Czy czujnik deszczu jest zintegrowany z przednią szybą?

Moderatorzy: Global Moderator, Moderator

S
Sebciooo
Newbie
Newbie

Czy czujnik deszczu jest zintegrowany z przednią szybą?

Post autor: Sebciooo »

Witam,
w moim VW Polo 6R1 (VW POLO 1.6 TDI 90KM TEAM) nie działają wycieraczki na pierwszej pozycji manetki. Zakładam że jest padnięty czujnik deszczu. Zamówiłem zamiennik TOPRAN dobrany po vinie (nie była to wielka kwota) bo części pewnie trochę będą szły ale moje pytanie jest takie: czy da się ten czujnik wymienić bez zmiany przedniej szyby? Mechanik powiedział że czujnik jest zintegrowany z szybą ale moim zdaniem skoro czujnik można zamówić i przewód jest w lusterku to można go wymienić bez szyby. Chodzi o to że sam czujnik to koszt ok. 180 zł a jak będę musiał wymienić szybę która jest w idealnym stanie to już robią się bezsensowne koszty. W wolnej chwili chciałbym zajrzeć pod lusterko i zobaczyć jak to wygląda ale nie mam żadnego podręcznika a nie chcę nic uszkodzić. Proszę o odpowiedź czy wymiana czujnika wiąże się z wymianą szyby? Pozdrawiam.
Awatar użytkownika
irdeto
Raczkujący
Raczkujący

Post autor: irdeto »

Cześć
Też mam z tym czujnikiem,ale nie zagłębiałem się nigdy w to.

Oceń to sam z tych tutoriali, z każdego coś podpatrzysz.:

niestety nie demontuje czujnika, a tylko lusterko .
DFC garage , ma więcej filmików co do polo 6R, więc mam na kompie linki.

tu akurat jest ta "dewastacja" , ale inne modele VW

tutaj nie rozumie, czy ze swojej szyby odcina, czy z demobilu jakiejś, bo be sensu aby swoją wyciągał..

i jakaś modyfikacja / obejście , ale widać tak choćby dało się wymontować samą płytkę
i to byłoby najlepsze rozwiązanie właśnie, na podmianie elektroniki a nie odrywania mocowania od szyby

____

Nie wiem czy to jest coś pomocnego , ale super byłoby jakbyś się pochwalił
jeśli byś to zrobił, ew. dołączyć fotki z zamocowania płytki pcb.
ODPOWIEDZ

Wróć do „elektryka + centralny zamek”