Witam, mam polo 9n 1.2 12V i chciałbym zamontować filtr stożkowy. Chciałbym się dowiedzieć jaki potrzebuje układ dolotowy ? ile rurek ? czy kolanko też musze mieć?
po co ci ten stożek? osiągi tylko pogorszysz?
no chyba że dasz do profesjonalnego zakładu i oni obliczą jaki będzie najlepszy dolot długość/średnica, umiejscowienie z izolacją od ciepłego powietrza z komory silnika...
jeśli samemu zamontujesz to możesz tylko spodziewać się głośnego zasysania powietrza ("buuu") przy otwieraniu przepustnicy i zmulonego polo którego wcześniej nie znałeś... :scratch:
pozdrawiam
ten stożek z dolotem dedykowany do 6N to też paści totalne, próbowałem, kicha jakich mało, wtopiłem tylko kupę kasy :banghead: ,
wkładka simoty, lub k&n to już bardziej racjonalne i opłacalne rozwiązanie.
rat4
Zamiast kolegę straszyć zamuleniem samochodu i wysyłaniem do profesjonalistów, których w Polsce jest zaledwie garstka, pomożesz koledze w dobraniu odpowiedniego filtru oraz dolotu ewentualnie podeślesz jakieś adresy, gdzie będzie mógł sobie odpowiednio uzupełnić wiedzę o "oddychaniu" polówki.
W dobraniu do polówki nie pomogę nie zakładałem w nim ale mogę dodać od siebie, że jeśli chcesz coś z tego stożka poza dźwiękiem osiągnąć przydały by się szlify kolektora dolotowego, wydechowego by to miało jakiś większy sens. Poza tym doprowadzenie zimnego powietrza (jeśli nie posiadasz halogenów to ładnie można wkomponować wlot zamiast kratki) i oczywiście odseparowanie całkowite od ciepła silnika.
Jeśli nie chcesz dużych wydatków bo na kupnie samego stożka sie nie skonczy, proponuje po prostu zakupić wkładkę K&N albo simonty - tak jak kolega wyżej napisał to jedyne dwie firmy z dobrymi filtrami, do tego oczywiście komplet do pielęgnacji.
W seryjnym dolocie problem jest nie tyle w samym filtrze co w samym pokręconym i cienkim układzie doprowadzenia powietrza, nie wspominając o rurce od osłony kolektora wydechowego(wypowiadam się o dolocie w 6n ale to sie tyczy większosci dolotów). Dla mnie stozek jest fajną opcją bo uważam, że mozna sobie conieco poprawić a na pewno uzyskac ciekawy i nie męczący w trasie dźwięk(szczególnie w 16v). Dla osób ostroznych i sceptycznych polecałbym wkładkę zamiast seryjnego oraz poprawienie dostepu powietrza do ori puszki przez dobranie odpowiednich rurek i kolanek i puszczenie tego gdzieś w przeciąg w przednim pasie.
Hawk, pokaż zdjęcie komory silnika Twojego auta to sie zobaczy coby mozna pomataczyć tam
Ventura
ja nikogo nie straszę tylko mówię jakie są tego efekty jeśli zrobi się to amatorsko.
ale jak mawia przysłowie "Polak mądry po szkodzie" ma tu większe zastosowanie.
Sam to przerabiałem i koledze uprzejmie takie operacje odradzam.
Trzeba to zrobić profesjonalnie zmienić przy tym mapy paliwowe czy jakiekolwiek inne ustawienia w elektronice czy też sprawdzić osiągi na hamowni co kosztuje, inaczej będzie odwrotny efekt od zamierzonego i dooopa
potwierdzam słowa chłopaków, którzy proponują Ci wkładki, ja mam co prawda 2f albo wrzuciłem wkładkę firmy Simota i nie zmienie jej na stożek, montaż banalny, odczucia są, może nie ma przyrostu 10KM, z reszta ze stożkiem też by nie było, ale czuć że autko sobie lepiej oddych i sie ładniej odpycha, przy okazji montaż banalny.. pozdro