awatar użytkownika
rafcioss
Raczkujący
Raczkujący

Post autor: rafcioss »

Jest diagnoza:uszkodzony czujnik połozenia wałka rozrządu (przykręcony na imbus fi 5 z prawej strony silnika patrząc od przodu auta na górze głowicy)
koszt czujnika 140zł +sprawdzenie i reset na kompie gratis(zaprzyjażniony mechanik :piwo: )
Rafcioss
m
mathewg
Newbie
Newbie

Post autor: mathewg »

ja juz 2 raz bede wymienial ten czujnik, ostartni raz latem ubieglego roku a autko z 2007, jestem lekko poirytowany tym faktem
l
lumix
Newbie
Newbie

Post autor: lumix »

Witam.
U mnie w samochodzie na włączonym zapłonie świeci się kontrolka spalin, a gdy odpalę silnik gaśnie. Tak powinno być, czy jest jakiś błąd?
Awatar użytkownika
Piecia1022
Początkujący
Początkujący

Post autor: Piecia1022 »

ja to samo miałem polo 2008 r przebieg 16 tys ASO już wiem co było wina Czujnik wału tak mi powiedzieli i został wymienomy na nowy czujnik. koszty 0 zł czas pracy ok 30 min. Pozdrawiam
Awatar użytkownika
Witek6935
Trochę już znaczę
Trochę już znaczę

Post autor: Witek6935 »

[quote=""lumix""]Witam.
U mnie w samochodzie na włączonym zapłonie świeci się kontrolka spalin, a gdy odpalę silnik gaśnie. Tak powinno być, czy jest jakiś błąd?[/quote]
Tak powinno być... Podobnie z EPC.
m
maxmontana
Newbie
Newbie

Post autor: maxmontana »

W mojej polówce z 2008r. po przebiegu 48000km też po zapaleniu się tej kontrolki i podłączeniu się pod komputer wyświetlił się błąd czujnika położenia wałka rozrządu. Po wymianie czujnika wszystko jest OK. Koszt oryginalnego czujnika 188zł. W międzyczasie (przed wymianą czujnika) kontrolka ta dwukrotnie sama gasła lecz po przejechaniu około 70 km znów się zapalała.
ODPOWIEDZ

Wróć do „elektryka + centralny zamek”