Moderatorzy: Global Moderator, Moderator
I tu znowu, jak dbasz, tak masz.. ale z doświadczenia podpowiem.. lepiej zainwestowac w ATE i lokalnego mechanika (Sprawdzonego) i za cenę z ASO 'economy' mieć porządne Heble które się nie pogną w pierwszej lepszej kałuży.kamolinka1 pisze: Kupilibyście klocki i tarcze gamy economy od VW? Ile wytrzymałyby (niby połowę dłużej wytrzymają czy 70-80% ze zwględu na bardziej przycięty element cierny granit co te najdroższe VW z 1go sortu) względem oryginałów czy zamienników trw / bosh, ate (te 2dwa podobno gorsze) czy raczej oryginały VW z 1 sortu (najdroższe).
Czy może trw / bosh, ate bo to samo jednak co economy podobno???
Czy trw jednak wytrzymają dłużej niż economy VW.
Bo takie trw nieco tańsze (jak dobrze patrze to z -160 vs gama economy VW a może źle i 500 kosztuje na 4 koła tarcze i klocki gdzie VW economy 1450 a oryginały 2350) ale gdyby cenowo była mała różnica tj. te 200 zł to które a jak trw tańsze to trw a nie economy nadal?
ps. przód jest wentylowany a tył nie, tak?
U kogo kupić, bo ceny różne a i numery katalogowe i się gubię...zarówno economy czy trw. bo oryginały tylko u deleara, to wiem.
Ile powinna kosztować wymiana klocków i tarcz pewnie z odpowietrzaniem układu hamulcowego i wymianą płynu?
A same hamulce to jak? Też się wymienia czy to jest właśnie to?
No i płyn Hamulcowy Dot 4 Vw warto oryginał? I co ile się go wymienia?
VW Polo 2012 1.6 diesel 90
Twierdzisz, że droższe tarcze i klocki gamy economy vw są gorsze i to samo trw a dałbyś ate?Kaki® pisze:I tu znowu, jak dbasz, tak masz.. ale z doświadczenia podpowiem.. lepiej zainwestowac w ATE i lokalnego mechanika (Sprawdzonego) i za cenę z ASO 'economy' mieć porządne Heble które się nie pogną w pierwszej lepszej kałuży.kamolinka1 pisze: Kupilibyście klocki i tarcze gamy economy od VW? Ile wytrzymałyby (niby połowę dłużej wytrzymają czy 70-80% ze zwględu na bardziej przycięty element cierny granit co te najdroższe VW z 1go sortu) względem oryginałów czy zamienników trw / bosh, ate (te 2dwa podobno gorsze) czy raczej oryginały VW z 1 sortu (najdroższe).
Czy może trw / bosh, ate bo to samo jednak co economy podobno???
Czy trw jednak wytrzymają dłużej niż economy VW.
Bo takie trw nieco tańsze (jak dobrze patrze to z -160 vs gama economy VW a może źle i 500 kosztuje na 4 koła tarcze i klocki gdzie VW economy 1450 a oryginały 2350) ale gdyby cenowo była mała różnica tj. te 200 zł to które a jak trw tańsze to trw a nie economy nadal?
ps. przód jest wentylowany a tył nie, tak?
U kogo kupić, bo ceny różne a i numery katalogowe i się gubię...zarówno economy czy trw. bo oryginały tylko u deleara, to wiem.
Ile powinna kosztować wymiana klocków i tarcz pewnie z odpowietrzaniem układu hamulcowego i wymianą płynu?
A same hamulce to jak? Też się wymienia czy to jest właśnie to?
No i płyn Hamulcowy Dot 4 Vw warto oryginał? I co ile się go wymienia?
VW Polo 2012 1.6 diesel 90
Nie ukrywam, że się trochę pogubiłem co to te premium chociażby, ale dziękuję. Czyli odradzasz economy zmieszane z trw ale same economy nadal polecasz, jeśli to będzie komplet tarcze + klocki czy może odradzasz economy zupełnie a polecasz albo tarcze + klocki trw czy oryginalne vw z 1 montażu "premium", jeśli uda mi się kupić taniej?Kaki® pisze: Twierdzę, że Economy VW wytrzymało mi półtora roku i pogieły się tarcze, a jeżdżę autem w około Komina (Touran, nie Polo).
Cel Hamulców jest jeden -> Wytracanie energii Kinetycznej naszego auta. Z Hamulcami jest Podobnie jak z Oponami -> to jest kompromis pomiędzy jej właścowościami (hałas, opór toczenia, ścieralność itp) Nie da się zrobić opony idealnej która będzie miała wyśrubowane wszystkie właściwości... Tak samo jest z Hamulcami.
Jeżeli twoim celem jest 'żywotność' Klocków, no to będziesz musiał mieś w świadomości, że będą twardsze i tym samym słabsze (będą wymagały mocniejszego dociśnięcia aby uzyskać tą samą siłę hamowania), a przy okazji będą pewnie piszczeć.
Które lepsze, nie podpowiem, TRW na tarczach Economy nie dotrwały do konca, bo sie tarcze pogieły (tak , klocki Economy sie skonczyly po roku zanim 10kkm przejechalem)... Premium 'teoretycznie' będzie 'lepsze', szczególnie jeżeli zastosujesz oba produkty jednej rodziny (czyli tarcze i klocki, które sa do siebie wyliczone). A, że za cenę 'economy' w ASO zapłacisz tyle co za 'premium' u Pana mietka, to chyba nie trzeba nikomu powtarzać.
Czemu takie combo tj. Mikoda/TRW, nie lepiej było dać i to i to TRWKaki® pisze: Nie nie polecam VW Economy, Klocki skonczyły się z przodu po niecalych 10kkm, a po kolejnych 5kkm obie tarcze sie pogieły (miały odchyłki rzędu 0.3mm - to dużo)
Obecnie jeżdzę na ATE/ATE w Touranie, i Mikoda/TRW (klocki) w Polo i obie sobie chwalę, niestety Polo ma za mały przebieg żeby o ich trwałości mówić.
No tak, ale co to w tym przypadku oznacza względem tarcz i klocków gamy economy vw ? Czy one nie są premium względem trw ? Też nie lubię przepłacać za logo - to ma działać i mieć lepszą jakość a nie bo adidas. Więc pytanie, wydać 1450 zł na game economy vw czy 1022 zl na trw, żebym bezpiecznie jeździł i by pochodziło lub 1 z 2ch ?Kaki® pisze: Kombo ponieważ mam w polo 86c z Przodu chamulce 280mm z Vectry i było dopasowywnanie elementów, z tyłu to nawet nie wiem co za klocki i tarcza są.
O płynie nic Ci nie powiem, jeżeli nie zap''lasz jak szalony (but, hamulec, but hamulec) tylko normalna jazda, to Ci sie nawet najtańszy płyn hamulcowy nie zagotuje, ale najtańszy będzie tez bardziej higroskopijny, przez co jego żywotność szybko spadnie.
Niestety rozmawiasz ze złą osobą jeżeli chodzi o 'finanse' Nie jestem fanem wydawania niepotrzebnie pieniędzy na 'markę' ale zawsze wybiorę premium nawet jeżeli cena jest 3x wyższa mimo, że jakość nie jest 3x większa.