Moderator: Global Moderator
A może jakaś kartka jest z poprzednich wymian ?maxxxior pisze: Panowie, dziś sprawdzam bagnet a tam, prawie się nie zanużył w oleju!!! :/ Co tam dolać? 10W40 może być? silnik ma zrobione 220tys. km, ale z tego co pamiętam to sprzedawca mówił mi że zalał tam pełen syntetyk. Czy jak wleję półsyntetyk to coś się stanie? niedługo przymierzam się do wymiany całego oleju ale to za jakiś miesiąc/dwa...
Nic się nie stanie, ale po co, skoro można dolać syntetyk?maxxxior pisze:Co tam dolać? 10W40 może być? silnik ma zrobione 220tys. km, ale z tego co pamiętam to sprzedawca mówił mi że zalał tam pełen syntetyk. Czy jak wleję półsyntetyk to coś się stanie?
5w40? na castrol.pl dobrało mi 5w30 castrol edgekrzysztof65 pisze: Ja leję costrol magnatec 5w40 od dziesięciu lat,wymieniam co rok i żadnych problemów.
Nie rozumiem..krzysztof65 pisze: Moje polo od nowości było zalane castrolem 5w30,jest to olej long live i można go wymieniać co 2 lata lub 30 tyś.km i ma normę vw 504 ale według instrukcji obsługi można stosować normę vw 502 oczywiście do benzyny wymiana wtedy rok lub 15 tyś.Ja robiąc 9 tyś.km rocznie i przy krótkich odcinkach wybrałem drugą opcję.Moim zdaniem te rzadkie wymiany oleju nie są korzystne dla silnika.