[9n] Ubywający płyn chłodniczy

Moderatorzy: Global Moderator, Moderator

s
szkodnikPL
Newbie
Newbie

[9n] Ubywający płyn chłodniczy

Post autor: szkodnikPL »

Cześć,

z racji tego, że jest ciepło pomyślałem, że dobrze byłoby się tym zająć teraz. Mam problem z moim 9n, ponieważ ubywa płyn chłodniczy, a szyba mi od środka paruje gdy mam ciepły nawiew włączony inaczej niż na szybę. Mój pierwszy typ to nagrzewnica. Myślicie, że to to czy coś innego?
W
Wolga85
Swój
Swój

Post autor: Wolga85 »

Może być ,ale wymiana wiąże się z demontażem deski rozdzielczej. Najpierw dokładnie poszukałbym wycieków lub ich śladów. Wjechał na kanał lub podnośnik po uprzednim rozgrzaniu silnika i na pracującym silniku szukałbym wycieków w komorze silnika.
Lenistwo drogą do postępu
Awatar użytkownika
danielzy
Początkujący
Początkujący

Post autor: danielzy »

Witam,jeśli szyba paruje od środka i jest to lekko tłustawy nalot, w dodatku o specyficznym zapachu to na 100% będzie to nagrzewnica. Wyciek w komorze silnika nie powoduje parowania szyb od środka. Tak przynajmniej było u mnie-ale nie w Polo.
s
szkodnikPL
Newbie
Newbie

@Danielzy: Są właśnie takie objawy o których piszesz, a ten specyficzny zapach płynu chłodniczego poznaję od razu :)

@Wolga85: Zobaczę, ale nie sądzę, że znajdę coś :( Masz może jakiś manual, który opisuje wymianę nagrzewnicy?
W
Wolga85
Swój
Swój

Post autor: Wolga85 »

Na pimpowski polo page .de masz opis ze zdjeciami ,niestety po niemiecku jak koleś zmienia z klimy manualnej na climatronic. Niestety tak jak jego czeka cie wytarganie całej deski rozdzielczej i demontaż centrali klimatyzacji. Generalnie mnóstwo roboty i bajzlu w aucie by jedną małą nagrzewnice wymienić.
Lenistwo drogą do postępu
s
szkodnikPL
Newbie
Newbie

Tego się spodziewałem i wolę zająć się tym teraz, gdy jest w miarę ciepło i można sobie spokojnie grzebać :) Dziękuję za pomoc :)
ODPOWIEDZ

Wróć do „układ chłodzenia + klimatyzacja/ogrzewanie”