[ShinyGarage] Pytania ogólne

Moderatorzy: Global Moderator, Moderator

Awatar użytkownika
Winiacz
Mały interesant
Mały interesant

Post autor: Winiacz »

Czy oprócz dobrego bezdotykowego mycia są jakieś sposoby dbania o matowy lakier?
A
Anonymous

Post autor: Anonymous »

witaj, niestety matowe lakiery nie mają przeznaczonych kosmetyków, na pewno śmiało możesz użyc piany aktywnej na taki lakier. Piana pozwoli na lepsze odspolenie brudu poprzez zmiękczenie go :)
s
samochodzikowy
Raczkujący
Raczkujący

Post autor: samochodzikowy »

A jakiś produkt ala plak tylko matujący kokpit?
A
Anonymous

Plak jest tłusty i bardzo przyciąga kurz, ogólnie raczej nie porównywał bym czegokolwiek do plaka.

Z naszej oferty możesz zastosować apple plastic dresing który pozostawia matowe wykończenie oraz posiada duże właściwości antystatyczne.
http://shinygarage.pl/shiny-garage-appl ... 500ml.html
s
samochodzikowy
Raczkujący
Raczkujący

Post autor: samochodzikowy »

Dziekuje bardzo :)
Awatar użytkownika
sprajt
Konkretnie zainteresowany

Post autor: sprajt »

Jestem zielony w tych tematach i tutaj pytanie. Preparat Morning Dew stosuje się po umyciu pojazdu aplikując go na powierzchnie i rozprowadzając zwykłą mikrofibrą? Bez żadnych wstępnych glinkowań i tego typu spraw? Mam czarny lakier i po myciu zostają smugi, chciałbym to zniwelować .
Obrazek
C
ChaosVego
Początkujący
Początkujący

Post autor: ChaosVego »

Polecam po umyciu wytrzeć samochód ręcznikiem z mikrofibry. Można kupić takie specjalne do osuszania samochodu. Sa bardzo duże i spokojnie można nim wytrzeć cały samochód.

Co do morning dew to tak. Stosujesz go po umyciu bez żadnego przygotowania lakieru. Morning dew ma to do siebie że będziesz potrzebował dwóch mikrofibr aby go dobrze nałożyć na lakier.
A
Anonymous

Dokładnie tak jak piszą Koledzy :)

Morning dew zawiera dużą ilość wosku , dzięki czemu daje wysoki poziom zabezpieczenia, ale rownież wymaga więcej uwagi przy aplikacji. Najlepiej uzyc drugiej mikrofibry do finalnego wypolerowania elementu :)
Awatar użytkownika
adek1983
Global Moderator
Global Moderator
Kontakt:

Post autor: adek1983 »

I pamiętaj, aby robić maksymalne jeden element na raz.
C
ChaosVego
Początkujący
Początkujący

Ja mam pytanie dotyczące mycia felg.
Mam BBS RA z polerowanym rantem czy mogę używać nowego iron off v4 czy lepiej monster wheel cleaner plus ?
Który będzie lepszy oraz czy żaden z nich nie będzie miał negatywnego wpływu na polerowany rant ?
Czy wystarczy jak co tydzień będę je mył szamponem ?
Awatar użytkownika
adek1983
Global Moderator
Global Moderator
Kontakt:

Post autor: adek1983 »

[quote=""ChaosVego""]Ja mam pytanie dotyczące mycia felg.
Mam BBS RA z polerowanym rantem czy mogę używać nowego iron off v4 czy lepiej monster wheel cleaner plus ?
Który będzie lepszy oraz czy żaden z nich nie będzie miał negatywnego wpływu na polerowany rant ?
Czy wystarczy jak co tydzień będę je mył szamponem ?[/quote]

Na moją wiedzę IRON OFF-a możesz używać jak masz mocno zaszczurzone felgi (zwłaszcza od wewnątrz). Do mycia (np. raz na miesiąc) możesz używać Monster Wheel Cleaner Plus. Jego działanie jest mniej skuteczne (co nie znaczy, że słabe) od IRON-OFF, ale pozostały brud skutecznie czyści. Do codziennego mycia wystarczy szampon, lub EF WHEEL Cleaner (ja stosuję rozcieńczenie 1:4). Oprócz tego warto zaopatrzyć się w coś do usuwania smoły. Nie testowałem produktu dedykowanego od ShinyGarage (Green Tar&Glue), ale u mnie doskonale sprawdza się Prickbort.
Awatar użytkownika
sprajt

Post autor: sprajt »

Ok, morning dew zakupiony :grin: Teraz może ktoś podpowie jaką mniej więcej dać dawkę na jeden element, żeby nie przesadzić?
Obrazek
w
wooke
Raczkujący
Raczkujący

Post autor: wooke »

Sam musisz to sprawdzić. Dla przykładu na przednie nadkole w 6n wystarcza mi jedno psiknięcie "mgiełką". Na maskę jakieś 3-4.
C
ChaosVego
Początkujący
Początkujący

Czy wasze kosmetyki mają jakiś maksymalny termin ważności od otwarcia? Rok temu w sierpniu kupiłem np vanillia touch i wczoraj jak ja zacząłem używać niby wszystko okej ale zostawaly mi białe ślady na plastikach. I strasznie się mazalo.
Awatar użytkownika
KoStEk
Administrator
Administrator

Post autor: KoStEk »

Wymieszałeś dobrze? Po tak długim czasie, przed użyciem najlepiej kilka razy porządnie wstrząsnąć butelką, aby preparat nabrał jednolitej konsystencji. Mam od ponad roku, też swoje przestały i po wymieszaniu wszystko jest ok.

Kolejna kwestia, to w jakich warunkach je trzymałeś przez ten okres?
Moje byłe POLO 6N KOSTEK
----------------------------------------------------------------
Ślesin 2012, 2013, 2014
II miejsce Turniej Tenisa Stołowego-2013
ODPOWIEDZ

Wróć do „Auto Detailing”