A była prośba to podpowiadam

regulacja wybieraka biegów nie jest skomplikowana ale najlepiej mieć do dyspozycji kanał, choć na leżaka też idzie zrobić

więc jeżeli podpowiedzi jakie udzielili koledzy odnośni identyfikacji skrzyni piątki są słabo przekonujące to należy wskoczyć pod auto, dwoma kluczami 13 rozkręcić obejmę wybieraka przy skrzyni i wysunąć rurkę prowadzącą do drążka. SZUKANIE PIĄTKI

stojąc pod samochodem, twarzą w kierunku tylnej osi łapiesz za wybierak i po prostu szukasz biegów i tak: przekręcając w prawo (zgodnie z ruchem wskazówek zegara) i popychając do siebie masz jedynke, tak samo w prawo i od siebie masz dwójkę. Ustawiając wybierak bez przekręcania w prawo czy w lewo masz trójkę i czwórkę (trójka do siebie, cztery od siebie), a to czego szukasz masz przekręcając wybierak maksymalnie w lewo (odwrotnie do ruchów wskazówek zegara) i podciągając do siebie :yahoo: jeżeli możesz w tej pozycji wrzucić bieg znaczy że masz piątkę. Teraz tylko poprawne ustawienie drążka...
Wyrzuć skrzynię na luz. Drążek, jeżeli go nie pociągniesz za tą rurkę co ją odłączyłeś sam ustawia Ci się w pozycji luzu chodzi tylko o dobry kąt złożenia żebyś mógł wszystkie biegi wrzucać. Ja zrobiłem to w ten sposób. Z wybieraka przy skrzyni zdjąłem obejmę zaciskową i przygotowałem ją do szybkiego założenia (czyli ze śrubą ale nie skręconą). Następnie rurkę co idzie do drążka przekręciłem maksymalnie w lewo (tak jakbym chciał ustawić pod piątkę), następnie wybierak ze skrzyni także przekręciłem maksymalnie w lewo i trzymając wszystko w takiej pozycji należy złożyć i skręcić uważając aby nie przekręciło Ci się. Rurka od drążka powinna lekko wystawać z obejmy wybieraka(tak ok 2mm)
-- Nie Paź 25, 2009 12:14 pm --
mam nadzieję, że chociaż ktoś z kolegów dzięki temu zaoszczędzi sobie nerwów, a wierzcie mi, że złe złożenie tego po godzinie 22 po 14 godzinach pod samochodem może poważnie wkur....ić.. :suicide2: