Problemy z wybierakiem jak narazie zażegnane. Jest ustawione i w sumie biegi wchodzą lepiej niż poprzednio, ale na gwałt trzeba uszczelnić skrzynię i zalać nowym olejem.
Układ hamulcowy... Już wcześniej widziałem że z przodu klocki są cienkie i że trzeba je wymienić razem z tarczami.
Ale postanowiłem zajrzeć do tyłu. Tylny bęben od strony kierowcy bardzo mocno trzyma. Koło po obróceniu na lewarku szybko się zatrzymuje i ciężko je ruszyć. Po dłuższej walce ze zdjęciem tego bębna okazało się że na jednej szczęce już prawie nie ma okładziny.
Zamówiłem komplet:
- klocki przód Brembo
- tarcze przód Brembo
- szczęki tył TRW
- sprężynki TRW
- dodatkowo dokupiłem zestaw samoregulatora
Nie wiem na ile to oryginał a na ile podróba, ale i tak pewnie będzie lepiej w porównaniu do tego:
No i jeszcze zestaw do bębnów:
Przód już wymienione i są docierane. Oczywiście jak ze wszystkim nie obyło się bez problemów. Najłatwiejsza rzecz - dokręcenie zacisku do jarzma, unieruchomiło mnie na jeden dzień. Nie wiem dlaczego ale przy przykręceniu jednej śruby, drugiej nie dało się wkręcić bo nie trafiała w dziurę. W ten sposób obrobiłem jeden łepek w śrubie u już nie dało się jej nigdzie wkręcić -.- Dlatego też musiałem dokupić zestaw naprawczy ATE w którym były dwie śruby i dwie tulejki. Także przy okazji wymieniłem też tulejki. Aby dokręcić zacisk musiałem przykręcić górną śrubę, a żeby przykręcić drugą, trzeba było dużym śrubokrętem zaprzeć się o wahacz i odepchnąć dół zacisku w kierunku przodu pojazdu. Wtedy śruba weszła na swoje miejsce. Wszystko oczywiście zostało odtłuszczone, piasty wyszlifowane papierem ściernym a śruby nasmarowane smarem ceramicznym.
Nie wiem dlaczego blokują się tylne bębny. Czy to może być wina cylinderka? W środku bębna nie było widać żadnych śladów płynu hamulcowego. W najbliższych dniach będę się brał za robienie tyłu i wszystko posprawdzam. Jeśli chodzi o cylinderek to skąd wiadomo który będzie odpowiedni - ze średnicą tłoczka 17,46 czy 19,05mm? Który element trzeba zmierzyć?