[9N3] wymiana żarówki

Moderatorzy: Global Moderator, Moderator

k
krzysztof65
Mały interesant
Mały interesant

[9N3] wymiana żarówki

Post autor: krzysztof65 »

mam pytanie jak można wymienić żarówkę kierunku w lusterku zewnętrznym nie uszkadzając niczego,pomogło by mi zdjęcie.
c
caro
Początkujący
Początkujący

Post autor: caro »

W kierunku lusterka nie ma żarówek, są 3 diody smd. Diody trudno spalić choć u mnie w lewy kierunek też nie działał i okazało się że jedna dioda była urwana, przez to cały kierunek nie działał. Do dzisiejszego dnia zrobiłem że działały 2 diody a dziś będę demontował i wstawiał 3. Jak będę się zabierał to porobię zdjęcia i wrzucę

-- Nie Lis 16, 2008 10:41 am --

Aby ściągnąć obudowę lusterka używamy śrubokręta płaskiego, podważamy delikatnie od strony kierunku aby lekko zszedł z zawiasów. Potem wystarczy trochę użyć gimnastyki a obudowa ładnie schodzi.
ObrazekObrazekObrazekObrazek
Następnie gdy zdejmie się obudowę trzeba ściągnąć szkło lusterka (trzyma się na zawiasach), potem używamy śrubokręta torx T10 i odkręcamy 4 śrubki. Wcześniej możesz zobaczyć czy na przewodach żółtym (plus) czarnym (masa) jest napięcie.
ObrazekObrazekObrazekObrazek
Gdy odkręcisz śrubki kierunek masz już w ręku.
Awatar użytkownika
limpek
el "Limek"

Post autor: limpek »

caro... Zrób kopie tej wypowiedzi i stwórz temat w manualach... Będzie dla potomnych ;)
Potrzebujesz opinii, porady technicznej pisz na gg lub PW

Bardzo zielone Polo i Barzo czarne Suzuki Bandit

IV Polo Zlotu - Ślesin 2007

II Polo Zlotu - Więcbork 2008

!!! I Polo zlotu - Ślesin 2009 !!![/siz
k
krasnal1123
Newbie
Newbie

Post autor: krasnal1123 »

Witam ! panowie czy któryś z was zmieniał żaróweczki w swoim samochodzie na diody LED ?
chodzi mi tu jak one się sprawdzają czy dają dość mocne światło?
tu link do przykładowych żarówek http://www.allegro.pl/item493871419_zar ... 36_42.html
s
sebimad
Newbie
Newbie

Post autor: sebimad »

Mam pytanie dotyczące tych diód? Gdzie można je kupić? W żadnym sklepie motoryzacyjnym nie moge ich dostać.

Na allegro znalazłem coś takiego, ale nie wiem czy to o nie chodzi?
http://allegro.pl/item1058503018_zarowk ... mocja.html

Prosiłbym o pomoc
Awatar użytkownika
STAR CREAM
Początkujący
Początkujący

Post autor: STAR CREAM »

oprócz diod chyba 5 jest normalna żarówka bagnetowa pomarańczowa.
Kup na sztuki o wysokiej jasności świecenia. A sprawdzałeś czy na pewno nic nie świeci bo mi poszła ta żarówka a diody świeciły.
francuz - creative złomology
s
sebimad
Newbie
Newbie

Post autor: sebimad »

Do lewego kierunku dostala się woda, więc pewnie zalanie spowodowało przepalenie się tego. Mam nadzieje ze sama wymiana diody, albo tej żarówki spowoduje ponowne działanie, a jak nie to do elektryka bedzie trzeba się wybrać. A co do drugiego kierunkowskazu, to po prostu przestało działać. "oprócz diod chyba 5 jest normalna żarówka bagnetowa pomarańczowa."
Jeżeli ona tam się znajduje, to też nie działa. Chyba, że jest zależna od działania diod, co powoduje ze sie nie pali?
Awatar użytkownika
STAR CREAM
Początkujący
Początkujący

Post autor: STAR CREAM »

weź żarówkę 12V i poprzykładaj czy dochodzi ci napięcie. Żarówka jest nie zależna i odwrotnie.
francuz - creative złomology
ODPOWIEDZ

Wróć do „elektryka + centralny zamek”