VW POLO 6N 98' 1.7 SDI 60KM (co go, dlaczego)

Moderatorzy: Global Moderator, Moderator

K
KSM96
Newbie
Newbie

VW POLO 6N 98' 1.7 SDI 60KM (co go, dlaczego)

Post autor: KSM96 »

Witam. Jestem początkujący i nowy na forum więc mnie nie linczujcie od razu.
Mam pojazd w/w,  piękne 1.7 sdi z zawrotnym 60KM, co prawda nadrabia spalaniem jak wiecie w sumie,  ale do brzegu. 
Kilka dni po zakupie,  mam wrażenie że zaczął głośniej chodzić. Sprawdzałem układ wydechowy no jest ok,  tłumik nie jest dziurawy na całej długości,  był z resztą wymieniany w lutym br. Słychać mniej więcej glosniejszy chód na wysokości gdzieś kolektora, no ale lipa nic tam nie ma z tego co zobaczyłem,  żadnej dziury ani nic. Wydobywa się ten glosniejszy dźwięk (w moim mniemaniu) właśnie na tej wysokości.  Zdjalem to co ja zdjęciu (nie wiem jak się nazywa) a żeby dostać się tam do kolektora no ale nic nie ujawniłem.  Ujawniłem tylko zasmarkaną olejem tą część.  Napomne  też że na luzie obroty trzymają się na poziomie blisko 1000, a nie powinno być tak z 800-900? Aczkolwiek kultury pracy nie ma jakiejś tam złej,  nie dlawi się itp.  Mechanik podpowiedzial że wymienić uszczelki właśnie w tym miejscu (jak wyżej nie wiem nawet jak się to nazywa więc nie wiem jakie kupić) i powinno pomóc,  i że wcale głośno nie chodzi.  Moi drodzy pytanie do was.  Co to jest,  jak się te dydki nazywają,  czemu to jest takie oplute,  co jest tego powodem i jak to z tymi obrotami. Pomocy :)

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
bialy0666
Namiętny pisarz
Namiętny pisarz

Post autor: bialy0666 »

kolektor ssący strona lewa szt 2 nr 028129617
kolektor ssący strona prawa szt 2 nr 028129617A
to ,, dytki"
z tego co pamiętam to ,, dytki" nie maja uszczelek, ja bym zmienił mechanika
olej dostaje się odmą czyli ta rurką ,która nie zdemontowałeś pomiędzy pokrywa klawiatury a pokrywą kolektora ssącego(patrz fotka https://images82.fotosik.pl/537/feb090815e9cd04fgen.jpg  ) i tak ma być aby wyrównać ciśnienie w komorze silnika gdy pracuje.
nagraj jak pracuje i wstaw na forum
o obrotach nie piszę dużo zależności poszukaj na forum na pewno było
ODPOWIEDZ

Wróć do „silnik”