[6N] Dziwnie odpala

Moderatorzy: Global Moderator, Moderator

V
VW Olo
Newbie
Newbie

[6N] Dziwnie odpala

Post autor: VW Olo »

Moje Polo jest świeżo po swapie silnika, który odmówił już posłuszeństwa. Stary został zastąpiony takim samym, 1.4 APQ, ale ze znacznie mniejszym przebiegiem. Teoretycznie wszystko działa jak należy, motor pracuje równo, nie kopci, ani nie bierze oleju, ale bardzo często występują specyficzne problemy z odpalaniem. Mianowicie z rana, gdy silnik jest zupełnie zimny, auto odpala dopiero za drugim razem. Za pierwszym zachowuje się jakby nie dochodziło paliwo, natomiast za drugim odpala wręcz "na dotyk". Czasem zaskoczy za pierwszym razem po dłuższym kręceniu, ale zwykle po krótkiej chwili spadają obroty i gaśnie.

Ostatnio zaczyna gasnąć nawet po drugim odpaleniu, ale dzieje się to dopiero po pewnej chwili. Jak już nim ruszę, to później w ogóle nie gaśnie i silnik pracuje poprawnie.

O co może chodzić? Mam wrażenie jakby miał problemy z zassaniem paliwa albo z immobiliserem. Będę wdzięczny za pomoc :)
A
Anonymous

Post autor: Anonymous »

błędy sprawdzałeś?
jak nie to to zrób
Awatar użytkownika
adek1983
Global Moderator
Global Moderator
Kontakt:

Post autor: adek1983 »

Odczytaj błędy sterownika. Jeśli to problemy z paliwem, to może filtr paliwa już jest zapchany.
J
Jacob
Mały interesant
Mały interesant

Post autor: Jacob »

Wróżenie z fusów, po prostu nie uruchamia się ssanie tak ? Tu błąd dotyczyć może czujnika temperatury cieczy chłodzącej albo brudnej przepustnicy albo uszkodzenie silniczka krokowego. Inne możliwości to:
- czujnik halla
- przewody zapłonowe
- zapchany filtr paliwa
- brak ciśnienia w układzie paliwowym, spowodowanym nieszczelnością pompy paliwowej
- źle ustawiony kąt wyprzedzania zapłonu
- i wiele innych

tak jak mówię jest to wróżenie z fusów, pierwsze to sprawdź błędy na vagu.
Jeżeli teraz nie możesz z jakiegoś powodu sprawdzić to spróbuj odpiąć wtyczkę od czujnika temperatury cieczy i odpal.
Jeszcze mam takie pytanie czy jak zmieniany był silnik to aparat zapłonowy był zamontowany wcześniej czy sam go montowałeś ?
Pomogłem ? Kliknij pomógł
Awatar użytkownika
Rogal91
Newbie
Newbie

Post autor: Rogal91 »

Według mnie to na 99% czujnik temperatury.
ODPOWIEDZ

Wróć do „6N / 6n2 / variant / classic”