wychodze z zakretu...90km/h przyspieszam...100km/h i nagle obroty leca i predkosc 80,70,50. wciskam sprzeglo gazu dodalem patrze...a obrotomierz nie szaleje...tylko sie polozyl...akumulator i smarowaine sie swieci...mysle sobie no to ladnie...zatrzymalem sie... odpalam a tam tylko .yyYYyyyYyyyyYYyy... zero reakcji... myslalem ze to pompa paliwa...ale wtrysk dzialal i pompa tez cykala... nie mialem pojecia ze to moze byc cewka... ale mentalnosc ludzi jest irytujaca...zwalniali bmwicami albo renowkami do 20 km/h zeby sie posmiac...i ruszali... czekala mnie laweta...100zl... pan mechanik sprawdzil naciag paska rozrzadu...powiedzial ze juz leciwy... i mozna zmienic... ale to ni jest powodem...poszedl do garazu... podlacza jakies pudeleczko...patrze a to nowa cewka..."zapalic" uslyszalem...i odpalil za 1 razem... uslyszalem ze to cewka...i 190 zl... z robocizna... juz nie chdzi o to ile zaplacilem:P ale wazne ze poli jzu jezdzi...to jedyny zaklad ktory u nas dzialal...bylo po 15... i sobota... zbawienie.
Dokładnie mialem taka sama sytuacje wychodze zakretu redukcja z 5 biegu na 3... przyspieszam do 3000 obrotów.. Strzał w tłumiku i ?! koniec czuje ze auto zwalania obroty spadaja, no to szybko awaryjki prawy pas
Myslalem ze odpali.. ale kreci kreci i nic, czuc tylko ten smród paliwa z nawiewów.
To go zepchnąłem w zatoczke. Laweta 80zł...Ale zanim ją wezwałem musialem pojechac do domu po numer telefonu a za ten czas jakis ciekawski złodziejaszek chcial mi okraśc auto ehh..
Szyba z prawej strony opuszczona na 5cm.. ale auto nadal bylo zamkniete i nic nie zginelo, moze dlatego ze stalo przy ruchliwej ulicy i ktos sie gapnał.
Laweta byla koniecznościa.. kazdy w robocie i nikt niemiał czasu by wziac mnie na hol a pozatym niemialem wcale oczka holowniczego....
Naprawa:
Nowa cewka BERU - 280zł + ok. 100zł robocizna ale mechanik zrobil mi jeszcze ta szybe zeby sie opuszczała i zamykała.
Owszem mozna taniej... zalezy jak kto dba o swoja polówke.
Ja wole wziac nową część dobrej marki i mieć poźniej spokoj niz kupic używke i dalej sie martwic...
PS :!:
Pamiętajcie ze w przypadku cewki bedzie potrzebny wam raczej elektromechanik niz zwykly mechanik samochodowy....