[9n3] Bierze olej na wysokich obrotach

Coś nie działa? Nie wiesz jak uporać się z usterką bądź problemem technicznym w Twoim polo? To właściwy dział,by zadać pytanie.

Moderator: Global Moderator

P
Piku
Newbie
Newbie

[9n3] Bierze olej na wysokich obrotach

Post autor: Piku »

Zanim udam się do mechanika i najprawdopodobniej zdecyduje sie na remont silnika... zwracam sie do was z pytaniem, byc moze ktos mial podobny problem i cos doradzi? :)

Po ostatnie trasie (140km) przeciagnalem troche moja polowke 1.2 12V (2005r), srednie tempo: 130-140km/h - i nagle zapalila mi sie zolta kontrolka oleju.

Zatrzymalem sie, sprawdzam stan oleju, faktycznie sucho, dolalem gdzies niecałe 800ml?

Pojechałem do mechanika, podnieslismy samochod, zero wyciekow, obejrzelismy silnik bardzo dokladnie (przy okazji sprawdzilismy jeszcze olej w skrzyni biegow itd bo jakis czas temu ja wymienilame... - obudowa pękła, wszystko jest ok.)

Nie zaobserwowałem zadnego spadku mocy, jedynie co, na zimnym silniku i czasem na cieplym równiez, delikatnie podryguje.

Zrobilem już z 600km i oleju praktycznie nie wzial, ale jak depne mocniej (ponad 3,5k obrótów) - nagle oleju zaczyna ubywac :(
Rura wydechowa delikatnie obkopcona na czarno, nie zauwazam zadnego siwego, bialego, czarnego dymu w trakcie jazdy jak i po odpaleniu.

Miał ktoś taki przypadek, może wiecie co jest przyczyna? I w razie ostatecznosci... oplaca sie wykonywac remont silnika?
Awatar użytkownika
kazmirz_pawlak
KANDYDAT

Post autor: kazmirz_pawlak »

Sprawdź stan płynu w zbiorniczku wyrównawczym. Skoro zjada olej to gdzieś on musi iść.
P
Piku
Newbie
Newbie

Sprawdzalismy równiez, plyn czysciutki, zadnych osadow ni nic, stan ciagle trzyma :)

Poprosto po przekroczeniu 3.5k obrótów bierze olej jak cholera... :(
Jesli < 3.5k obrotow, nie bierze praktycznie nawet kropelki, ciagle jest stan odpowiedni (sprawdzam co 2 dzień)
l
lukewx
Newbie
Newbie

Post autor: lukewx »

Witaj kolego minęło od Twojego pytania o ten olej i mam tak samo. 9n 1.4 16v 2004 rok - powyżej 4 tyś obrotów troche oleju bierze ale nie aż tyle co u Ciebie. W aucie absolutnie wszystko w porzadku. Ten typ chyba tak ma, chciałoby się rzec. Pozdrawiam
P
Piku
Newbie
Newbie

Byłem na próbie cisnieniowej, wyszło 12,5 / 13 / 9 a więc silnik do remontu... orientuje sie ktos z was jakie mogą byc szacunkowe koszta remontu silnika?

do 90km/h praktycznie nie bierze nic, ale gdy tylko "depne" 120km/h zaczyna sie szalenstwo... :)
ODPOWIEDZ

Wróć do „100 technicznych pytań do...”