[6N1] Problem ze sprzęgłem?

Moderatorzy: Global Moderator, Moderator

F
Fikssu2
Raczkujący
Raczkujący

[6N1] Problem ze sprzęgłem?

Post autor: Fikssu2 »

Witam.
Jestem na forum nowy niedługo zaczynam swoją przegodę z Polo III 1.0 50km (37kw) ,poprzeglądałem troszkę szukajkę i nic w sumie konkretnego nie znalazłem.
Mój problem polega mianowicie na tym ,że kiedyś nie wchodziły mi biegi (jedynke i wsteczny) sprawdziłem olej to nie nadawał się do niczego ,wymieniłem go wraz z filtrem teraz biegi wchodzą dobrze ale jest pewien problem bo na biegu jałowym silnik dziwnie charczy (skrzypi?) poprosiłem wujka o pomoc ,powiedział bym wcisnął sprzęgło i te chrobotanie ustało . Wujek mówił ,że to niby łożysko sprzęgła i teraz moje pytania brzmią:

1. Ciężko jest wymienić samemu łożysko tego sprzęgła?
2. Opłaca się to wymieniać czy już lepiej wymienić całe sprzęgło?
3. Jakiej firmy sprzęgło polecacie? (firma LuK się nada?)
4. Czy trzeba wyciągać silnik by się dobrać do tego sprzęgła czy można to zrobić na kanale?
5. Ile mechanik by wziął za wymianę tego sprzęgła? (orientacyjnie)

Z góry dzięki za pomoc bo muszę się szybko z tym uporać bo 16 grudnia odbieram prawko. :banghead:

Edit. Dodam ,że silnik to AER.
Ostatnio zmieniony 06 gru 2015, 19:36 przez Fikssu2, łącznie zmieniany 1 raz.
z
zx311
Raczkujący
Raczkujący

Post autor: zx311 »

Kolego tez miałem podobne objawy, po dolaniu oleju 75w90 objawy zniknęły, a co do łożyska to weź na włączonym silniku ręką za dźwignie sprzęgła i odciągnij ją w przeciwną stronę jak ciągnie linka, jeśli to łożysko to powinno przestać hałasować.
F
Fikssu2
Raczkujący
Raczkujący

To znaczy pociągnąć pedał sprzęgła w górę? Dźwięk ustaje gdy wcisnę sprzęgło i był również mojej mamy znajomej bratanek który jest mechanikiem i każdy sobie go chwali i też mi od razu powiedział ,że to będzie te łożysko.
z
zx311
Raczkujący
Raczkujący

Post autor: zx311 »

[quote=""Fikssu2""]To znaczy pociągnąć pedał sprzęgła w górę? Dźwięk ustaje gdy wcisnę sprzęgło i był również mojej mamy znajomej bratanek który jest mechanikiem i każdy sobie go chwali i też mi od razu powiedział ,że to będzie te łożysko.[/quote]
Nie pedał sprzęgła tylko w komorze silnikowej dźwignie sprzęgła
J
Jacob
Mały interesant
Mały interesant

Post autor: Jacob »

Nie kombinuj i nie kręć mu w głowie. Tak to będzie łożysko. Wymienić sprzęgło da się nawet bez kanału a z kanałem to jeszcze lepiej. Ja wymieniałem sprzęgło samemu, bez kanału, rozbierałem przód. Wystarczy odkręcić skrzynię i ją trochę na bok odciągnąć. Ja przy tym odkręcałem końcówki kierownicze, żeby półosie sobie luźno chodziły.

Co do reszty pytań..
Czy się opłaca ? Zależy w jakim stanie masz tarczę i docisk.
Jakiej firmy ? Polecane to właśnie sachs i luk więc luk byłby ok.
Ile weźmie mechanik ? Koszt sprzęgła + 200-250 zł robocizny.
Pomogłem ? Kliknij pomógł
F
Fikssu2
Raczkujący
Raczkujący

Dzięki Jacob.
Furkę dałem na razie do znajomego mechanika by mi ją przejrzał jeszcze i powie mi za ile by to zrobił jak coś taniej to się skuszę jak nie to sam poszperam. :D
F
Fikssu2
Raczkujący
Raczkujący

Do wymiany będę miał chyba skrzynie (późno o tym pisze bo były święta i nie chciał się za to brać przed świętami i sylwestrem) bo brzęczenie ustaje przy wciśnięciu sprzęgła do końca ,wcisnę do połowy to dalej brzęczy. Niedługo rozkręci i powie co i jak ale mówi ,że to słychać jakby przy 5tym biegu mam polo 1.0 z oznaczeniem silnika AER i jak miałbym wymieniać skrzynie to bym wolał z większego silnika by miał mniejsze obroty przy prędkości 100km/h i powyżej i moje pytanie brzmi jaka skrzynia by podpasowała do mojego silnika?

Cena robocizny za to mówi będzie 250zł więc chyba w miarę?

Oraz jeszcze jedno pytanie bo wymienił mi tuleje i drążki kierownicze wraz z rozrządem z pompą i mówił ,że wyniesie to za robotę 200zł więc chyba też nie aż tak najgorzej ,co o tym sądzicie?
Awatar użytkownika
camel19
Mały interesant
Mały interesant

Post autor: camel19 »

też tak miałem, zresztą pisałem w innym poście, te brzęczenie to 5 bieg, było za mało oleju lub był on już w kiepskim stanie albo nie taki co potrzeba
F
Fikssu2
Raczkujący
Raczkujący

[quote=""camel19""]też tak miałem, zresztą pisałem w innym poście, te brzęczenie to 5 bieg, było za mało oleju lub był on już w kiepskim stanie albo nie taki co potrzeba[/quote]

A powiesz jak wyglądało u Ciebie te brzęczenie? Też ustawało gdy wcisnąłeś pedał sprzęgła do końca? Bo u mnie słychać jakby takie `pukanie` dosłownie jakieś takie charakterystyczne aż nawet ciężko to opisać. Gdy wymieniłeś olej w skrzyni to te pukanie ustało?
J
Jacob
Mały interesant
Mały interesant

Post autor: Jacob »

Cena robocizny za to mówi będzie 250zł więc chyba w miarę?

Oraz jeszcze jedno pytanie bo wymienił mi tuleje i drążki kierownicze wraz z rozrządem z pompą i mówił ,że wyniesie to za robotę 200zł więc chyba też nie aż tak najgorzej ,co o tym sądzicie?
200 zł za taką robotę to dobra cena.
250 zł to cena za skrzynie i wymianę ? Skrzynia Ci podejdzie właściwie z 1.4 i 1.6 też. Chyba wszystkie skrzynie w polo są plug&play. Ja okazyjnie kupiłem skrzynie do 1.4 za 100 zł ;)
Pomogłem ? Kliknij pomógł
Awatar użytkownika
camel19
Mały interesant
Mały interesant

U mnie było głównie chrobotanie, zgrzytanie. Ja podnioslem lekko przód samochodu i dolałem oleju lekko ponad stan dla bezpieczeństwa. Po wciśnięciu sprzęgła była zupełna cisza.
F
Fikssu2
Raczkujący
Raczkujący

No w sumie to właśnie jest takie chrobotanie ,takie zgrzyty jakby. No nic mój znajomy mówi ,że zleje stary olej i wleje nowy i zobaczy co się będzie dziać ale w razie czego mówisz ,że każda skrzynia podejdzie z tych silników benzynowych? :D
Zauważyłem też ,że często też jak sprzedają skrzynie to piszą ,że `POLO ,LUPO ,IBIZA ,CORDOBA` czyli z lupo i z seata też podejdzie? :scratch:
Awatar użytkownika
camel19
Mały interesant
Mały interesant

Od 1.4 i 1.6 podejdzie bez problemu
M
Mihau
Newbie
Newbie

Post autor: Mihau »

Mi też mówili, że to łożysko oporowe, ale pojechałem do mechanika z dobrego info i stwierdził, że skrzynia pada i się nie opłaca jej robić, daj znać jak z tym olejem będzie czy coś pomogło za nim się w koszta rzucę to trzeba próbować od drobnych rzeczy
F
Fikssu2
Raczkujący
Raczkujący

Skrzynie znalazłem od 1.6 za 140zl (jeszcze nie kupowałem) ale mój szalony mechanik powiedział że cieknie z skrzyni i musi kupić tam simering lub uszczelke wymienić (sam już dobrze nie pamiętam) bo nie było prawie wcale oleju w skrzyni i kapalo ,dobrze że nie jeździłem nim jak zaczęło chrzakac. Na dniach będę wiedział co i jak bo nie tylko to miałem w polowce do roboty i dlatego tak się przeciaga :D Ale prawdopodobnie w srode-czwartek będzie wszystko wiadomo czy będę miał samochód czy trzeba będzie robić skrzynie :D
Taki mały offtop wymieniał mi cały rozrząd z pompą ,tuleje na wachaczach ,lewy wachacz (tata dojechał) i drążki kierownicze. Cena za części wyszło 500zl z kawałkiem bo ma jeszcze na części 15% zniżki więc myślę że w miarę , a za robotę dolicza 200-250zl + zbieżność ,wymiana opon na zimowe ,przegląd i niestety mój litrowy wariat wyniesie mnie ponad tysiąc :/

@offtop edit.
Tak zapytam od razu może ktoś przeglądający ten temat orientuje się jak wygląda przyciemnianie szyb folia przyciemniajaca na alledrogo i jak ten zabieg się odbywa? (Wolałbym to zrobić samemu) oraz jaki jest efekt końcowy. I jeszcze jak wygląda przyciemnienie lamp taka folia?

Wysłane z mojego HTC Desire 820 przy użyciu Tapatalka
ODPOWIEDZ

Wróć do „skrzynia biegów + układ napędowy”