Witam Wszystkich
Otóż w moim nowo zakupionym VW POLO 6R z 2011 r. w którym już dołożyłem PDC z OPS oraz chcę dołożyć podświetlenie przestrzeni nóg (graty już zakupione) bardzo mnie irytuje i denerwuje funkcja włączenia wszystkich świateł po przekręceniu kluczyka mimo że włącznik świateł jest w pozycji 0 (tak wiem przepisy to regulują w autach po 2011r).
Auto posiada BCM 6R0937088F i ma zamontowany czujnik deszczu/świateł, statyczne doświetlanie zakrętów, samo ściemniające się lusterko wsteczne.
Samo uruchamianie świateł gdy włącznik jest na pozycji 0 jest akceptowalne, jednak to że nie uruchamia się podświetlenie wnętrza w tej pozycji po zmroku już nie mimo posiadanego czujnika oświetlenia.
Więc postanowiłem to zmienić. Na pierwszy ogień poszedł włącznik, wymieniony na taki z funkcją AUTO i czujnikiem oświetlenia zakupiony u chińczyków
https://pl.aliexpress.com/item/Nowa-wersja-AUTO-Reflektor-w-Lampy-Prze-cznik-Czujnik-wiat-a-Modu-Do-VW-Golf-Jetta/32861775799.html
Działa tak jakbym chciał (jakość wykonania powiedzmy prawie jak oryginał), czyli jak wcześniej zamontowany oryginalny włącznik ale w pozycji AUTO po zmroku zapala się podświetlenie wnętrza – super, jedna rzecz załatwiona (może kiedyś ogarne wiązki i kodowanie jak to zrobił użytkownik ciclo z forum uk-polos.net)
Chcę teraz dodać DRL w halogenach. Mam halogeny z doświetlaniem zakrętów wiem, że muszę wymienić na takie które mają halogeny i DRL (zamówione – lecą z Chin, kupione tu:
https://pl.aliexpress.com/item/2-sztuk-Lewy-i-Prawy-Lampy-Przeciwmgielne-Do-VW-Polo-6R-6C-Hatchback-2009-2010-2011/32954670901.html?spm=a2g0s.9042311.0.0.25d25c0for4kwS) i dodatkowo poprowadzić instalację do DRL.
Teraz zastanawiam się jak to podłączyć, czy do BCM jak oryginał, czy przez moduł świateł dziennych, powiedzmy SD-2 (mam taki w swoim AUDI już parę lat) który uruchomi dzienne po odpaleniu silnika i wyłączy je gdy włącznik z funkcją AUTO włączy światła mijania.
Skłaniam się ku drugiemu sposobowi bo wszystko dzieję się z automatu i światła nie palą się gdy np. stacyjka jest włączona a ja mam podpięty VCDS, tylko gdy odpalę silnik. W oryginale gdzie światła podpięte są do BCM pod T73a5 i T73b3 tak się chyba nie dzieje?
Proszę o Wasze opinie i sugestie, schematy i wszelkie pomysły mile widziane.
Pozdrawiam,
Arek