[9n3] Błąd P0171

Moderatorzy: Global Moderator, Moderator

L
Larg0
Newbie
Newbie
Kontakt:

[9n3] Błąd P0171

Post autor: Larg0 »

Witajcie,

obserwuje forum od dłuższego czasu, odnośnie samego błędu sporo szukałem rozwiązania na tym forum oraz zagranicznych stronach.

Posiadam VW Polo 2008 Trendline [9N3]
Przebieg 82 tyś km.
Silnik 1.2 / 60KM

Z problemem błędu P0171 borykam się od jakiegoś czasu.

Przy przebiegu 79 tyś wyskoczył mi błąd (podczas dłuższej trasy Warszawa - Gdańsk) padał lekki deszczyk.
Diagnoza padła na sondę Lambda - jej przewody były dość poszarpane (dzika kuna w akcji) i wilgoć co mogło razem dać taki efekt.

Sonda Lambda została wymieniona na oryginał Boscha.
Błąd został skasowany.
Wszystko super.

Problem wrócił przy 82 tyś km.
Komputer samochodu co jakiś czas przeglądam i innych błędów nie wyświetla.

Zastanawiające jest to, że w innych tematach na forum osoby piszą iż ten błąd pojawia się u nich przy przejechanych 30-500 km natomiast u mnie błąd wyskoczył po ponad 3 tyś km.

Proszę o jakieś wskazówki co mógłbym sprawdzić.
Liczę na jakiekolwiek wsparcie.

Co do możliwości diagnostyki - posiadam kabel ELM327 1.3a (wiem, że bez szału).
W
Wolga85
Swój
Swój

Post autor: Wolga85 »

LPG na pokładzie jest?
Lenistwo drogą do postępu
L
Larg0
Newbie
Newbie
Kontakt:

LPG'a nie było i nie ma aktualnie.
Samochód fabryczny bez modyfikacji.
L
Larg0
Newbie
Newbie
Kontakt:

Z racji tego, że nie uzyskałem pomocy na forum a udało mi się wyeliminować problem podzielę się rozwiązaniem.

Problem samego błędu i kontrolki katalizatora odczytywany przez kabel ELM rozszerzył się. 2 tygodnie temu wracając z pracy uruchomiłem samochód i odjechałem. Przy dodawaniu "delikatnym" gazu samochód zachowywał się normalnie, płynnie jechał. Gdy jednak zacząłem mocniej wciskać gaz silnik tak jakby się zamulał - co wcześniej nie występowało.

Jeżeli odpuszczałem od razu gaz (po szarpnięciu) to samochód jechał normalnie. Problem pojawiał się gdy przez dłuższy czas mocniej wciskałem gaz np przy wyprzedzaniu (~10-15 sek.)
Silnik "zamulony" zaczynał szarpać po czym zaczynała migać lampka katalizatora jak niżej:

Obrazek

Gdy lampka zaczynała migać silnik wchodził w tryb awaryjny i nie palił na wszystkich cylindrach. Po wyłączeniu silnika i następnym jego uruchomieniu wszystko było od - aż nie wciskany był mocno pedał gazu (1500 -2200 obrotów delikatnego wciskania gazu aż wejdzie na obroty).

Naczytałem się wielu opini na forach VW, czułem się jakbym uprawiał leczenie u doktora google - "boli mnie głowa - masz raka". Na forach opisywane były podobne symptomy - wnioski dochodziły do wystukanych/wypalonych zaworów.

Kupiłem kabel VCDS dla wersji 15.70 - tym kablem wykonałem diagnostykę we własnym zakresie - nikt mnie nie szkolił, myślę że każdy da radę o ile ma trochę zaparcia w sobie.

Kabel ELM327 wyświetlał problem z BLOKIEM natomiast VCDS po za informacją o bloku wyświetlał również dane dotyczące cylindra, oraz parametrów "zamrożone ramki" (niżej zamieszczone w sekcji "Freeze Frame:") z kiedy był problem - łatwo można było odczytać parametry sondy lambda, obroty, przebieg kiedy błąd wystąpił.

Diagnoza była następująca:

Chassis Type: 9N (9N - VW Polo (2002 > 2010))
Scan: 01 02 03 08 09 15 17 19 25 37 44 45 46 56 76

VIN: ***************** Mileage: 84030km-52213miles
-------------------------------------------------------------------------------
Address 01: Engine Labels: Redir Fail!
Part No: 03D 906 023
Component: SIMOS91 1.2l 2V 5414
Revision: --H04--- Serial number: VWZ7Z0H6********
Coding: 0000071
Shop #: WSC 00788 785 00200
VCID: ***************************

1 Fault Found:
16685 - Cylinder 1
P0301 - 006 - Misfire Detected - Intermittent
Freeze Frame:
RPM: 2880 /min
Mass Air / Rev.: 468.7 mg/str
Temperature: 82.5°C
Lambda: 0.0 %

Readiness: N/A

Opis:

Wypadanie zapłony na cylindrze 1 - 16685 - Cylinder 1

Do celów diagnostycznych zamieniłem cewkę 1 z 3 po czym wykasowałem wszystkie błędy z komputera.
Pojechałem na jazdę testową, przycisnąłem gazu błąd pojawił się na cylindrze trzecim.

Wymieniłem wszystkie 3 cewki na Beru oraz gratisowo zafundowałem komplet świec NGK ZFR5P-G

Problem rozwiązany - auto śmiga lepiej - silnik nie trzepie tak mocno budą - wcześniej na starych cewkach obroty potrafiły spadać o z 844 na 800 na sekundę po czym znów wchodziły na obroty 844 dla biegu jałowego. Aktualnie ten problem też już mi nie doskwiera.

Pozdrawiam forumowiczów.
ODPOWIEDZ

Wróć do „silnik”