Z racji tego, że nie uzyskałem pomocy na forum a udało mi się wyeliminować problem podzielę się rozwiązaniem.
Problem samego błędu i kontrolki katalizatora odczytywany przez kabel ELM rozszerzył się. 2 tygodnie temu wracając z pracy uruchomiłem samochód i odjechałem. Przy dodawaniu "delikatnym" gazu samochód zachowywał się normalnie, płynnie jechał. Gdy jednak zacząłem mocniej wciskać gaz silnik tak jakby się zamulał - co wcześniej nie występowało.
Jeżeli odpuszczałem od razu gaz (po szarpnięciu) to samochód jechał normalnie. Problem pojawiał się gdy przez dłuższy czas mocniej wciskałem gaz np przy wyprzedzaniu (~10-15 sek.)
Silnik "zamulony" zaczynał szarpać po czym zaczynała migać lampka katalizatora jak niżej:
Gdy lampka zaczynała migać silnik wchodził w tryb awaryjny i nie palił na wszystkich cylindrach. Po wyłączeniu silnika i następnym jego uruchomieniu wszystko było od - aż nie wciskany był mocno pedał gazu (1500 -2200 obrotów delikatnego wciskania gazu aż wejdzie na obroty).
Naczytałem się wielu opini na forach VW, czułem się jakbym uprawiał leczenie u doktora google - "boli mnie głowa - masz raka". Na forach opisywane były podobne symptomy - wnioski dochodziły do wystukanych/wypalonych zaworów.
Kupiłem kabel VCDS dla wersji 15.70 - tym kablem wykonałem diagnostykę we własnym zakresie - nikt mnie nie szkolił, myślę że każdy da radę o ile ma trochę zaparcia w sobie.
Kabel ELM327 wyświetlał problem z BLOKIEM natomiast VCDS po za informacją o bloku wyświetlał również dane dotyczące cylindra, oraz parametrów "zamrożone ramki" (niżej zamieszczone w sekcji "Freeze Frame:") z kiedy był problem - łatwo można było odczytać parametry sondy lambda, obroty, przebieg kiedy błąd wystąpił.
Diagnoza była następująca:
Chassis Type: 9N (9N - VW Polo (2002 > 2010))
Scan: 01 02 03 08 09 15 17 19 25 37 44 45 46 56 76
VIN: ***************** Mileage: 84030km-52213miles
-------------------------------------------------------------------------------
Address 01: Engine Labels: Redir Fail!
Part No: 03D 906 023
Component: SIMOS91 1.2l 2V 5414
Revision: --H04--- Serial number: VWZ7Z0H6********
Coding: 0000071
Shop #: WSC 00788 785 00200
VCID: ***************************
1 Fault Found:
16685 - Cylinder 1
P0301 - 006 - Misfire Detected - Intermittent
Freeze Frame:
RPM: 2880 /min
Mass Air / Rev.: 468.7 mg/str
Temperature: 82.5°C
Lambda: 0.0 %
Readiness: N/A
Opis:
Wypadanie zapłony na cylindrze 1 - 16685 - Cylinder 1
Do celów diagnostycznych zamieniłem cewkę 1 z 3 po czym wykasowałem wszystkie błędy z komputera.
Pojechałem na jazdę testową, przycisnąłem gazu błąd pojawił się na cylindrze trzecim.
Wymieniłem wszystkie 3 cewki na Beru oraz gratisowo zafundowałem komplet świec NGK ZFR5P-G
Problem rozwiązany - auto śmiga lepiej - silnik nie trzepie tak mocno budą - wcześniej na starych cewkach obroty potrafiły spadać o z 844 na 800 na sekundę po czym znów wchodziły na obroty 844 dla biegu jałowego. Aktualnie ten problem też już mi nie doskwiera.
Pozdrawiam forumowiczów.