Dziś szukałem przyczyny nieświęcącej lampki podświetlającej pokrętła nawiewów i sprawdzałem bezpieczniki. Niestety nie znalazłem żadnego spalonego. Czy ktoś może mi wskazać numer bezpiecznika który odpowiada za to podświetlenie? Żarówki też nie byłem w stanie wyjąć. Trzeba ją wyciągać samą, czy razem z tym białym plastikiem-gumą wokół niej? Dałem sobie spokój z tą żarówką, ale pojawił się problem zapalonej lampki air-bagów. Wcześniej na pewno się nie świeciła, więc przypuszczam, że to kwestia mojej zabawy z bezpiecznikami. Czy można w 6N2 podpiąć się VAG-iem i usunąć taki błąd? Czy można sobie jakoś inaczej z tym poradzić?
Ostatnio zmieniony 19 wrz 2009, 22:47 przez twister, łącznie zmieniany 1 raz.
jesli chodzi o air baga to ja kiedys podłączałem zegary i zrobiłem jakieś zwarcie po ktorym paliły mi sie poduchy . jedyny sposob według mnie zeby je usunac to podłączyć pod kompa i wywalić błąd u mnie pomogło
Dokładnie tak. Podłączasz Vag i kasujesz babola.
Jeślii chodzi o podświetlenie pokręteł nawiewu to sprawdź czy żarówka się nie spaliła. Powinna być w środkowym pokrętle.
a co do kontrolki poduch jeżeli masz zamiar samemu podpinać to radziłbym najpierw sprawdzić nr sensorka - jeśli jest to 6Q0 909 605 to lepiej podjedź na jakiś lepszy tester (o ile już sensorek nie jest uwalony)
[quote=""twister""]I dlaczego nie można zwykłym kabelkiem kasować błędu jeśli taki występuje w aucie[/quote]
Ten problem dotyczy tylko konkretnej serii sterowników i "uleczony" VAG 311.2 może uwalić ten sterownik. Jak włączysz VAG i zaznaczysz opcję poduchy to wyskoczy ci ostrzeżenie. Nie wiem jak jest w innych wersjach programu bo nie testowałem.
kwitnie on w przedniej części tunelu środkowego , zdejmij osłonkę obok pedału gazu to go zobaczysz (osłonka przykręcona plastikowym kołkiem na krzyżak i śrubką torx 25)
[quote=""czaja454""]"uleczony" VAG 311.2 może uwalić ten sterownik[/quote]
nie ma na to zasady nawet serwisowym VAS-em katowali te sensory (tylko o ile zdarzyło się to w ASO to od razu go wymieniali) ja kilkakrotnie kasowałem kontrolkę w swoim za pomocą VAGa 311.2 (miałem problemy z wtyczką pod fotelem) i było spox chociaż robiłem to z podniesionym ciśnieniem , aż któregoś razu zonk 65535 - błąd sumy kontrolnej i ster na śmietnik , problem leży w zamknięciu sesji po komunikacji z sensorem i raczej nie opłaca się tego naprawiać koszt 100-150zł i dalej mamy wadliwy układ nie wiadomo kiedy znowu jakieś bajty polecą w kosmos najlepszym rozwiązaniem wtedy jest wymiana na 1C0 909 605A - zamiennik bez tej wady na allebazarze dostępne już od 50-60 zł + ewentualne dopasowanie u jakiegoś magika około 100 zł i w trochę większej cenie mamy sprawny sensor
Ja w kwestii podświetlania nawiewu. Na 90% spaliła ci się żarówka. To najmniejszy problem. Kup nową ok. 30 groszy. podchodzi do 6N2 goła żarówka bez plastiku. Środkowe pokrętło ustawiasz na 0 i ciągniesz do siebie idzie ciasno ale zejdzie. Szczypcami albo kleszczami z cienkimi końcami wyciągasz żarówkę i wkładasz nową. Wciskasz pokrętło o po robocie. Mnie sie spaliła ta żarówka i w książce wyczytałem że trzeba deskę rozbierać, ale nie trzeba.
Też podejrzewam żarówkę i próbowałem wyciągnąć ją pincetą, ale nie mogłem jej dobrze chwycić. Jeśli wezmę jakieś bardziej konkretne narzędzie (choć o takie będzie trudno, żeby się zmieściło) to pewnie żarówkę zgniotę i wtedy dopiero będzie problem z jej wyjęciem.
ktoś chyba nawet na forum opatentował wyciąganie tejże żarówki za pomocą gumowego wężyka o odpowiednim przekroju - po stosunkowo ciasnym nałożeniu wyciągnął żarówkę
ja wyciągnąłem kleszczami, tylko muszą mieć cienkie i płaskie końce najlepiej ząbkowane. kupiłem takie na rynku za 7 zł. Tylko oczywiście jak ściśniesz to zgnieciesz, trzeba z wyczuciem.
savic
To jest najlepszy sposób na wyjęcie tej nieszczęsnej lampki. Jeśli się trafi odpowiedni wężyk to operacja trwa 2 sekundy. Mi się udało za pierwszym razem znaleźć odpowiedni i obyło się bez rzucania mięsem Polecam ten sposób!
[quote=""kruk""]Środkowe pokrętło ustawiasz na 0 i ciągniesz do siebie idzie ciasno ale zejdzie[/quote]
nieprawda!
ustawia się na 2 i ciągnie delikatnie, aczkolwiek zdecydowanie:)
Ja miałem troszkę inny problem z tym...czasem świeciła, czasem nie. Wystarczyło ją lepiej spasować i podokręcać śrubki dookoła, żeby wszystko się trzymało.
Ja się dołączę do tematu, ale z pytaniem. Mówicie że żarówka jest pod środkowym pokrętłem w 6N2, a czy w 6N1 też tam się znajduje? Wczoraj starałem się tam dobrać i nie wyszło mi. Bo też muszę naprawić ten "drobny", aczkolwiek ważny detal