[9N3] Szyby nie działają po odłączeniu akumulatora

Moderatorzy: Global Moderator, Moderator

Awatar użytkownika
Bartosz85
Trochę już znaczę
Trochę już znaczę

[9N3] Szyby nie działają po odłączeniu akumulatora

Post autor: Bartosz85 »

Odłączyłem akumulator żeby go podładować. Po ponownym podłączeniu po kilku godzinach chciałem "zaprogramować" szyby (http://vwpolo-klub.pl/forum/viewtopic.php?f=15&t=30256). Obie szyby po przekręceniu i trzymaniu klucza w pozycji otwieranian drzwi, opuściły się do końca. Potem zamknąłem drzwi i trzymając klucz w pozycji zamknij obie szyby się zamknęły. Dziś szyby nie działały (żaden przełącznik). Postanowiłem wyciągnąć w włożyć bezpieczniki odpowiedzialne za szyby. Wszystko zaczęło działać ok, ale po wyłączeniu zapłonu i ponownym włączeniu znów nic nie działa. Po ponownym wyjęciu i włożeniu bezpieczników raz działały tylko przełączniki w drzwiach kierowcy innym razem tylko u pasażera, a po wyłączeniu i włączeniu zapłonu albo to co działało wcześniej albo nic nie działa. Ogólnie WIELKI CYRK :/ Po ponownym odłączeniu akumulatora na kilkanaście minut nie dało się już ponownie "zaprogramować" szyb kluczykiem w zamku. Obecnie działa tylko guzik w drzwiach pasażera, a nie działa u kierowcy. Wszystkie przełączniki są podświetlone więc mają zasilanie. Gdzie szukać problemu?? Ktoś ma jakiś pomysł? Da się to programem VAG jakoś sprawdzić/naprawić?
A
Anonymous

Post autor: Anonymous »

może nałapało jakiś błędów?
warto by sprawdzić
Awatar użytkownika
Bartosz85
Trochę już znaczę
Trochę już znaczę

Mam kabel i program VAG. Możesz napisać jak to sprawdzić bo do tej pory jedyne co za jego pomocą robiłem to kasowanie błędów silnika.
A
Anonymous

jest tam gdzieś coś takiego jak [moduł komfortu] albo coś w tym stylu
Awatar użytkownika
danielzy
Początkujący
Początkujący

Post autor: danielzy »

Powinny pokazać się błędy w module Centralna Elektryka lub Elektryka Drzwi.
Awatar użytkownika
Bartosz85
Trochę już znaczę
Trochę już znaczę

Dziś ponownie odłączyłem i po jakimś czasie podłączyłem akumulator. Szyby nie działały, ale po kilkukrotnym wyciągnięciu i włożeniu bezpieczników szyby zaczęły działać (wszystkie przełączniki). Opuszczając do końca w dół i podnosząc do samej góry zaprogramowałem zamykanie i otwieranie jednym naciśnięciem. Wszystko działało idealnie, aż do wyłączenia zapłonu. Po ponownym odpaleniu samochodu już nic nie działa. Ma ktoś jakiś pomysł dlaczego? Wczoraj podpinałem się pod komputera, ale żadnych błędów nie było. Elektryczne lusterka, centralny zamek, oświetlenie w kabinie, tempomat - wszystko to działa poprawnie.
A
Anonymous

zupełnie jakby uszkodziła się pamięć centralki
poszukaj może informacji w google na ten temat, może to jakaś wada samego sterownika
Awatar użytkownika
Bartosz85
Trochę już znaczę
Trochę już znaczę

Ale jakby to była tylko pamięć to po restarcie zapłonu chyba szyby by działały tylko opuszczanie i podnoszenie jednym naciśnięciem by nie działało? A teraz nie działa w ogóle żaden przycisk :/ Nikt więcej nie ma żadnych pomysłów, nie miał podobnego problemu?
A
Anonymous

jak dla mnie to sterownik zdechł
Awatar użytkownika
Bartosz85
Trochę już znaczę
Trochę już znaczę

czyli moduł komfortu do wymiany?
ODPOWIEDZ

Wróć do „elektryka + centralny zamek”