problem z kluczykiem w 1.6 94r nie chce mi zapalac na zapasowym kluczyku co moze byc ?? Wczesniej zapalal nie bylo problemow. Stacyjka orginalna nic nie zmienialem, samochod garazowany czeka na mnie juz 3lata niejezdzony tylko raz w miesiacu przepalany. Czytalem na forum ze to moze byc immobilajzer i jakas cewka ale gdzie tego szukac ?? moze cos przysniedzialo??
problem tkwi w imobilaiserze ... musisz rozkodować imo lub dorobić kluczyk z imo np. w serwisie VW ;] koszt kluczyka 100zl koszt usługi 140zł .. przynajmniej ja tyle płaciłem ;]
j/w napisał MarszaL tyle tylko że ja bym CI proponował pochodzić po zakładach gdzie klucze dorabiają, w niektórych dorabiają tez kluczyki z immo. U mnie w mieście całkowity koszt dorobienia to ok 150 zł.
oczywiście jeśli masz stary kluczyk z imo usługa bedzie dużo tańsza i obejdzie sie bez serwisu ... bo koleś bedzie kodował 2 kluczyk na wzór 1 wiec sprawa bedzie prostsza .. musisz teraz tylko poszukać gdzie dorabiają kluczyki z imo w tesco rybnik dorabiają byłem doświadczyłem
[quote=""kejku1""]w sumie to narazie dziala mi na tym starym.[/quote]
Bo stary ma zaprogramowany chip transponder (pestka immo w obudowie kluczyka) a zapasowy nie i dlatego nie odpala (może nawet nie posiada pestki). Tak dorabiają ludziska na sztukę zeby były 2 klucze w komplecie, a koszt mniejszy.
[quote=""kejku1""]CZy mozna jakos odswiezyc ten immobilajzer "podrasowac" zeby lepiej wyczuwal komp??[/quote]
Jeżeli jest w obudowie kluczyka transponder trzeba go zaprogramować w sterowniku immo.
Można też wyciągnąć z działającego kluczyka i przykleić do cewki pod obudową kierownicy - będzie po problemie i w ten sposób jedno zabezpieczenie mniej
kejku1 zrozum, NIE ZROBISZ TEGO SAM - w ASO usługa zaprogramowania immo kosztuje 140zł
Do tego potrzebny jest kabel KKL oprogramowanie i najważniejsze KOD otwarcia immo (cyferki są na kawałku blaszki przy kluczu zapasowym) a tego zapewne nie posiadasz.