[6n2] Rozwarstwiający się kler?

Moderatorzy: Global Moderator, Moderator

V
VRa3
Newbie
Newbie

[6n2] Rozwarstwiający się kler?

Post autor: VRa3 »

Cześć wam, wczoraj podczas mycia auta ( myjka ciśnieniowa ) zauważyłem że zaczyna mi odchodzić warstwa lakieru bezbarwnego. Załączę fotkę, podpowiedzcie mi co mogę z tym zrobić? Da radę samemu z tym powalczyć? Zaznaczam iż jestem nowym użytkownikiem zarówno forum jak i samochodu, także proszę o odrobinę cierpliwości i wyrozumiałości.

Podobnie wyglądają lusterka, z tym że nie ma aż takiej dużej różnicy jak na zdjęciu ( drzwi pasażera )
Obrazek
A
AarturR
Początkujący
Początkujący

Post autor: AarturR »

Schodzący klar w Polo to chyba norma jest, a żeby to usunąć to pozostaje malowanie elementu :) .
Moje Polo: viewtopic.php?f=29&t=55889
------------------------------------------------------------
https://driiive.com/aarturr/VW-Polo-6N/#
V
VRa3
Newbie
Newbie

Post autor: VRa3 »

AarturR mega pomocny jestes, kolejny raz moge liczyc na Twoja pomoc :D. Wlasnie tez wyczytalem ze to standard... Hmm, ile moga sie wycenic za takie malowanie? z 200 zl? No i czy lepiej zrobic to teraz, czy mozna troche odczekac? Bo dopiero teraz to zauwazylem.
A
AarturR
Początkujący
Początkujący

Mi np. odprysnął od normalnego mycia myjka ciśnieniową i co mycie było to większe. Nie niszczy się blacha od tego raczej, jedynie co to wygląda to jak wygląda... Malowanie zależne od tego ile lakiernik bierze od elementu :) .
B
Bartek-osw
Początkujący
Początkujący

Post autor: Bartek-osw »

Schodzący klar to standard?! jakoś nie zauważyłem tego na swoim samochodzie oprócz pokrywy bagażnika, która była malowana przez partaczy jeszcze przed zakupem samochodu. Tak jak u Ciebie to klar schodzi, bo element mógł być już malowany (wygląda jak by robili zaprawkę a potem bez ściągania listwy przeciągneli całe drzwi klarem) a dwa, że niestety sam się przyczyniłeś do tego myjąc auto myjką ciśnieniową (woda się dostaje pod dużym ciśnieniem do każdego odprysku lakieru, których na 15 letnim samochodzie na pewno jest sporo).
A
Anonymous

Post autor: Anonymous »

[quote=""Bartek-osw""]woda się dostaje pod dużym ciśnieniem do każdego odprysku lakieru, których na 15 letnim samochodzie na pewno jest sporo[/quote]
tu akurat przesadzasz, bo to jakby mówić nie myj auta bo lakier odpadnie... dobrze położony lakier nie odpadnie
[quote=""Bartek-osw""] Tak jak u Ciebie to klar schodzi, bo element mógł być już malowany (wygląda jak by robili zaprawkę a potem bez ściągania listwy przeciągneli całe drzwi klarem)[/quote]
z tym się zgodzę
ktoś już mógł lakierować nie profesjonalnie, albo lakierem kiepskiej jakości
z drugiej strony schodzący KLAR (nie kler) to częsta przypadłość w lakierach metalicznych ale raczej starszych modeli w ciemnych kolorach - prawdopodobnie wada fabryczna lakieru (golf3, polo 86c2f)

Jedyne wyjście to, jak ktoś już pisał, ponowne lakierowanie elementu, tym razem na pewno ze zdjęciem listwy i zrobieniem "odcięcia" pod nią. Lakiernik pewnie weźmie mniej pieniędzy bo wystarczy zmatowić powierzchnie i położyć sam klar bez koloru, ale o to musisz już się pytać w warsztacie (co i za ile).
A
AarturR
Początkujący
Początkujący

Nie zgodzę się. Jest to bolączką VW z tamtych lat. W miejscu gdzie schodził był to ori klar. Nie tylko mi robiło się tak, znajomym też.
Awatar użytkownika
paffcio
Global Moderator
Global Moderator

Post autor: paffcio »

na 100% powtornie lakierowane drzwi bez odpowiedniego przygotowania, nieudolny lakiernik - to efekty jego pracy
B
Bartek-osw
Początkujący
Początkujący

Post autor: Bartek-osw »

@Marcin86c
nie mówie, żeby nie myć starego auta, ale nie umiejętne posługiwanie się myjką ciśnieniową po X myciach doprowadzi małe odpryski do większych zniszczeń.

@AarturR jak bardzo chcesz to wyśle Ci zdjęcia mojej spartaczonej przez lakiernika klapy gdzie klar tak samo schodzi jak u Ciebie. Pozostała część samochodu gdzie jest oryginalny lakier jest bez zastrzeżeń.
Awatar użytkownika
1tomcio1
Raczkujący
Raczkujący

Post autor: 1tomcio1 »

Koledzy.
Nie wydaje mi się że jest to przypadłość aut z tamtych lat. Moje Polo z 98' nie ma tej wady a kolor to granatowy metalik LC5H. Myję myjką i nic. Z tego co się orientuję jest to zpaprana robota garażowego lakiernika. Lakier bezbarwny został położony za późno po warstwie farby. Nic z tym nie zrobisz. Czeka cię powtórne malowanie, chyba że nie przeszkadza Ci to aż tak bardzo. Dla blachy to nie szkodzi, bo przecież farba na niej jest.
W mojej okolicy biorą ok 300 - 350 zł. za element. I nie bardzo ktoś chce się bawić w zaprawki, bo za dużo oklejania i przygotowywania. Wolą malować całe elementy, bo szybciej i większy zarobek.
ODPOWIEDZ

Wróć do „nadwozie + wnętrze”