W kierunku lusterka nie ma żarówek, są 3 diody smd. Diody trudno spalić choć u mnie w lewy kierunek też nie działał i okazało się że jedna dioda była urwana, przez to cały kierunek nie działał. Do dzisiejszego dnia zrobiłem że działały 2 diody a dziś będę demontował i wstawiał 3. Jak będę się zabierał to porobię zdjęcia i wrzucę
-- Nie Lis 16, 2008 10:41 am --
Aby ściągnąć obudowę lusterka używamy śrubokręta płaskiego, podważamy delikatnie od strony kierunku aby lekko zszedł z zawiasów. Potem wystarczy trochę użyć gimnastyki a obudowa ładnie schodzi.
Następnie gdy zdejmie się obudowę trzeba ściągnąć szkło lusterka (trzyma się na zawiasach), potem używamy śrubokręta torx T10 i odkręcamy 4 śrubki. Wcześniej możesz zobaczyć czy na przewodach żółtym (plus) czarnym (masa) jest napięcie.
Gdy odkręcisz śrubki kierunek masz już w ręku.
Witam ! panowie czy któryś z was zmieniał żaróweczki w swoim samochodzie na diody LED ?
chodzi mi tu jak one się sprawdzają czy dają dość mocne światło?
tu link do przykładowych żarówek http://www.allegro.pl/item493871419_zar ... 36_42.html
oprócz diod chyba 5 jest normalna żarówka bagnetowa pomarańczowa.
Kup na sztuki o wysokiej jasności świecenia. A sprawdzałeś czy na pewno nic nie świeci bo mi poszła ta żarówka a diody świeciły.
Do lewego kierunku dostala się woda, więc pewnie zalanie spowodowało przepalenie się tego. Mam nadzieje ze sama wymiana diody, albo tej żarówki spowoduje ponowne działanie, a jak nie to do elektryka bedzie trzeba się wybrać. A co do drugiego kierunkowskazu, to po prostu przestało działać. "oprócz diod chyba 5 jest normalna żarówka bagnetowa pomarańczowa."
Jeżeli ona tam się znajduje, to też nie działa. Chyba, że jest zależna od działania diod, co powoduje ze sie nie pali?