Moderatorzy: Global Moderator, Moderator
adam2308 pisze: Masz zamarznięta odmę. Poszukaj na forum informacji na ten temat![]()
Nie ma objawów wywalania oleju bagnetem...
przeczytaj post autora odnośnie wywalania przez bagnet , a druga sprawa to możesz określić skąd masz takie info odnośnie nie działania czujki oleju ?szopal pisze: Standard w tych autach - odma zamarza, odpalasz auto i olej jest wypychany przez bagnet. W dodatku poniżej 2000 obr/min nie działa czujnik oleju
Czyli że co - silnik nie jest smarowany na wolnych obrotachmodrzyk pisze: Savic, już w kilku miejscach czytałem, że czujnik oleju zaczyna pracować od 2000 obr/min i najgorsze jest to jak, ktoś stoi i czeka aż silnik się podgrzeje, bo nie wie tego, że smok nie bierze oleju z miski...
Z drugiej strony, zawsze uczyli mnie, że po odpaleniu (przy mrozach) trzeba poczekać... Więc jedno nijak ma się do drugiego...
to kolego źle czytałeś albo nie zrozumiałeś ,to raczej odwrotnie czekamy aż silnik się rozgrzeje (90* C) a jeśli jedziemy przed rozgrzaniem to nie kręcimy obrotów powyżej 2000 obr/mim i kropka!!modrzyk pisze:
Savic, już w kilku miejscach czytałem, że czujnik oleju zaczyna pracować od 2000 obr/min i najgorsze jest to jak, ktoś stoi i czeka aż silnik się podgrzeje, bo nie wie tego, że smok nie bierze oleju z miski...
Z drugiej strony, zawsze uczyli mnie, że po odpaleniu (przy mrozach) trzeba poczekać... Więc jedno nijak ma się do drugiego...
modrzyk pisze: Silnik jest smarowany, ale nie ma kontroli cisnienia, bo pewnie głupio założyli, że nie jest potrzebne...
Dopiero po 2000 obrotów zaczyna się kontrola, w sumie to logiczne.
Mamy czujnik, który zwiera albo rozwiera się powyżej pewnego ciśnienia.
Na wolnych obrotach ciśnienie jest mniejsze niż powyżej 2000 obr/min.
W innym przypadku czujnik powinien być bardziej inteligentny....
Pamiętajmy też o tym, że konstrukcja tej jednostki jest leciwa...
w polinie kontrola zaczyna się od przekręcenia kluczyka zresztą jak pewno w 99% pojazdówmodrzyk pisze: Silnik jest smarowany, ale nie ma kontroli cisnienia, bo pewnie głupio założyli, że nie jest potrzebne...
Dopiero po 2000 obrotów zaczyna się kontrola, w sumie to logiczne.
Mamy czujnik, który zwiera albo rozwiera się powyżej pewnego ciśnienia.
Na wolnych obrotach ciśnienie jest mniejsze niż powyżej 2000 obr/min.
W innym przypadku czujnik powinien być bardziej inteligentny....
Pamiętajmy też o tym, że konstrukcja tej jednostki jest leciwa...