[6n2] Swap silnika a immobilizer i kilka innych pytań.

Moderatorzy: Global Moderator, Moderator

u
usstrike
Newbie
Newbie

[6n2] Swap silnika a immobilizer i kilka innych pytań.

Post autor: usstrike »

Witam.

Na początku chciałbym powiedzieć,że w kwestii mechaniki jestem praktycznie zielony, więc proszę o wyrozumiałość. :)

Pytanko nr 1: Jeśli zmieniam silnik razem z kompem(swap z audi a3 1.8t do polo 1.9sdi), to czy samo zamienienie fasolki z immobi do starego kluczyka załatwi sprawę z immobi, czy będę musiał zmieniac stacyjkę na ta z audi lub bd musiał zczytać pin vag commanderem i dopisać do kompa z silnika audi?

Pytanie nr 2: Czy skrzynia z audi a3 podejdzie w polo 6n2? Oczywiście kwestia modyfikacji łap itp jest jak najbardziej akceptowalna. :)

Pytanie nr 3: Jeśli skrzynia podejdzie, to tam jest wysprzęglik chyba hydrauliczny, a w polo jest linka, więc czy zmiana hydro na linkę będzie bardzo problematyczna?

Pytanie nr 4: Wiadomo,że diesel nie ma w baku pompki ale sama zaślepka z pokrywą( to co jest pod tylną kanapą0 jak sam wygląd baku jest chyba taki sam w benzyniaku, więc czy dołożenie pompki nie wystarczy? I czym doczyścić zbiornik z on, żeby zaworów mi nie popsuło. Ewentualnie jeśli konieczna jest wymiana baku, to czy konieczne jest też wymienienie przewodów paliwowych?

Pytanie nr 5: Czy to prawda,że hamulce w dieslu są mocniejsze niż w benzynie? Czy po swapie na większy silnik (1.8t 150hp) wystarczą, czy trzeba zamieniać i jak tak to na co?:)

Pytanie nr 5: Czy żłobienia płyty podłogowej pod tłumik są takie same w dieslu i paliwie? Czy dużo będzie trzeba rzeźbić z połączeniem kolektora wylotowego z audi a3 do tłumika środkowego z polo benzyniaka?

Pytanie nr 6: Czy downpie to poprostu pełny przelot, czyli pusta rura?

Pytanie nr 7: W sumie chyba bardzo istotne.:D No więc czy ta wiązka elektryczna do silnika jest jakoś zintegrowana z takimi sprawami jak moduł komfortu, centralny zamek itp? Czy jeśli w polo swap będzie na wiązce z audi a 3 to będą mi działać szyby itp czy to jakoś trzeba łączyć, czy to działa niezależnie? Kiedyś szukając powodu niedziałającej szyby dla próby odłączyłem moduł komfortu to auto nie chciało odpalić, więc chyba są jakieś zalezności między tym modułem a startem silnika. Czy da się to jakoś pogodzić?

Z góry dziękuje za wyrozumiałość, ponieważ zdaję sobię sprawę,że pewnie dla większości z Was moje pytania wydają się być śmieszne.:)

Pozdrawiam. :)
Awatar użytkownika
razzor_6n2
Zainteresowany
Zainteresowany

Post autor: razzor_6n2 »

1. Musisz wymienić stacyjke na audi
2 i 3. Moim zdaniem to taka rzeźba w gunwie no ale jak masz czas i pieniądze to sie baw :)
5. Hamulce w dieslu sa większe (zalezy jeszcze od czego od gti mniejsze ;)) przy 1.8 lepiej zaopatrzyć sie w 288 i zmienić zwrotnice i jarzma.
5. Benzyna i diesel maja taka sama budowe wydechu tylko inny downpipe i połączenie z kolektorem.
7. Rzeźba rzeźba i jeszcze raz rzeźba :)
Ps. duuuuzo oplacalnym rozwiązaniem jest zmiana samochodu niż tego typu swapy, w dodatku jeżeli cos nie bedzie działać bedziesz więcej nad tym siedział niz jezdził.
Opa-GermanStyle 6n2 /// ARC 1.6 16v GTi
u
usstrike
Newbie
Newbie

Post autor: usstrike »

Napaliłem się na swapa widząc na jednym ze spotów corse a v6 3.0, która robiła z każdym innym wozem co chce.:) Ale chyba na moje szczęście powoli zapał i chęci gasną.:)

Dzięki za odpowiedź.:)
ODPOWIEDZ

Wróć do „6N / 6n2 / variant / classic”