Witam wszystkich,
Od pewnego czasu mój samochód nie chce przyspieszać na rozgrzanym silniku. Przy spokojnej jedzie wciskając minimalnie gaz samochodem da się jechać, natomiast gdy chcę przyspieszyć i wciskam mocniej silnik zmienia dźwięk na niski mulący i przyspiesza minimalnie.
Początkowo uznałem, że przyczyną jest zabrudzona przepustnica - wyczyściłem ją. Po krótkiej przejażdżce stwierdziłem, że jest znacznie lepiej, ale następnego dnia po przejechaniu kilometra - dwóch znowu muli.
Kolejnym krokiem było czyszczenie zaworu EGR - tutaj podejrzenie, że się nie domyka. W konsekwencji został wyczyszczony cały dolot płynem do czyszczenia przepustnic.
Problem nadal występuje na benzynie i na gazie(BRC Sequent 24.11).
Po czyszczeniu pojawiły się błędy w silniku odczytane programem Vag-Com:
17811 - EGR System: Regulation Divergence
P1403 - 35-00 - -
17925 - Main Relay (J271): Electrical Malfunction
P1517 - 35-10 - - - Intermittent
16825 - EVAP Emission Control Sys: Incorrect Flow
P0441 - 35-10 - - - Intermittent
Błędy zostały wykasowane i następnego dnia pojawiły się kolejne:
17811 - EGR System: Regulation Divergence
P1403 - 35-00 - -
16514 - Oxygen (Lambda) Sensor B1 S1: Malfunction in Circuit
P0130 - 35-10 - - - Intermittent
Przeprowadziłem adaptację przepustnicy oraz zaworu EGR, błędów nie ma i nie powracają nawet po ostrzejszej jedzie. Praca sondy lambda mieściła się w przedziale 0,2 - 1V oraz współczynnik 0.95 - 1.05.
Świece zapłonowe były suche i miały jasno-brązowy kolor, czyli skład mieszanki powinien być poprawny.
Na forum golfa znalazłem podobny problem, co prawda dotyczy innego silnika, ale pokrywa się z moim(poza tym, że wskazówka obrotomierza przesuwa się płynnie).
http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?t=99733
Dotyczy problemu z przestawionym zapłonem i stąd moje pytanie czy zapłon może się sam przestawić?
Czy można sprawdzić Vag-Com'em zapon czy rzeczywiście jest przestawiony?
Innym moim podejrzeniem jest czujnik ciśnienia w dolocie. Vag wyświetla ~950 ~960 mbar na wyłączonym silniku. Czy nie powinno być około 1000 - tyle ile ciśnienie atmosferyczne? Przy wolnych obrotach jest to ~315 mbar. Z drugiej strony wydaje mi się, że jeżeli ciśnienie było by zaniżane to ECU powinien reagować jakby silnik był pod wyższym obciążeniem i dodawać więcej paliwa/powierza.
Co jeszcze mogę sprawdzić Vag'iem?
Z góry dziękuję za pomoc.