Witam!
Mam VW Polo 6N 1998r 1.0 silnik. Chcialbym dokonac przeróbki silnika zeby osiagnac ok. 30% mocy wiecej...
Wiem ze z tym silnikiem dużo nie poszaleje ale chcialbym wystartowac w wyscigach w moim miescie w tej najmniejszej klasie czyli do 1.3 a wiem ze chlopaki wyciagaja z fiata cc nawet do 120 KM. Moze macie jakis pomysl bo ja to jestem laikiem w takich sprawach... :niewiem:
No własnie... Chcialbym w tej klasie do 1.3 a wiec wkladanie nowego motorka to nie bardzo wchodzi w gre... A 2 tysiace to i tak nie tak duzo... Ale jak myslicie co mozna zrobic w takim silniku aby byly rezultaty.Jak narazie to z cc 900 z seryjnym silnikiem musialbym sie pomeczyc...
mysle ze temat morze :!:
mozna gdybac w nieskonczonosc co mozna zmienic zrobic itd
widac ze masz checi ale mało wiedzy a bez tego stracisz wiadro siana a efekt moze byc miezrny,szczeólnie jezeli chodzi o 1.3,bo kuc pewnie go nie bedziesz a bez tego przyzwiotej mocy nie osiagniesz
g40 szukaj tak juz mozna cuda niewidy robic a to 1.3 :mrgreen:
Goozik musze Ci przyznac troche racji... Chcialbym z niego wyciagnac jak najwiecej ale nie wiem za co sie zabrac zeby czegos nie spieprzyc... Dlatego tez tutaj sie znalazlem...
Jesli koniecznie zależy Ci na sciganiu w klasie do 1.3 to trzeba celować w najmocniejsze silniki do tej pojemności a nie mordować 50KM z litra pojemności. Jakakolwiek honda czy inny japończyk z 1.3 ma 70-80km czy nawet 100KM jak Swift GTI i z takimi autami nie masz zupełnie szans choćbyś wsadził w ten silnik tyle ile warte jest Twoje Polo. Chyba ważniejsze jest mieć auto w miare szybkie i mieć frajde z jazdy niz na siłe udowadniać, ze 1.0 objedzie jakieś 1.3. Tak jak Stuff napisał - swapować 1.6 AEE albo 100konne 1.4 16v(tyle, że to rzadkość) i cieszyc sie bezawaryjną jazdą
Zgadzam się z przedmówcami - policz sobie władujesz jakieś 3 kloce w 1.0 i osiągniesz ile 65 kucy? Łyknie cię każde seryjne 1.2 16v o 1.3 nie wspominając.
Żeby powalczyć 1.0 musiałbyś go turbić ale wtedy koszta to pewnie 7-8 tysięcy.
Lepszą opcją byłoby wrzucenie jezeli już uparłeś się na 1.3 silnika z 86c2f wersja GT chyba 75 konnego - niech mnie ktoś poprawi jak pokręciłem z modelem. Ewentualnie wrzucaj 1.3 55 kucy i stawiaj go na podwójnych gaźnikach albo czterech motocyklowych ale cudów nie zdziałasz. Pozostaje jeszcze opcja ITB - ale koszty będą pewnie kosmiczne.
Wspomniałeś o CC - a czy przypadkiem nie z silnikiem 1.2 16v z punto i z turbiną? Druga sprawa ile taki silnik wytrzyma?
a ja bym wrzucil G40 jesli tak zalezy. troche dlubania jest ale jak napisal Gooziec (taka swinka z afryki :rotfl: :rotfl: - no offence Goozik) to ma ponad 100KM przy pojemnosci 1.3 i idealnie nadaje sie do tego celu.
No chyba macie racje... Bo z tym moim silnikiem za duzo nie poszaleje... A co do g40 to wlasnie moj kumpel ma i powiem wam ze jak tym jechalem to bylem mile zaskoczony... Skfarek dokladnie... Masz racje... W CC silnik od punto w turbinie i dodatkowo jeszcze przerabiane :!: :!: Ale mi troche szkoda tego auta na sprzedaz bo dbane o niego bylo jak cholera a takto mi ktos go zameczy... no coz... bywa.. :-(