[quote="paul.walker"]to moze ja zadam pytanie , chce zabezpieczyc lakier przed zimą .Samochod swiezo po malowaniu kilku elementow u lakiernika jest i niechcialbym zeby je sól i zima zalatwila . Jaki wosk polecacie od was ? No i co wazne skuteczny[/quote]
Na samym początku musisz wyrównać powłoki lakiernicze, elementy nielakierowane przynajmniej wyglinkować. Jeśli chodzi o przygotowanie auta na zimę, pracujemy nad twardym woskiem, który będzie typowo zimowy. Mam nadzieje ze uda się go wypuścić przed nadchodzącą zimą.
Przygotowanie lakieru to podstawa żeby wosk dobrze trzymał się powierzchni. Po wyglinkowaniu, warto zastosować
Pure Paint Cleaner. Zastosowanie tego produktu daje pewność, że usunęliśmy z lakieru chemie która na nim była.
Na chwile obecną wosk
Shiny Garage Beads Carnauba Paste Wax jest jedynym woskiem który mamy w sprzedaży, patrząc po poziomie zadowolenia klienta, możemy śmiało stwierdzić ze sprawdza się w każdych warunkach. Jest to wosk który ma dużo składników naturalnych więc nie jest woskiem bardzo twardym, z racji tego zimą nie będzie tak trwały jak w sezonie letnim. Jeśli nie spieszy Ci się bardzo z zakupem wosku, warto poczekać na nasz nowy produkt. Będę informował na bieżąco o dacie jego premiery:)
[quote="Wojciechus"][quote="krzychu20"]To może ja sie nieco wypowiem :blush2:
Jet black
Na klamkach z mojego golfa mk1 sprawdził się super.
Jeśli chodzi o plastiki w polo 6n, to niezbyt się z nimi lubi- efekt przyciemnienia szybko znika.
Po czasie dressing zrobił się w buteleczce bardziej wodnisty, niż po zakupie.
Ciekaw jestem jak sprawuje się nowa wersja :scratch:
[/quote]
U mnie i na polo i na golfie niestety efekt choć piękny i bardzo naturalny to utrzymuje się maks tydzień a później zderzaki wracają do standardowej szarości jak sprzed aplikacji. Szkoda.
No i mam to samo, że kupując jet black był bardzo gęsty po wymieszaniu a teraz trudno go utrzymać na aplikatorze (a ciężko schodzi ze spodni (dostałem opieprz od dziewczyny "czym ja spodnie usmarowałem"

)[/quote]
Jet black to dresing do plastików, nie ma on w sobie barwników czerniących. W momencie kiedy plastik jest już mocno zmęczony słońcem, dresing nie wyciągnie na dłuższą mete z niego czerni, powodem tego jest zbyt gruba warstwa "wygrzanego" plastiku. Jak widać u krzycha20, efekt utrzymał się perfekcyjnie, ale klamki są wykonane z innego plastiku niż zderzaki lub listwy boczne w starszych typach aut. Są mniej podatne na UV z racji mniejszej powierzchni i innego materiału.
Co do utraty gęstości, czerwony jet black został zastąpiony nową formułą która jest pozbawiona tej wady. Utrata gęstości jest spowodowana najprawdopodobniej wahaniami temperatur.