Cześć tydzień temu próbując otworzyć samochód z pilota ( nie orginalny od polo) nie mogłem otworzyć drzwi okazało się że padła pompa więc po kilku dniach zakupiłem nową podłączyłem i samochód otwiera się i zamyka (pompka 12 pinowa), ale jak miałem podłączony centralny że otwierając/ zamykając samochód migały kierunki z obu stron po wymianie pompki kierunki migają tylko z prawej strony natomiast z lewej już nie, czasami tylko mrugną z obu stron dodam że wszystkie żarówki są sprawne/bezpieczniki też kierunek lewy normalnie działa tylko podczas zamykania/otwierania nie ma całej lewej strony kierunków. Jakieś pomysły ?
Ps. Mam nadzieje że w dobrym miejscu napisałem jak nie to proszę o przeniesienie, nie znalazłem takiego problemu w innych tematach albo żle szukałem.
Ostatnio zmieniony 25 kwie 2016, 10:04 przez Grzesiek155, łącznie zmieniany 1 raz.
Jak znam życie to poluzowało się połączenie sterujące kierunkami z centralki pilota. Zobacz jak wpięte są kabelki prowadzące od centralki do lamp kierunkowskazów. Możliwe, że zastosował ktoś połączenie na zasadzie zaciskowych końcówek tzw. wampirki. Jest to chyba najgorsza z możliwych metod wpinania się w instalację elektryczną. Jeśli tak będzie to trzeba to zrobić porządnie, czyli usunąć wampirki a w ich miejsce zastosować połączenie lutowane zaizolowane koszulką termokurczliwą. Wtedy będzie trzymało na wieki
Centralny podłączał mój tata i z tego co patrzyłem to wpinał się pod kierownicą w przewody i tam były prawdopodobnie lutowane i założona jest na nich koszulka termokurczliwa chyba, że gdzieś indziej się poluzowało na początku myślałem, że może jakiś błędny impuls poszedł do sterownika więc odłączyłem akumulator ale nic nie dało.
A czemu pod kierownicą? Chyba najgorsze miejsce. Cała pompka ze sterowaniem jest z tyłu z prawej strony. Wystarczy wpiąć się w kostkę pompki i dwie kostki tylnych lamp. Zrobiłem tak u siebie w 6N i żadnych problemów. Trzeba wziąć miernik w rękę i pomierzyć.
Zauważyłem coś dziwnego a mianowicie jak poruszę modułem zdalnego sterowania to są kierunki z obu stron zostawiając samochód na noc i nawet go nie dotykając znowu po kliknięciu na pilocie otwieranie/zamykanie kierunek jest tylko z jednej strony. Przewody są całe więc nie wiem oco tam chodzi wymieniłem też bezpiecznik od modułu.