[9N3] domykanie szyb z pilota

Moderatorzy: Global Moderator, Moderator

Awatar użytkownika
Raf.ik
Początkujący
Początkujący
Kontakt:

Post autor: Raf.ik »

Witam
Jak ktoś jest z Krakowa i nadal chce domykanie szyb z pilota( warunek jest że musi działać opuszczenia szyb po wsadzeniu kluczyka do drzwi i przekręceniu) to chętnie bym się z tym pobawił VDCPRO. Tym sposobem zrobiłem nawet swoje polo (2003r 9N) oraz kilka pasków i golfów ważne żeby nie było szyberdachu, bo nie zadziała. :) Jestem strasznym niedowiarkiem i muszę sam zobaczyć ze się tego nie udaje zrobić tym programem :)
Obrazek
Obrazek
Awatar użytkownika
jhosef
Stały bywalec
Stały bywalec

Post autor: jhosef »

[quote=""Witek6935""][quote=""Witek6935""]Może nie jeszcze działającymi szybkami, ale układem owszem, mogę się pochwalić. Jest już wykonany i czeka w gotowości na montaż w aucie :) Może jutro to zrobię? :)

Płytka z gotowymi ścieżkami. Myślę, że wystarczająco mała :) 3,5x5cm. Udało mi się upakować to tak, że nie musiałem ciąć ani jednej ścieżki. Wszystko jest dobrze połączone i przypadkowej zwary na pewno nie ma. :)
Obrazek

Teraz jakąś obudowę z czegoś trzeba zmontować ;)[/quote]

Panowie, piszę tego posta w ramach ostrzeżenia!
Nie wiem z czego to wynika, czy z warunków pracy w jakich przyszło pracować temu układowi, czy z samego montażu, ale u mnie ten moduł ostatnio zwariował!
Już kilka razy się okazało, że w aucie same otworzyły się szyby. Pierwsze przypadki występowały w momencie gdy po jeździe, wyszedłem z samochodu i go zamknąłem, a następnie po coś się wróciłem na krótko (np. włożyć bilet parkingowy). "otwórz", bilecik pod szybę, "zamknij". Nie od razu, po jakimś czasie szyby zjeżdżały w dół - najgorsze w tym wszystkim jest to, że ja wtedy byłem już oddalony od auta i samochód został w centrum miasta na parkingu na kilka godzin z otwartymi szybami wołając: "wejdźcie i bierzcie z tego wszyscy!" :D wszystkie te sytuacje miałem na przestrzeni ostatnich dwóch miesięcy. Dzisiaj sytuacja była na tyle poważna, że zdecydowałem się na szybką rozbiórkę drzwi i wywalenie tego układu w cholerę.
Wczoraj podobnie się otworzyły szyby pod blokiem. Wróciłem w związku z tym wieczorem do auta. Zamknąłem szyby ręcznie, włączyłem na chwilę zapłon i dopiero potem zamknąłem auto i poszedłem do domu. Auto stało pod oknem więc mogłem rzucić okiem czy szyby są zamknięte. Po 2 godzinach od tego jak byłem szyby były zamknięte. Dzisiaj rano obudził mnie sąsiad, że auto pod blokiem stoi z otwartymi szybami. W nocy szyby się same otworzyły i nie miało to żadnego związku z klikaniem pilotem! oO Całe szczęście nikt nic znowu z auta nie wyniósł, "jedynie" do auta dostał się padający nocą deszcz...
Teraz czeka mnie suszenie auta...

Montowałem układ na własną odpowiedzialność, dlatego pretensji do nikogo w żadnym razie nie mam. Na początku układ był niezłym bajerem. :) Jednak po czasie muszę stwierdzić, że to był głupi pomysł z ulepszaniem sterowania szybami...

Pozdrawiam[/quote]

Moje spostrzeżenia - układ nie działa do końca poprawnie. Nie ma pewności na zamknięcie i otwarcie szyb. Do tego pojawiła mi się cieakwosta. Otóż czasem po otwarciu samochód sie sam zamyka od razu. Nie wiem czy to ten układ śmieci w sieci czy coś innego. Na dniach zdemontuję układ i zobaczę czy się będzie to pojawiać ponownie.
Awatar użytkownika
Nemesis
Global Moderator
Global Moderator

Post autor: Nemesis »

Niezły numer z tym domykaniem. Ja pomimo tego, że mam wszystkie elementy do tego układu, to jeszcze nie zdążyłem go złożyć i zamontować :)
Awatar użytkownika
Witek6935
Trochę już znaczę
Trochę już znaczę

Post autor: Witek6935 »

witam
u mnie po zdemontowaniu układu wszystko wróciło do normy.
[quote=""jhosef""]Moje spostrzeżenia - układ nie działa do końca poprawnie. Nie ma pewności na zamknięcie i otwarcie szyb. Do tego pojawiła mi się cieakwosta. Otóż czasem po otwarciu samochód sie sam zamyka od razu. Nie wiem czy to ten układ śmieci w sieci czy coś innego. Na dniach zdemontuję układ i zobaczę czy się będzie to pojawiać ponownie.[/quote]
Taka sytuacja to u mnie była norma, po tym jak kilka razy klikało się pilotem. Nigdy nie wiedziałem, czy auto samo się nie zamknie zaraz, albo czy szyby nie zjadą w dół. Miałem i tak, że ja auto zamykam, a ono zamyka się, po czym samo otwiera i szyby zjeżdżały w dół - ale to tylko wtedy gdy na prawdę kilka razy dawałem otwórz zamknij/ zamknij otwórz.

U mnie ten układ jeszcze robił ciekawszą sprawę! Zdarzyło mi się to dwa razy. Podczas jazdy - nieważne po jakim czasie od odpalenia/otwarcia samochodu, samochód sam się zamykał! Samo zamknięto to pikuś - po tym zamknięciu nie działały wszystkie przyciski na drzwiach. Nie mogłem ani auta otworzyć przyciskiem (klamką też nie mogłem podnieść rygla, bo auto zachowywało się tak jakby było zamknięte od zewnątrz) ani nie mogłem otworzyć/zamknąć szyb. Nic totalnie, zero reakcji na wciskanie przycisków. Przycisk na drzwiach pasażera też nie działał. Ponadto przycisk na pilocie na odpalonym samochodzie tez nie działał... Innymi słowy samochód pułapka. Auto zamknięte, szyby zamknięte i nic się nie da otworzyć ze środka! :D Za pierwszym razem zdrowo się przestraszyłem... Miałem komplet pasażerów w aucie, a tu taka zagwostka. Myślałem, że moduł komfortu umarł. Całe szczęście, po zgaszeniu silnika, wyłączeniu zapłonu i wyjęciu kluczyka ze stacyjki dało się pilotem otworzyć samochód. Po ponownym włączeniu zapłonu wszystko wracało do normy.
Radzę zdemontować ten układ... Ja to chociaż mam korby z tyłu, to bym może coś wymyślił gdybym nie mógł otworzyć auta wcale, ale jak ktoś ma wszystkie szyby elektryczne... kaplica.

Pozdrawiam
K
Kamil123
Raczkujący
Raczkujący

Post autor: Kamil123 »

Witam wszystkich, czy ktoś próbował zrobić domykanie szyb tak jak jest to zrobione pod tym linkiem w POLO 9N?
http://www.polo9n.info/Wissen/anleitung ... schliessen
Bez tego wynika, że w przypadku POLO żeby takie coś uaktywnić nie wystarczy zmienić tego w samym module komfortu, ale również w modułach znajdujących się w drzwiach, przynajmniej tak ja to zrozumiałem.

Z góry dziękuje za wszystkie odpowiedzi.
K
Kamil123
Raczkujący
Raczkujący

Post autor: Kamil123 »

Witam. W końcu udało mi się zrobić domykanie szyb z pilota w polo  9n. Zrobiłem tak jak w linku podanym w poprzednim poście i wszystko działa.
ODPOWIEDZ

Wróć do „elektryka + centralny zamek”