[6n2] przestały działać wycieraczki

Moderatorzy: Global Moderator, Moderator

e
emil.66
Raczkujący
Raczkujący

[6n2] przestały działać wycieraczki

Post autor: emil.66 »

Witam.Wczoraj nagle przestały działać mi wycieraczki, dziś sprawdzałem bezpieczniki i są ok, z czym może być problem? Na żadnym biegu nie działają, jest jakiś przekaźnik? Polo z 2001r i 1.4 mpi
Awatar użytkownika
garbatymarcin
Mały interesant
Mały interesant

Post autor: garbatymarcin »

Może być uszkodzony mechanizm wycieraczek. Zdejmij podszybie, i sprawdź multimetrem, czy dochodzi sygnał. Wymiana nie jest trudna, na spokojnie zrobisz to w pół godziny, może 45 minut
Było: 1302 \'71, 86c \'87, 6n \'97
Jest]Derby 86c \'82[/url], CG9 \'00
e
emil.66
Raczkujący
Raczkujący

Post autor: emil.66 »

No tak właśnie myślę że mechanizm mógł paść, jak zdemontować to podszybie? wycieraczki odkręcić to wiadomo ale podszybie przy szybie jest na zatrzaskach czy ?
r
riot.sdc
Raczkujący
Raczkujący

Post autor: riot.sdc »

Częstym przypadkiem jest zatarta tuleja w mechaniźmie. Ta do ktorej przykrecane jsst ramię, (z prawej strony stojac przed maską.) Trzeba zdjac podszybie, wyciagnac mechanizm ( 3 sruby do odkrecenia) i sprawdzic czy chodzi swobodnir
Awatar użytkownika
garbatymarcin
Mały interesant
Mały interesant

Post autor: garbatymarcin »

Podszybie powinieneś zdjąć bez większego problemu, najpierw musisz zdjąć uszczelkę, która jest wszerz auta, a potem powyjmować takie plastikowe spinki, o ile w ogóle są. Musisz się za to zabrać, i po prostu na spokojnie rozkmninić, jak to zdjąć, po prostu nie pamiętam.
Mechanizm wycieraczek jest umocowany na 3 śrubach, jedna na dole mechanizmu, i po jednej na końcach.
Było: 1302 \'71, 86c \'87, 6n \'97
Jest]Derby 86c \'82[/url], CG9 \'00
Awatar użytkownika
tomsson
Konkretnie zainteresowany
Konkretnie zainteresowany

Post autor: tomsson »

Największym problemem będzie zdjęcie ramion wycieraczek, a zaraz potem dwóch spinek łączących dwie części podszybia.
Pozdrawiam
r
riot.sdc
Raczkujący
Raczkujący

Post autor: riot.sdc »

Przerabialem ostatnio temat. Zatarła się prawa tuleja w mechaniźmie. Niestety w taki sposób, że nie dalo się jej ruszyć nawet młotkiem. Kupiłem uzywany mechanizm w ktorym jak się później okazało także byla zatarta tuleja, ale tam dalo się to rozruszać i nasmarować.

Mechanizm trzyma się na 3 srubach. Żeby ustawić prawidłowo ramiona po wymianie, uruchomiłem silniczek bez ramion tak zeby zrobił jeden cykl, a potem założyłem ramiona.
ODPOWIEDZ

Wróć do „6N / 6n2 / variant / classic”