[9n] ocieranie na cieplym na postoju przy dodawaniu gazu 1.4

Moderatorzy: Global Moderator, Moderator

z
zuczek83
Newbie
Newbie

[9n] ocieranie na cieplym na postoju przy dodawaniu gazu 1.4

Post autor: zuczek83 »

Witajcie. Mam taki problem. Na zimnym nie slychac. Jak sie rozgrzeje to wewnatrz auta przy dodawaniu gazu na postoju slychac jak by cos ocieralo. Na zewnatrz tego nie slysze. Silnik bbz. Sciagalem oslone rozrzadu nie widac zeby cos tam ocieralo? Jakies pomysly?
Awatar użytkownika
Zioło69
Raczkujący
Raczkujący

Post autor: Zioło69 »

Siema. Miałem taki sam objaw ostatnio, z tym, że ja mam silnik 1.2 12V 64KM o oznaczeniu AZQ.
Silnik był ciepły, podjechałem na parking do sklepu i nagle usłyszałem, że coś o siebie ociera. Objaw dokładnie taki sam jak u Ciebie, tylko w kabinie to słychać, po otwarciu maski, jak nigdy nic! Po dodaniu delikatnie gazu, częstotliwość ocierania wzrasta wraz z obrotami silnika. Auto stało z godzinkę, max półtorej, po ponownym odpaleniu cisza, nic nie ociera, przejechałem jakoś z 10km pod dom, nasłuchuje, dalej cisza(nic nie ociera). Dwa dni później znowu to samo tylko, że ocieranie było cichsze i tylko przez chwile. O co tu chodzi? :niewiem:
Podpiąłem skaner VAG. Błędów nie pokazało, poza sondą lambda, błąd 17511 (Bank1 - Sonda1. obwód elementu ogrzewania, za słabe osiągi). Ale to nie ma nic wspólnego z tym. Chyba, że istnieje jakieś cudowne magiczne powiązanie między tymi dwoma rzeczami.
Uważam, że jakiekolwiek ocieranie dobiegające z komory silnika przy jego pracy nie wróży nic dobrego :(
Awatar użytkownika
Witek6935
Trochę już znaczę
Trochę już znaczę

Post autor: Witek6935 »

Witam
Ja też mam taki problem. Z tym, że ja tego nie opisuję jako "ocieranie" tylko jako wycie. Kiedyś nawet wrzucałem link do filmiku którym nagrałem ten dźwięk. Występuje tylko przy włączonej klimie wraz z dodawaniem gazu. Przy wyłączonej cisza. W środku słychać, po otwarciu maski cisza.
Temat u mnie jest zdiagnozowany: Kompresor klimy. Pytałem już kilku speców od klimy i kompresorów: Słychać go, ale mam nic z tym nie robić. Bywa, że kompresor wyje, a nic z nim niebezpiecznego się nie dzieje. Dostałem sugestię, aby normalnie dbać o klimę tak jak zawsze (co dwa lata jeżdżę na serwis klimy - ubytku żadnego nie mam, zawsze chłodzi, ale uzupełniam czynnik (ok 20-40g co jest normą) oraz wymieniam olej w kompresorze. Z kompresorem mam przyjechać jeśli rzeczywiście się zatrze i szlag go trafi :) Wtedy go regenerować. Więc tak jeżdżę już 5 lat i odpukać nic się nie dzieje poza wyciem.

Pozdrawiam
Awatar użytkownika
Zioło69
Raczkujący
Raczkujący

Te wycie to znam, miałem tak ostatnio ale na szczęście przestało, denerwujące to było, taki świst w kabinie tylko przy włączonej klimie..
Problem który opisywałem wyżej, to słychać było nawet jak wszystko wyłączyłem, chodził tylko silnik. :niewiem:
Awatar użytkownika
Zioło69
Raczkujący
Raczkujący

Dowiedział się już ktoś, co tak ociera?
z
zuczek83
Newbie
Newbie

Post autor: zuczek83 »

ja do dziś nie wiem co to... czasami jest czasami nie ma ;)
ODPOWIEDZ

Wróć do „silnik”