Mam Polo 1,4 97r AEX, od pewnego czasu mam problem z wolnym przyspieszaniem auta, poprostu go muli. Wiem, że temat był już poruszany kilka razy, ale wymienione są filtry paliwa, powietrza yczyszczona i przeprowadzona adaptacja przepustnicy, sprawdzone wagiem czy nie ma błędów, a auto rusza jakby nie miał mocy. Dziwne jest, że po nocy auto nie ma problemu z uruchomieniem natomiast po ruszeniu i przejechaniu kilku metrów i zatrzymaniu się auto drga jakby nie równo paliło. po rozdrzaniu objaw mija. Co może być przyczyną tych problemów?
sprawdź też cały układ zapłonowy,świece kopułka palec kable, odczep kopułkę rozdzielacza i przeczyść tam wszystkie styki.
Czasem potrafią być zasyfione na maxa i przypalone, po wyczyszczeniu auto dostanie lepszą iskrę i polepszy to spalanie z rana. Taka moja teoria :-D
spróbuj czemu nie, potwierdzone ale dowodów z hamowni na papierze nie mam także nie zabłysnę :-D , jeśli masz przebiegu około 150 tyś i nigdy nie otwierałeś kopułki to zobaczysz jak przypalone są styki, tak jakby ktoś zamoczył to w smole
potraktuj je scotchem, wodnym papierem ściernym i rozpuszczalnikiem wyczyść.
Szukamy tu igły w stogu siana u kolegi w silniku
u mnie to samo sie dzieje zamulony i z rana wyje jak glupi dopiero po dodaniu gazu ustepuja wysokie obroty i jeszcze zaczyna gasnąc po calej nocy stania z rana , wyczyslilem juz wszystko co mozliwe , kopulka nowa , swiece nowe kable nowe i nic caly czas to samo tak wiec bedzie ciezko z ta usterka u ciebie
Kopułka była wymieniana łącznie z palcem przewodami świecami. Przebieg 134000. Rano nawet nie gazuje czekam az trochę pochodzi. Dziwna rzecz bo na obroty nie wchodzi tak jak było wcześniej ze z poziomu 2000 na 3000 wchodził w moment, teraz wygląda to tak jakby nie dostawał dobrej mieszanki.