16785 układ recyrkulacji

Moderatorzy: Global Moderator, Moderator

b
backdraft
Raczkujący
Raczkujący

16785 układ recyrkulacji

Post autor: backdraft »

Witajcie,

Moje, a właściwie żony 9N:
rok prod. 2002
silnik 1.4, 16V, BBY, benzyna
przebieg 135.000km,

Od pół roku wyskakiwał błąd 16785 - "błąd EGR natężenie przepływu małe", aż w końcu wyczyściłem zawór EGR, ale że nic to nie dało, to w końcu go wymieniłem na nowy Pierburg. Zawór zaadoptowałem, przepustnica została wcześniej wyczyszczona i zaadoptowana. Te kanały pod przepustnicą nie były zapchane. Zawór EGR jest elektryczny. Uszczelki pod zaworem EGR nowe. Po wymianie EGR i kasowaniu błędów, nadal jednak wyrzuca kontrolkę Check engine z błędem 16785, ale po wykasowaniu średnio co trzy, cztery dni. Silnik zachowuje się ok. Obroty ok., pali ładnie, oleju nie bierze, ogólnie ok. Tylko ta kontrolka!

Zacząłem czytać fora i zrobiłem logi statyczne i dynamiczne jak w linkach:
statyczny - http://vaglogger.apphb.com/log/5af9d564ff760f5c9496f7b2
dynamiczne - http://vaglogger.apphb.com/log/5af9d5bdff760f5c9496f7b3

Może ktoś pomoże jak powalczyć dalej z tą kontrolką.
dzięki Mariusz
Awatar użytkownika
Jaco-
Swój
Swój

Post autor: Jaco- »

Przeczytaj sobie mój wątek: https://vwpoloklub.pl/forum/index.php/t ... 03.30.html

Nie mam 9N ale mam 6n2 z 1.4 16V .

Na chwilę obecną u mnie jest OK ale lekko nie było.
b
backdraft
Raczkujący
Raczkujący

Dzięki. Jak tylko znajdę chwilę biorę się porządnie za rurkę EGR. Głowę mam już napuchniętą od analizowania forów. Swoją drogą na Twój post nie natrafiłem. Już powoli myślałem o rozbieraniu i  czyszczeniu dolotu, ale raczej za mały przebieg. Oczywiście dam znać jak sytuacja po czyszczeniu. Pozdrawiam. M
b
backdraft
Raczkujący
Raczkujący

Wykręciłem rurkę egr i teraz moczę w benzynie ekstrakcyjnej. Nieszło przepchnąć przez nią jakiegoś drutu czy sznurka żeby ją wyczyścić. Zobaczymy, w nocy montaż, a jak nie pomoże to w razie czego chyba kupię nową. Dam znać.
b
backdraft
Raczkujący
Raczkujący

Skręciłem, swoją drogą włożenie jej na miejsce to lepsza jazda. Zrobiona próba nocna 5km i czekamy. Na razie ok. Jak kontrolka nie wyskoczy to i tak się odezwę. Opisany mój problem i Twój jest na wielu forach, ale na żadnym nie ma ostatecznego rozwiązania, wszyscy wymieniają w Polówkach egr i wielu osobom przy tym błędzie nadal wyrzuca kontrolkę. Jaco póki co dzięki. Może się uda i ktoś następny skorzysta. Tak na marginesie ojciec miał kiedyś 6N 1.4, teraz jeździ to auto nadal w dalekiej rodzinie. Pozdrawiam.
Awatar użytkownika
Jaco-
Swój
Swój

No jeśli nawet po przejechaniu 5km wyskakiwał ci CHECK wcześniej to być może teraz musisz zrobić więcej km. Oczywiście trzeba dobrze zagrzać silnik.  Napisz co i jak jest jak trochę pojeździsz.

U mnie mam spokój z EGR.
b
backdraft
Raczkujący
Raczkujący

Dzisiaj żona dołożyła 12km i jest dobrze. Odezwę się jeszcze za kilka dni. Pozdrawiam.
b
backdraft
Raczkujący
Raczkujący

+ 50km dzisiaj i chyba będzie dobrze, bo wcześniej już wywalało check, ale jeszcze się odezwę, póki co Jaco b. dziękuję, bo bardzo się cieszę, walczyłem z ta kontrolką b. długo, aż postanowiłem napisać coś na tym forum, przyjemnie się jeździ gdy na pulpicie nie ma tej kontrolki, zaglądałem wcześniej do tej rurki i wydawało się jest ok, pozdrawiam, Mariusz
b
backdraft
Raczkujący
Raczkujący

Dzisiaj kolejne 50km i nadal jest ok. Diagnoza Jaco- była w stu procentach celna i pomocna, dzięki, z mojej to strony koniec, hej.
Awatar użytkownika
Jaco-
Swój
Swój

No to cieszę się że mogłem pomóc. Pamiętaj na przyszłość bo ja też z tego forum się dowiedziałem o EGR że czyści się wszystko a nie tylko sam zawór.

Pozdrawiam.
ODPOWIEDZ

Wróć do „układ dolotowy + wydechowy”