[9n] Filtr stożkowy

Moderatorzy: Global Moderator, Moderator

H
HAwK
Raczkujący
Raczkujący

[9n] Filtr stożkowy

Post autor: HAwK »

Witam, mam polo 9n 1.2 12V i chciałbym zamontować filtr stożkowy. Chciałbym się dowiedzieć jaki potrzebuje układ dolotowy ? ile rurek ? czy kolanko też musze mieć?
Awatar użytkownika
rat4
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post autor: rat4 »

po co ci ten stożek? osiągi tylko pogorszysz?
no chyba że dasz do profesjonalnego zakładu i oni obliczą jaki będzie najlepszy dolot długość/średnica, umiejscowienie z izolacją od ciepłego powietrza z komory silnika...
jeśli samemu zamontujesz to możesz tylko spodziewać się głośnego zasysania powietrza ("buuu") przy otwieraniu przepustnicy i zmulonego polo którego wcześniej nie znałeś... :scratch:
pozdrawiam
civic r18a2/407 1,6 HDi
Awatar użytkownika
Bruczyk
Global Moderator
Global Moderator

Post autor: Bruczyk »

a moze tak ewentualnie sportowa wkladka dedykowana do danego modelu. ewentualnie caly stozek z dolotem dedykowany ale to juz jest glebsza kasa.
Awatar użytkownika
rat4
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

ten stożek z dolotem dedykowany do 6N to też paści totalne, próbowałem, kicha jakich mało, wtopiłem tylko kupę kasy :banghead: ,
wkładka simoty, lub k&n to już bardziej racjonalne i opłacalne rozwiązanie. :thumbsup:
civic r18a2/407 1,6 HDi
V
Ventura
Raczkujący
Raczkujący

Post autor: Ventura »

rat4
Zamiast kolegę straszyć zamuleniem samochodu i wysyłaniem do profesjonalistów, których w Polsce jest zaledwie garstka, pomożesz koledze w dobraniu odpowiedniego filtru oraz dolotu ewentualnie podeślesz jakieś adresy, gdzie będzie mógł sobie odpowiednio uzupełnić wiedzę o "oddychaniu" polówki.

W dobraniu do polówki nie pomogę nie zakładałem w nim ale mogę dodać od siebie, że jeśli chcesz coś z tego stożka poza dźwiękiem osiągnąć przydały by się szlify kolektora dolotowego, wydechowego by to miało jakiś większy sens. Poza tym doprowadzenie zimnego powietrza (jeśli nie posiadasz halogenów to ładnie można wkomponować wlot zamiast kratki) i oczywiście odseparowanie całkowite od ciepła silnika.

Jeśli nie chcesz dużych wydatków bo na kupnie samego stożka sie nie skonczy, proponuje po prostu zakupić wkładkę K&N albo simonty - tak jak kolega wyżej napisał to jedyne dwie firmy z dobrymi filtrami, do tego oczywiście komplet do pielęgnacji.
Polo 96r. AEF & Toledo 92r. 2.0 2e
Obrazek
Awatar użytkownika
Borek
Fanatyk
Fanatyk

Post autor: Borek »

W seryjnym dolocie problem jest nie tyle w samym filtrze co w samym pokręconym i cienkim układzie doprowadzenia powietrza, nie wspominając o rurce od osłony kolektora wydechowego(wypowiadam się o dolocie w 6n ale to sie tyczy większosci dolotów). Dla mnie stozek jest fajną opcją bo uważam, że mozna sobie conieco poprawić a na pewno uzyskac ciekawy i nie męczący w trasie dźwięk(szczególnie w 16v). Dla osób ostroznych i sceptycznych polecałbym wkładkę zamiast seryjnego oraz poprawienie dostepu powietrza do ori puszki przez dobranie odpowiednich rurek i kolanek i puszczenie tego gdzieś w przeciąg w przednim pasie.

Hawk, pokaż zdjęcie komory silnika Twojego auta to sie zobaczy coby mozna pomataczyć tam ;)
Awatar użytkownika
rat4
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Ventura
ja nikogo nie straszę tylko mówię jakie są tego efekty jeśli zrobi się to amatorsko.
ale jak mawia przysłowie "Polak mądry po szkodzie" ma tu większe zastosowanie.
Sam to przerabiałem i koledze uprzejmie takie operacje odradzam.
Trzeba to zrobić profesjonalnie zmienić przy tym mapy paliwowe czy jakiekolwiek inne ustawienia w elektronice czy też sprawdzić osiągi na hamowni co kosztuje, inaczej będzie odwrotny efekt od zamierzonego i dooopa :D
civic r18a2/407 1,6 HDi
Awatar użytkownika
Lobuz
Trochę już znaczę
Trochę już znaczę

Post autor: Lobuz »

potwierdzam słowa chłopaków, którzy proponują Ci wkładki, ja mam co prawda 2f albo wrzuciłem wkładkę firmy Simota i nie zmienie jej na stożek, montaż banalny, odczucia są, może nie ma przyrostu 10KM, z reszta ze stożkiem też by nie było, ale czuć że autko sobie lepiej oddych i sie ładniej odpycha, przy okazji montaż banalny.. pozdro
m
mati4don
Newbie
Newbie

Post autor: mati4don »

Ja mam pytanie co takie daje stożkowy filtr i jakiej firmy jest najlepszy z góry dzięki:)

Aha i to są jakieś dodatkowe części potrzebne czy montuje w miejsce zwykłego??
Awatar użytkownika
madmax
Trochę już znaczę
Trochę już znaczę

Post autor: madmax »

moja czerwona taczka
Ślesin 2007 ║ Więcbork 2008 ║ Ślesin 2009 ║ Pławniowice 2009 ║ Ślesin 2011 ║ Dzierżązna 2011 ║ Ślesin 2012 ║ Dzierżązna 2013
Obrazek
Awatar użytkownika
Skfarek
Spamer
Spamer

Post autor: Skfarek »

mati4don kolego, lenistwo się kłania - po wpisaniu w szukajkę hasła stożek wyskakuje 14 stron a stożkowy 6 stron.
Pierwszy z brzegu wątek:
viewtopic.php?f=14&t=26825&p=249417&hilit=sto%C5%BCek#p249417
6n leichtwagen: hamownia s.41 http://www.vwpolo-klub.pl/forum/viewtopic.php?t=142
1.6 AEA shamowane]
Rozpórki, mocowania foteli: http://gorny-sport.pl
Serwis mechaniczny: [url=http://www.au
m
mati4don
Newbie
Newbie

Ale ja chce konkret polo 9n
m
mati4don
Newbie
Newbie

hehe 9N3 mi chodzilo:P silnik 1,2 co trzeba zakupic i jakie są lusy jakie minusy:)
ODPOWIEDZ

Wróć do „układ dolotowy + wydechowy”