Witam. Wiem że każdemu z moich zapytań można by przypisać dział, ale postanowiłem je wsadzić w jeden temat (nie wiem czy dobrze :aniolek: ). Moja siostra właśnie kupiła polo jak w temacie. Jest problem z ręcznym (przy większej górce się stacza :banghead: ), a ona nauczona ruszać z ręcznego. Silnikiem 1.3 ciężko zaszaleć z sposobem na przytrzymaniu na sprzęgle, gdy większa góra. Jak go podkręcić, czy remont musi być?
Druga rzecz to pasy kierowcy. Są krótsze od pasażera, i jak wysunie się do kierownicy (pozycja do jej wzrostu) to ją dusi. Czy to znaczy że ktoś zamontował pasy od 5D?
Trzecia to szyberdach. Poprzedni właściciel uszkodził wózek z lewej strony i trzeba zamykać go ręcznie. Czy tylko wymiana?
Czwarta. Radio Blaupunkt (nie wiem czy oryginalne) Niemal nie łapie. Antena na dachu. To znaczy że gdzieś jest uszkodzony przewód?
Dobra ręczny - najperw wyregulować. Ale regulacji dokonać na ząbku 4, sprawdzając opór koła. Z. tego by wynikało że muszę podnieść oba koła. Nie wiem czy użycie dwóch podnośników progowych będzie stabilne.
Pasy - brak danych.
Szyberdach - nie znalazłem nic ciekawego, za dużo tematów. W toledo podobny system się dało naprawić.
Antena - w stopce anteny lubi zbierać się syf. Popatrze.
Słabo szukałeś. Żeby radio odbieralo Twojej siostrze poprawnie, powinieneś zamontować separator antenowy dostępny na Allegro za około 10-12 złotych wraz z przesyłka.
[quote=""mavq""]Słabo szukałeś. Żeby radio odbieralo Twojej siostrze poprawnie, powinieneś zamontować separator antenowy dostępny na Allegro za około 10-12 złotych wraz z przesyłka.[/quote]
od kiedy to radio WYMAGA seperatora?
sprawdź czy w ogóle kabel antenowy jest podłączony do radia... bardzo często zdarza sie że ktoś go źle wepnie a potem wypada od wstrząsów, albo ktoś kto radio montował po prostu go nie wpiął bo zapomniał
jeżeli kabel jest podłączony i jest sprawny to zapewne zdechło radio, a dokładnie wzmacniacz antenowy w takim przypadku albo kupujemy nowe radio, albo oddajemy do serwisu RTV o ile taki znajdziemy(wymierają od czasu taniej elektroniki i polityki zepsuło się kup nowe bo nie ma części), najlepiej ze starszym pracownikiem jeżeli to radio leciwe (jakiś kaseciak)
[quote=""gunslinger""] Jak go podkręcić, czy remont musi być?[/quote]
ręczny podkręcasz tak aby na 2 ząbku już trzymał i nie dało się przepchnąć auta siłą własnych mięśni, ale tak aby dało się zaciągnąć na 3 przy użyciu większej siły, chyba że już się tak zrobić nie da to tak aby trzymał mocno na 3 i dało sie podciągnąć do 4
dwie zalety takiego ustawienia.. nie trzeba ciągnąć wajchy po sam sufit, a po drugie łatwo się nauczyć że 2(3) kliki i trzyma, a jak zostawiamy auto na ostrym wzniesieniu to podciągamy na 3(4). Jeżeli na płaskim też zostawia na ręcznym auto, a nie na biegu to wystarczy na 1(2) ząbek (auto będzie stało i nikt go nie przesunie jak się oprze a linka się nie wyciąga za bardzo niepotrzebnie).
Podniosłem koło prawe, ręczny na 4 ząbek, patrze jak kręci. Mogę chwycić za ramię i obrócić z delikatnymi oporami koło. No to zakręcam linkę, patrze się, a prawa skręcona maks. Lewej jeszcze 3mm. Czy to oznacza koniec żywota hamulców? O radio zapytam się jutro poprzedniego właściciela.
W radiu oczyściłem antenę i złączki, ale problemem była partacko zarobiona wtyczka przy radiu. Ręczny to nowe okładziny, a bębny trzymają wymiar. Jest o niebo lepiej, ale nie idealnie. Teraz wyszło dlaczego. Linki sprężynują. Okładziny przy samym bębnie a da się zapiąć 5 ząbek. Za niedługo wymiana. Szyberdach dalej czeka na naprawę.
[quote=""gunslinger""]Trzecia to szyberdach. Poprzedni właściciel uszkodził wózek z lewej strony i trzeba zamykać go ręcznie. Czy tylko wymiana?
[/quote]
zależy co uszkodził...
trzeba organoleptycznie ocenić czy da się to naprawić, czy trzeba wymienić
nikt Ci nie powie czy sie da po takim opisie