[6n2] Zbyt luźna samoregulująca linka sprzęgła (?)

Moderatorzy: Global Moderator, Moderator

m
maciekpse
Raczkujący
Raczkujący

[6n2] Zbyt luźna samoregulująca linka sprzęgła (?)

Post autor: maciekpse »

witam,
oddałem dzisiaj do warsztatu auto na wymianę kompletnego sprzęgła, przed chwilą dzwonił do mnie, że ma problem z linką tzn mówił, że jest zbyt luźna - jak to z tym jest, możliwe, że się tak po prostu zużyła? czy jedna linka jest na jedno sprzęgło, jednorazowa? mówił coś, że się rozwinęła do konca :glare: z tego co mi się wydaje to po założeniu będzie luźna, i po wciskaniu sprzęgła powinna się sama ustawić?

no i jeszcze wspominał o uszkodzonej prowadnicy, możecie wyjaśnić co to i do czego?
Awatar użytkownika
rat4
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post autor: rat4 »

kolego jak linka to wymień na dobrą używkę lub nówkę ori, jak kupisz zamiennik to twoje problemy powrócą po paru miesiącach.
Sam to przerabiałem także ty możesz tego uniknąć. Szukaj używki w dobrym stanie i zakładaj bez obaw posłuży do końca twojej przygody z tym autem.
civic r18a2/407 1,6 HDi
m
mariusz 6n2

Post autor: mariusz 6n2 »

kolega rat4 ma racje, z jednym małym ale, mechanik założył mi zamiennik, to nawet do domu nie dojechałem kilku kilometrów, bo juz coś nie tak było, także problem nawet w momencie wymiany (na zamiennik) nie zniknął! teraz czekam na ori,a ten badziew na reklamacje wraca! nie warto bawić sie w zamienniki
r
rysiektr
Newbie
Newbie

Post autor: rysiektr »

Znam przypadek, że linka z samoregulacją marki zamiennik powodowała nie rozłączanie sprzęgła do końca, przez co sprzęgło delikatnie się ślizgało, aż się spaliło.
Szukaj oryginału nawet używki, a jeśli zamiennik to marki ATE ewentualnie TRW, nic innego.
m
maciekpse
Raczkujący
Raczkujący

na razie mam założoną starą, sprzęgło łapie bardzo nisko (tak jak przed wymianą dodam), ale powoli rozglądam się za jakąś nową (może z ręczną regulacją) i rozbiorę ten mechanizm, ciekaw jestem co tam w środku siedzi, że nie da się jej naprawić i tak mało o niej jest informacji ( albo ja tak po prostu słabo umiem szukać )
Awatar użytkownika
Jaco-
Swój
Swój

Post autor: Jaco- »

Chyba nie myślisz zamienić samoregulującej się na taką z manualną regulacją ? Takie coś to nie wypali chyba :niewiem:
Awatar użytkownika
ZeroOne
Global Moderator
Global Moderator

Post autor: ZeroOne »

U mnie poprzedni właściciel założył do mojego auta manualną regulacją i jeżdżę tak do dziś i jest dobrze.
Blue&Black by ZeroOne
Obrazek
Zapraszam do oglądania
Awatar użytkownika
razzor_6n2
Zainteresowany
Zainteresowany

Post autor: razzor_6n2 »

Przerabialem temat tylko oryginał samoregulacja, nawet uzywka.
Opa-GermanStyle 6n2 /// ARC 1.6 16v GTi
e
erni_vw
Newbie
Newbie

Post autor: erni_vw »

Ja przerabiałem temat w dwóch polo, cordobie i ibizie i wszędzie mam założone linki z manualna regulacją za 50zł i zero problemów
m
maciekpse
Raczkujący
Raczkujący

erni_vw, jakiej firmy linki? solidne?
s
savic
Swój
Swój

Post autor: savic »

[quote=""maciekpse""] rozbiorę ten mechanizm, ciekaw jestem co tam w środku siedzi, że nie da się jej naprawić i tak mało o niej jest informacji ( albo ja tak po prostu słabo umiem szukać )[/quote]
mechanizm prosty jak budowa cepa kilka kulek i stożkowa tulejka działająca "na zacisk" swego czasu wysypała mi się linka i trzeba było na szybko ją jakoś ogarnąć (wywaliło właśnie te kuleczki z koronki) trochę ciężki temat ale do zrobienia potrzeba tylko co najmniej dwóch par rączek - samamu byłby kłopot
Obrazek
ODPOWIEDZ

Wróć do „skrzynia biegów + układ napędowy”