żarówki

Moderatorzy: Global Moderator, Moderator

k
kruszan
Raczkujący
Raczkujący
Kontakt:

Post autor: kruszan »

Z mojego doświadczenia nie tylko w poli, powiem tak droższe mają super właściwości, 50% 100% 200% i super cenę, nie polecam najtańszych na rynku z marketu, bo wiadomo do czego się nadają rzeczy z marketu... Ale nie wiem czy jest sens wydawać dużo kasy na żarówki, wg mnie oświetlenie jakie zapewnia poli jest w 100% zadowalające. Nie mam żadnych problemów z widocznością podczas jazdy w nocy i w złych warunkach.

Prawdziwy problem zaczyna się jak ktoś kombinuje z żarówkami lub lampami, nieumiejętnie je wstawi lub w ogóle ustawi, masa kierowców ma źle ustawione światła lub w cholere za mocne! Oślepiają i to bardzo, i to stanowi poważne zagrożenie podczas jazdy nocą.
VW Polo 86c2f steiheck 1.4D 1994, rakieta :P
Awatar użytkownika
Grabek-Łańcut
Raczkujący
Raczkujący

Post autor: Grabek-Łańcut »

w powiedzcie mi czy prawdą jest iż żarówki typu xenon i inne mocniejsze tego typu mogą wypalić lustro w kloszu?
miał już ktoś moze cos takiego?
Obrazek

Obecnie poszukuje jakichś fajnych felg do mojej mashiny <!-- s]
Awatar użytkownika
Buncik
Newbie
Newbie

Post autor: Buncik »

Ja kupiłem żarówki w Real'u Xenon SuperWhite +30% (koszt 30-50zł Nie pamiętam).
Co prawda świeca mocniej, jednak miały świecic na biało i tu pojawia sie problem... zero różnicy dalej jasno bursztynowy poświt. Więc odradzam te żarówki.
Awatar użytkownika
tomaloski
Raczkujący
Raczkujący

Post autor: tomaloski »

Mocniejsza żarówka gdy świeci mocniej, wydziela więcej ciepła a wyższa temperatura wpływa na żywotność odbłyśnika, gdy żółci snop światła to oznaka jego wypalania bądź "osmolania". Tak samo jak dotykanie żarówki palcami, dotkniesz i zostawisz tłuszcz, co spowoduje w tym miejscu wyższą temperaturę i jej przegrzewanie, częstokroć wkładasz żarówkę i niby była czysta a jednak ktoś dotknął i próbował nieudolnie wyczyścić a tego nie da się już wyczyścić zawsze coś zostanie. Wypalaniem lamp bym się nie przejmował, wypali się to włożysz mocniejszą żarówkę i efekt będzie podobny ale białego światła już nie uzyskasz ;)
Awatar użytkownika
Pyjo
Raczkujący
Raczkujący

Post autor: Pyjo »

Ja mam w reflektorach Philips blue vision a w halogenach przeciwmgielnych zwykłe Osram
Różnicę widać nawet w dzień w barwie świecenia.
Obrazek
Co do jazdy nocnej - to wg mnie jest jaśniej na tych Philipsach niż na zwykłych żarówkach.
Żarówki mam już ponad 1,5 roku i ciągle świecą.
Co do żarówek z Real'a to są tam dostępnie żarówki SISCAR Zenon Blue TAKIE COŚ - brat ma takie w hondzie i na pewno nie świecą na bursztynowo :) Jak zamontowałem takie w malcu na nowych reflektorach na H4 to po prostu BAJKA - teraz maluchem jeździ się cudownie w nocy! Sądzę, iż cenowo jest to ciekawa alternatywa. Kumpel ma od roku już chyba w Clio takie siscary i ciągle świecą :)
4don site
Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
Tabakuss
Początkujący
Początkujący

Post autor: Tabakuss »

Co do osram night breaker to faktycznie są niezłe za całkiem uczciwe pieniążki, a na pewno są tańsze od philipsa. Aczkolwiek u mnie po roku siadły obydwie na raz i to bez przyczyn, po prostu się skończyły :glare:
ODPOWIEDZ

Wróć do „elektryka + centralny zamek”