Chyba mnie oszukali... 1043cc 1994r. coupe

Moderatorzy: Global Moderator, Moderator

m
maryoxx
Raczkujący
Raczkujący

Post autor: maryoxx »

na gałce od biegów jest rozrysowane 5 biegów, ale ona chyba nie jest oryginalna bo bieg wsteczny jest pod piątką zamiast przed jedynką.
W sumie to jest końcówka serii, udam się do powszedniego właściciela..
Zapewniał mnie że skrzynia 5.. ;/
To jest jakiś znajomy mojego taty więc nie powinien mnie oszukać, autem jezdziła jego żona, nie było jej przy zakupie.
Czytałem na necie to dobra polówka w 1.0 na monowtrysku z 5 skrzynią pojedzie 180 - 185km/h.
Czy po numerze win jest ktoś w stanie stwierdzić jaka skrzynia powinna być?
Mogę podać vin..
Opcja jest bogatsza, ma tą lepszą tapicerkę, dodatkowy pakiet schowków. Poszycia drzwi materialowe aż pod same szyby, bez blach w środku.

aha i fotki błotników pokażę jutro..
Może jakiś sposób na upiększenie coupe.
ja się przyzwyczaiłem do wyglądu mojego polo i inne wydają mi się "dziwne"
k
kryniu85r
Raczkujący
Raczkujący

Post autor: kryniu85r »

1.0 na monowtrysku fabrycznie vmax wynosi 145 albo 150
5,6 Pb /100km
m
maryoxx
Raczkujący
Raczkujący

witam, dawno nie zaglądałem na forum bo się nie mogłem zalogować.

Co do Vmax'u to nie mówię o własnych doświadczeniach, bo autem nie jeżdzę - nie mam OC.
Tak przeczytałem w internecie i na allegro.

Fotki polówki i reperaturek od kombi dodam jakoś niedługo, bo aparat mi siadł a telefonem chyba nie wypada.

Mam jeszcze jedno zapytanie.. Te reperaturki były zamalowane podkładem, zaczęło gnić..
Chciałbym sam się z tym uporać.

Jak to zrobić? Wziąć na wiertarkę szczotkę drucianą i szlifować, potem poprawić papierem sciernym? Odtłuscić, co trzeba zaszpachlować? Potem podkład i lakier kilka warstw?
Dobrze myślę?
Nie robiłem nigdy zaprawek.. Kolor jest granatowy, bez metalicu itp. Rozumiem że nie trzeba kłaść klaru?

Aha i mam małe ognisko korozji koło uszczelki szyby przedniej na dachu.
Czy mam wyjąć szybe, wyszlifować wiertarą, potem papierem, odtłuscić, podkład i potem lakier?
Nie zgnije mi po kilku dniach?

I co do skrzyni.... 5tka się znalazła, wchodzi żadko.
Zawołałem Pana od którego kupiłem auto, i na kilka prób dwa razy wrzucił.

Myślę że do regulacji jest mieszak od biegów.. Ktoś ma jakiś manual jak to zrobić poprawnie?
Awatar użytkownika
Ciapek
Mały interesant
Mały interesant

Post autor: Ciapek »

[quote=""maryoxx""]Wczoraj kupiłem polo coupe z 1994r.[/quote]
[quote=""maryoxx""]800zł[/quote]

sam sobie odpowiedz na pytanie.

"Ja postoje" :clapping:
Awatar użytkownika
alienek
Swój
Swój
Kontakt:

Post autor: alienek »

jak Ci 5 wchodzi .. raz na jakis czas to dolej oleju do skrzyni i mudl sie ze zebatka nie jest wyswiechtana .. jak t nie pomoze to albo bedziesz musial szukac zebatki 5 biegu , albo kupic nowa skrzynie z tym ze ta zebatka jest choolernie droga i zadko spotykana :P ale skoro muwisz ze jescze cos sie tam da to proboj :) jak masz rdze badz zgnite .. to szlifierka kątowa w dlo tracza do metalu i dawaj do zywego metalu ,nie moze zostac grama rdzy . zadnym papierem sciernym ! tylko tą rdze rozetrzesz niepotrzebnie .. zreszt jest dzial manuale i szukajka , wszystko jest na forum :) pare dni temu ten temat byl poruszany , wymienili w nim nawet srodki do zrobie nia tego :)
Obrazek
=> KarawaN <= D-Lader <!-- s] I jest Fajnie !!
[url=http://vwpolo-klub.pl/forum/viewtopic.p ... =2929//url]info o wersjach i wy
Awatar użytkownika
Tabakuss
Początkujący
Początkujący

Post autor: Tabakuss »

A była prośba to podpowiadam :) regulacja wybieraka biegów nie jest skomplikowana ale najlepiej mieć do dyspozycji kanał, choć na leżaka też idzie zrobić :grin: więc jeżeli podpowiedzi jakie udzielili koledzy odnośni identyfikacji skrzyni piątki są słabo przekonujące to należy wskoczyć pod auto, dwoma kluczami 13 rozkręcić obejmę wybieraka przy skrzyni i wysunąć rurkę prowadzącą do drążka. SZUKANIE PIĄTKI :grin: stojąc pod samochodem, twarzą w kierunku tylnej osi łapiesz za wybierak i po prostu szukasz biegów i tak: przekręcając w prawo (zgodnie z ruchem wskazówek zegara) i popychając do siebie masz jedynke, tak samo w prawo i od siebie masz dwójkę. Ustawiając wybierak bez przekręcania w prawo czy w lewo masz trójkę i czwórkę (trójka do siebie, cztery od siebie), a to czego szukasz masz przekręcając wybierak maksymalnie w lewo (odwrotnie do ruchów wskazówek zegara) i podciągając do siebie :yahoo: jeżeli możesz w tej pozycji wrzucić bieg znaczy że masz piątkę. Teraz tylko poprawne ustawienie drążka...
Wyrzuć skrzynię na luz. Drążek, jeżeli go nie pociągniesz za tą rurkę co ją odłączyłeś sam ustawia Ci się w pozycji luzu chodzi tylko o dobry kąt złożenia żebyś mógł wszystkie biegi wrzucać. Ja zrobiłem to w ten sposób. Z wybieraka przy skrzyni zdjąłem obejmę zaciskową i przygotowałem ją do szybkiego założenia (czyli ze śrubą ale nie skręconą). Następnie rurkę co idzie do drążka przekręciłem maksymalnie w lewo (tak jakbym chciał ustawić pod piątkę), następnie wybierak ze skrzyni także przekręciłem maksymalnie w lewo i trzymając wszystko w takiej pozycji należy złożyć i skręcić uważając aby nie przekręciło Ci się. Rurka od drążka powinna lekko wystawać z obejmy wybieraka(tak ok 2mm) :D

-- Nie Paź 25, 2009 12:14 pm --

mam nadzieję, że chociaż ktoś z kolegów dzięki temu zaoszczędzi sobie nerwów, a wierzcie mi, że złe złożenie tego po godzinie 22 po 14 godzinach pod samochodem może poważnie wkur....ić.. :suicide2:
Awatar użytkownika
adr0444
Konkretnie zainteresowany
Konkretnie zainteresowany

Post autor: adr0444 »

ja po 14 godz walki probowalem wyjechac i wsteczny mi nawet nie wchodzil... 15 min regulacji o 7 rano i miodzio.. nic trudnego
Sprzedam części do POLO 86c coupe/steilheck
Awatar użytkownika
jackdaniel1125
Początkujący
Początkujący
Kontakt:

Post autor: jackdaniel1125 »

[quote=""maryoxx""]
aha i fotki błotników pokażę jutro..
Może jakiś sposób na upiększenie coupe.
ja się przyzwyczaiłem do wyglądu mojego polo i inne wydają mi się "dziwne"[/quote]

i gdzie te fotki :(
Sprzedam sterownik do polo 1.3AAV cena 50ziko + wysyłka
m
maryoxx
Raczkujący
Raczkujący

to są obiecane fotki.
Reparaturki od polo kombi wspawane do polo coupe.
Wygląda nienajgorzej.
Obrazek
Przepraszam za jakość ale jednak foto robione telefonem i jeszcze po ciemku.
Innym razem dodam ładniejsze.
I to jest właśnie element który chcę malować. Z drógiej strony mam tak samo.

aha i chciałem dodać że normalnie wygląda lepiej, poprostu tak pacnąłem fotke, na początku nie myślałem żeby ją wstawiać na forum..
Awatar użytkownika
Tabakuss
Początkujący
Początkujący

Troszkę słabo to widać... ;-) no ale wygląda interesująco :oki:
6
6N-Lukasz
Raczkujący
Raczkujący
Kontakt:

Post autor: 6N-Lukasz »

byly skrzynie 4 i 5cio biegowe....po prostu masz rozwaloną skrzynie, czas ja wymienic albo zregenerowac...taka skrzynia max 200zl kosztuje
G40 - DAS IST AUTO

2007 - ŚLESIN\'07 / TSK\'07
2008 - PORAJ\'08 / WIĘCBORK\'08
2009 - KUTNO\'09 / MAJÓVWKA\'09 / ŚLESIN\'09 / VWMania\'09
2010 - KOZIENICE\'10 / VWMania\'10
2011 - ŚLESIN\'11
k
kolunio21
Fanatyk
Fanatyk

Post autor: kolunio21 »

To kolega "6N-Lukasz " załatwi mi skrzynie 5 za 200zł. szukałem skrzyni i za 200zł.to można było kupić 4 w opłakanym stanie. Na szrotach od 400-500zł za piątke wołali;)
Awatar użytkownika
Tabakuss
Początkujący
Początkujący

Przyznam, ja też nie widziałem skrzyni "piątki" za 200 PLN... :grin: ale zanim ktokolwiek powie żeby wymienić skrzynię to lepiej sprawdzić czy aby jakiś Fachura źle jej nie złożył :think:
k
kolunio21
Fanatyk
Fanatyk

Post autor: kolunio21 »

Podłącze sie do kolegi "Tabakuss" ale nie iwem czy dało by sie coś zrobić z źle złożoną skrzynią:/ może problem tkwi w wybieraku kwestia regulacji i może piatka sie znajdzie albo skrzynia sie kończy:/
m
maryoxx
Raczkujący
Raczkujący

piątka działa, dziś bocznymi drogami po osiedlu udaje mi się coraz częsciej ją wrzucić.
Trzeba to robić bardzo szybko, jeśli się to zrobi na spokojnie to wskoczy 3jka.
Wezmę się za regulację wybieraka, bo reszta wydaje się OK.
Dzięki za pomoc.
Postaram się wykonać lepsze fotki jak znajde czas.
Pozdrawiam
ODPOWIEDZ

Wróć do „skrzynia biegów + układ napędowy”